Vahvin tuhoaakin itse itsensä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Vahvin tuhoaakin itse itsensä

Isis pakotti Husein Muhammedin myöntämään, että minkä tahansa asian oikeuttaminen islamin opeilla näyttää mahdolliselta.


Artikkeli on julkaistu alun perin Maailman Kuvalehden numerossa 7–8. Tilaa lehti täältä.

Amerikkalaisen tutkimuslaitoksen tuoreen raportin The Future of World Religions mukaan islam on muutaman vuosikymmenen kuluttua maailman suurin uskonto. Muslimina minun pitäisi olla iloinen: yhä suurempi osa ihmisistä on löytänyt seuraamani jalot periaatteet vahvempien velvollisuudesta kantaa heikompia.

Raporttia lukiessani mieleeni palasi minua viime aikoina häirinnyt asia: Isis-järjestö poltti jordanialaisen lentäjän. Teko on kamala, mutta niin ovat perustelutkin. Hirmuteko oikeutettiin pitkällä listalla uskonnollisia lähteitä.

Jouduin myöntämään, että minkä tahansa asian oikeuttaminen islamin opeilla näyttää mahdolliselta. Tätä mahdollisuutta myös käytetään, valitettavan usein räikeästi.

Melkein minkä tahansa Koraanin lauseen voi tulkita omien tarkoitusperiensä mukaan.

Ulkopuolisesta islam voi näyttää yhtenäiseltä. Islamiin kääntyneet perustelevat valintaansa usein sen antamilla selkeillä elämänohjeilla. Islamin kieltämät – haram – ja sallimmat – halal – asiat on puettu yksinkertaisiksi sanoiksi.

"Muslimit eivät käy sotaa länttä vastaan, vaan toisia muslimeja vastaan."

Islam ja länsi ovat sodassa keskenään, väittävät niin islamistiradikaalit kuin lännen muslimivastaiset ryhmätkin. Väite ei tietenkään pidä paikkaansa. Muslimit eivät käy sotaa länttä vastaan, vaan toisia muslimeja vastaan.

Al-Qaeda teki näyttävät iskut lännen symbolina pitämiinsä WTC-torneihin. Muuten iskut kohdistuivat lähes yksinomaan muslimeihin muslimimaissa.

Isisin raa'at teot herättävät kauhua kaikkialla. Pääasiassa se on surmannut paikallisia ihmisiä Lähi-Idässä. Muslimiuhrien määrä on monikymmenkertainen muiden uskontokuntien edustajiin verrattuna.

Konservatiiviset muslimit pelkäävät läntisen kulttuurin tuhoavan islamin. Myös vasemmalle kallellaan olevat liberaalit muslimit syyttävät länsimaita ongelmistaan. Kaikki tuntuu olevan Yhdysvaltojen tai Israelin syytä.

Ongelmat eivät ratkea ulkoistamalla. Muslimien suurin vitsaus ei ole länsimaiden ylivalta, vaan yhä ahdasmielisemmäksi käyvät islamin suuntaukset.

Kateissa on islamin kultakausien avarakatseisuus ja moniarvoisuus. Silloin islamin suuret oppineet kutsuivat kaikki nauttimaan muslimien vieraanvaraisuudesta: "Tule, olitpa kristitty, tulenpalvoja tai buddhalainen. Vaikka olisit tuhannesti pettänyt lupauksesi, tule siltikin. Tämä ovi ei johda epätoivoon", asian muotoili Maulana Rumi.

Rumi on suosiossa monen muslimin islamin vihollisena pitämässä Yhdysvalloissa. Myös muslimimassojen soisi löytävän takaisin hänen sanomansa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia