WWF: Luonnonvarojen kulutus entistä kestämättömämpää | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

WWF: Luonnonvarojen kulutus entistä kestämättömämpää

Ihmiskunta tarvitsisi puolitoista maapalloa kuluttamista varten, todetaan tuoreessa Living Planet -raportissa.

Ihmiskunta kuluttaa edelleen puolitoista kertaa sen, mitä maapallo pystyy tuottamaan, todetaan WWF:n tuoreessa Living Planet -raportissa.

Raportin mukaan kestämätöntä kulutusta lietsoo väestönkasvu ja ylikulutus, jotka lisäävät luonnon monimuotoisuudelle koituvaa rasitusta.

Erot rikkaiden ja köyhien maiden kulutuksessa ovat kuitenkin WWF:n mukaan kasvaneet siten, että korkean tulotason maissa kulutustasot ovat keskimäärin viisi kertaa korkeammat kuin matalan tulotason maissa.

Kuluttajien kärkijoukossa ovat Qatar, Kuwait, Yhdistyneet Arabiemiraatit, Tanska ja Yhdysvallat. Suomen ekologinen jalanjälki asukasta kohti on 11. suurin.

Kulutus näkyykin WWF:n mukaan yhä voimakkaammin kehittyvien maissa, joissa suuri osa länsimaalaistenkin käyttämistä hyödykkeistä tai niiden raaka-aineista tuotetaan - esimerkiksi EU-maiden kalastus on vähitellen siirtynyt omilta alueilta Länsi- ja Itä-Afrikan trooppisiin vesistöihin, kertoo Suomen WWF:n Jari Luukkonen.

Kansainvälisen WWF:n pääjohtaja John Leape toteaa, että raportin suositukset tilanteen muuttamiseksi ovat tärkeitä myös Rio+20 -kokouksen alla.

Ihmiskunnan ekologinen jalanjälki on ylittänyt maapallon biokapasiteetin 1970-luvulta asti, saavuttaen 50 prosentin ylityksen vuonna 2008. Living Planet -indeksin mukaan luonnon monimuotoisuus on samalla vähentynyt keskimäärin kolmanneksella, suurimman lajikadon kohdistuen tropiikin alueille.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia