Suomen kehitysapu junnaa paikoillaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Suomen kehitysapu junnaa paikoillaan

Hallituksen budjettiesitys vain vaikeuttaa tavoitetta saavuttaa kehitysavussa 0,7 prosentin BKTL-osuus, arvioi Timo Mielonen.

Hallituksen ennätysnopea budjettiriihi päättyi keskiviikkona vuoden 2012 talousarvioesityksen julkistukseen. Se ei lupaa hyvää kehitysyhteistyölle.

Valtiovarainministeriön elokuussa julkistamassa talousarvioesityksessä, jota budjettiriihessä käsiteltiin, kehitysyhteistyön osoitettiin määrärahoja kaikkiaan 1,12 miljardia euroa. Määrärahat kasvaisivat noin 40 miljoonaa ja kehitysyhteistyön osuus bruttokansantulosta säilyisi 0,56 prosentissa.

Talousarviolukujen ohella tarkistettiin talouden kasvulukuja alaspäin. Ensi vuonna talouden odotetaan kasvavan ainoastaan 1,8 prosenttia, kun tälle vuodelle kasvuennuste on vielä 3,5 prosenttia.

Mikäli kehitysyhteistyön määrärahat myös eduskunnan käsittelyn jälkeen ovat 1,12 miljardia euroa ja mikäli talouden kasvuennusteet sekä kuluvalle että ensi vuodelle toteutuvat, kehitysyhteistyön BKTL-osuus voisi näin jopa hiukan kasvaa 0,59 prosenttiin.

Toisaalta prosenttiosuuden kasvuun vaikuttaa kaksi tekijää: talouskasvu ja kehitysyhteistyön määrärahojen maksatus. Näin on myös mahdollista, että kehitysyhteistyön BKTL-osuus ensi vuonna olisi yli 0,6 prosenttia. Eikä prosenttiosuuden kasvu edes edellyttäisi määrärahojen nostamista yli esitetyn 40 miljoonan. 

Mikäli talous tänä tai ensi vuonna kasvaa ennustettua hitaammin, se nostaa kehitysavun BKTL-osuutta, kuten tapahtui esimerkiksi vuosina 2008-2009. Tuolloin määrärahatkin toki kasvoivat, mutta ennen kaikkea Suomen bruttokansantulo pienentyi kuusi prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Kehitysyhteistyön määrärahojen kasvu selitti BKTL-osuuden muutoksesta vain 0,03 prosenttiyksikköä.

Tavoite 0,7 prosentista ei toteudu

Olennaisinta on kuitenkin ymmärtää se, mitä hallituksen sopimus kehitysyhteistyön määrärahojen jäädyttämisestä merkitsee. Hallitusohjelman kirjaus tarkoittaa todellisuudessa sitä, että nykyisen hallituksen aikana ei edetä tavoitteessa saavuttaa kehitysavun 0,7 prosentin BKTL-osuus.

Mikäli talouden kasvu vuosina 2013-15 jatkuisi noin 1,8 prosentin vuosivauhtia, kehitysavun BKTL-osuus vuonna 2015 olisi 0,56 prosenttia. Jos talous kasvaisi nopeammin, edes 0,56 prosenttia ei toteutuisi.

Lue myös suomalaisten lapsijärjestöjen reaktioista talousarvioesitykseen.

Lisää uusi kommentti