Näkökulmat Syyrian konflikti

Siviilit uhrattiin Syyrian Raqqassa

Yhdysvaltain johtama liittouma hääti Isisin viime vuonna Raqqasta. Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn asiantuntijoiden mukaan se maksoi liian paljon siviileille.
Talojen raunioita
Pohjois-Syyriassa sijaitseva Raqqan kaupunki on raunioina. Yhdysvaltain johtama liittouma pommitti kaupunkia neljä kuukautta viime vuonna häätääkseen äärijärjestö Isisin. (Kuva: Amnesty International, IPS)

(IPS) -- Raqqan kaupunki kuului äärijärjestö Isisin viimeisiin tukikohtiin Syyriassa. Yhdysvaltain johtama liittouma kohdisti sinne viime vuonna Vietnamin sotaan vertautuvan pommituskampanjan. Isis häädettiin, mutta Amnesty Internationalin arvion mukaan siviiliuhrien määrä ja kärsimykset olivat kohtuuttomia.

Yhdysvaltain puolustusministeri James Mattisin luvattua, että Isis tuhotaan Pohjois-Syyriassa sijaitsevassa Raqqassa pommitukset jatkuivat kesäkuulta lokakuun puoliväliin. Liittouma vakuutti siviiliuhrien määrän jääneen vähäiseksi, mutta Raqqassa tekemämme tutkimuksemme kertovat muuta.

Amnestyn raportti War of annihilation': Devastating Toll on Civilians, Raqqa – Syria sisältää useiden viikkojen aikana koottuja tietoja siviilien kohtaloista.

Kaupunkilaiset jäivät loukkuun, kun Isis otti kaduilla yhteen sitä vastustaneiden kurdijohtoisten joukkojen kanssa. Isisin vastustajat saivat tuekseen liittouman ilmapommitukset. Tykkitulesta huolehtivat Syyriaan maaliskuussa saapuneet Yhdysvaltain merijalkaväen joukot. Isis puolestaan miinoitti siviilien mahdolliset pakoreitit.

Satoja siviilejä kuoli kodeissa, pakopaikoissa tai pakomatkalla.

”Lapsellista kuvittelua”

Tutkimme neljän syyrialaisperheen tilanteen. Niiden lähipiiristä kuoli 90 ihmistä, miltei kaikki liittouman ilmaiskuissa.

Badranin perhe menetti 39 jäsentään neljän eri ilmapommituksen aikana. He yrittivät löytää kaupungista yhä uusia turvapaikkoja pommitusten alla.

”Luulimme, että Isisiä tuhoamaan tulleet joukot osaisivat asiansa ja jättäisivät siviilit rauhaan. Se oli lapsellista kuvittelua. Kun tajusimme, miten vaaralliseksi tilanne oli käynyt joka puolella, oli liian myöhäistä paeta. Olimme ansassa”, Rasha Badran kertoo.

”En ymmärrä, miksi meitä pommitettiin. Eivätkö tiedustelukoneet nähneet, että kyse oli syyrialaisista perheistä”, hän ihmettelee.

Useiden epäonnisten yritysten jälkeen Rasha Badran ja hänen miehensä Abdulwahab pääsivät pakoon, mutta siinä vaiheessa he olivat menettäneet koko sukunsa ja yksivuotiaan tyttärensä.

Iskun tarkkuus riippuu kohteesta

Aswadin kauppiasperhe oli rakentanut kovalla työllä kotinsa Raqqaan. Pommitusten alkaessa osa perheestä piiloutui kellariin jäädäkseen suojelemaan taloa ryöstäjiltä. 8. kesäkuuta liittouman pommitus tuhosi rakennuksen ja surmasi kahdeksan siviiliä, joista useimmat olivat lapsia.

Eivätkö tiedustelukoneet nähneet, että kyse oli syyrialaisista perheistä?

Vielä yksi perheenjäsen menehtyi Isisin miinaan palattuaan kaupunkiin etsimään omaistensa ruumiita pommituksen jälkeen.

Yhdysvaltain, Britannian ja Ranskan pommikoneet suorittivat kymmeniätuhansia iskuja neljä kuukautta jatkuneen hyökkäyksen aikana. Yhdysvallat ylpeili tykkiensä ampuneen 30 000 kranaattia, ja sen kontolla oli myös yli 90 prosenttia ilmaiskuista.

Liittouma käytti toistuvasti laajavaikutteisia aseita asutuilla alueilla, joille tiedettiin jääneen siviilejä. Paikallisten kertomukset viittaavat siihen, että iskuissa kuoli ja haavoittui tuhansia siviilejä. Osa iskuista loukkasi humanitaarisia lakeja ja voi täyttää sotarikoksen tunnusmerkit.

Ilmasta käsin suoritettujen täsmäiskujen tarkkuus riippuu siitä, mitä kohteesta tiedetään. Väitteet siviiliuhrien välttämisestä kuulostavat ontoilta, jos käytetyt pommit pystyvät tuhoamaan kokonaisia rakennuksia.

Amnesty kehottaa liittouman jäseniä tutkimaan läpikotaisin ja puolueettomasti epäilykset väärinkäytöksistä ja siviiliuhreista Raqqassa sekä tunnustamaan julkisesti uhrien määrän ja siviilien omaisuudelle koituneet tuhot. Koko prosessin on oltava läpinäkyvä, ja uhreille on maksettava korvaukset.

Siviilien on saatava oikeutta ja liittouman on vältettävä samat virheet muualla.

Donatella Rovera on kriisityön vanhempi neuvonantaja ja Benjamin Walsby Lähi-idän tutkija Amnesty Internationalissa.

Syyrian konflikti pakolaisetaseet & armeijakonflikti Syyria Suomen IPS

Lue myös

Tanskan, Ruotsin, Norjan ja Suomen liput lipputangoissa.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch patistaa Pohjoismaita kotiuttamaan kansalaisensa Syyriasta – Koillis-Syyriassa on arvioiden mukaan 164 pohjoismaalaista

Jos Pohjoismaat eivät pysty auttamaan Koillis-Syyriassa olevia kansalaisiaan, ne saattavat laskea ihmisoikeuksien rimaa maailmanlaajuisesti, sanoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch. Suomi ja Tanska ovat hiljattain ilmoittaneet kotiuttavansa kansalaisensa, mutta aikataulusta ei ole tietoa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.