Näkökulmat Demokratia

Pelko hallitsee maailmaa

Muun muassa pelko työpaikkojen menetyksestä ajaa ihmiset Donald Trumpin ja Rodrigo Duterten kaltaisten poliitikkojen taakse, kirjoittaa Roberto Savio.
Filippiinien pääkaupunkialueella sijaitseva Makatin liikekeskus ja hökkelikylä sen edessä kuvastavat yhteiskunnan eriarvoisuutta. Tulevaisuus pelottaa monia, mikä heijastui presidentinvaalien tulokseen. (Kuva: IPS)

(IPS) -- Pelko ohjaa yhä useammin päätöksentekoa maailmassa, vaikka jo vanha sananlasku tietää, että se on huono neuvonantaja.

Filippiineillä toukokuun presidentinvaalit voitti Rodrigo Duterte, jonka vaalilause "Tapetaan ne" viittasi huumekauppiaisiin ja muihin rikollisiin. Väistyvän presidentin varoittelut Duterten diktatuurista eivät vakuuttaneet äänestäjiä.

Talouskasvusta huolimatta Filippiineillä on yhä paljon köyhyyttä, työttömyyttä ja väkivaltaa. Mielipidekyselyt heijastivat vaalien alla yleistä pelkoa ja epävarmuutta, mikä lopulta kanavoitui ääniksi Dutertelle.

Brasilian protestit

Maapallon toisella laidalla Brasiliassa kongressi pidätti virasta presidentti Dilma Rousseffin syytettynä budjetin vääristelystä. Hänen erottamistaan kaduilla vaatineista moni kuului keskiluokkaan.

Rousseffin työväenpuolue nosti noin 30 miljoonaa köyhää keskiluokkaan. Vaikka protestien pääviesti suuntautui nyt korruptiota vastaan, mielenosoittajia ajoi liikkeelle pelko vajoamisesta takaisin kurjuuteen.

Erään kyselyn mukaan kolmannes mielenosoittajista jopa haaveili paluusta vuosien 1964–1985 sotilasvaltaan, koska he uskovat sen takaavan lain ja järjestyksen.

"Sotkuinen" demokratia

Myös Yhdysvalloissa yllättävän moni pitää demokratiaa "liian sotkuisena". John Hibbingin ja Elizabeth Theiss-Morsen tuoreessa tutkimuksessa 60 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että valtio toimisi paremmin, jos sitä johdettaisiin kuin yritystä. Kolmannes jättäisi maansa hallinnon menestyneiden liikemiesten hoitoon ja toinen mokoma "asiantuntijoille", joita ei valittaisi vaaleilla.

New York Timesin kyselyssä kolmannes vastaajista hyväksyi sotilashallituksen, jos se toimisi demokratiaa tehokkaammin.

Asiantuntijoiden mukaan kaikki tämä selittää Donald Trumpin menestystä presidenttikisassa. Trumpin peruskannattajat kokevat tulleensa petetyiksi ja pelkäävät tulevaisuutensa puolesta.

Globaali ahdinko

Pelolle on syynsä: Yhdysvalloissa keskiluokka on viime vuosikymmeninä kutistunut, kun taas suuri- ja pienituloisten ryhmät ovat kasvaneet. Ilman korkeakoulututkintoa päätyy helposti työhön, jonka palkka ei kata elinkustannuksia.

Euroopassa Espanjan keskiluokka kutistui noin 3,5 miljoonalla hengellä vuosina 2004–2013. Pienituloisten osuus väestöstä kasvoi 26,6 prosentista 38,5 prosenttiin vuosina 2007–2013. Valencian taloustutkimuslaitoksen mukaan eriarvoisuus on kasvanut ja köyhyys ja syrjäytyminen ovat saavuttaneet muotoja, joiden luultiin jo kadonneen yhteiskunnasta.

"New York Timesin kyselyssä kolmannes vastaajista hyväksyi sotilashallituksen, jos se toimisi demokratiaa tehokkaammin."

Kiina on nostanut 600 miljoonaa ihmistä köyhyydestä, mutta nyt moni pelkää liukuvansa sinne takaisin. Taloushuolien ohella kiinalaisia ahdistavat saastuminen sekä terveydenhuollon ja eläkejärjestelmän puutteet. Virallisten tietojen mukaan Kiinassa järjestettiin viime vuonna yli 850 000 julkista mielenosoitusta.

Pelättävää riittää

Taloustieteilijät ennustavat, että automaation osuus maailman tuotannossa nousee nykyisestä 12 prosentista 40 prosenttiin kymmenessä vuodessa. Se lisää pelkoa työpaikkojen menetyksestä.

Samaan aikaan kotimaastaan pakenemaan joutuneita on lähes 20 miljoonaa, ja määrä uhkaa kasvaa. Kanadassa suuri metsäpalo oli vähällä tuhota kokonaisen kaupungin, mikä muistutti ilmastonmuutokseen liittyvistä vaaroista.

Lehdistä löytyy lisää huolenaiheita: korruptio ja Panaman paperit, nuorisotyöttömyys ja terrorismin uhka. Pelko leviää ja ajaa ihmiset Trumpin kaltaisten itsevaltaisten poliitikkojen taakse.

Kirjoittaja on IPS-uutistoimiston perustaja ja kunniapuheenjohtaja.

NäkökulmaDemokratia työpolitiikkademokratia Suomen IPS

Lue myös

Mies puolilähikuvassa, taustalla maalattu seinä.

Kauppasaarto ei Kuuban järjestelmää kaada, mutta hyvät suhteet Yhdysvaltoihin voivat sen tehdä, sanoo Kuubasta kirjan kirjoittanut toimittaja Antti Halinen

Donald Trumpin pakotepolitiikka on vahvistanut Kuuban kommunistisen puolueen tiukan linjan kannattajia. Barack Obaman aloittama pehmeämpi linja olisi voinut pikkuhiljaa kaataa koko järjestelmän, sanoo pitkään Kuubaa seurannut Antti Halinen.
Sarvipäinen mielenosoittaja Yhdysvaltain lipun kera, taustalla Capitol-rakennus.

”Häpeällinen hyökkäys demokratiaa ja sen edustajia vastaan” – Washingtonin levottomuudet tuomitaan laajasti

Muun muassa YK:n pääsihteeri António Guterres, YK:n yleiskokouksen puheenjohtaja Volkan Bozkir ja Parlamenttien välinen liitto IPU ovat vaatineet demokraattisten prosessien kunnioittamista. Mielenosoittajat tunkeutuivat Yhdysvaltain kongressirakennukseen myöhään eilen illalla.
Perun punavalkoinen lippu kreikkalaistyylisen palatsin katolla.

Peru pääsi eroon diktatuurista 20 vuotta sitten – Nyt maan demokratiaa testataan jälleen

Presidentti vaihtui Perussa marraskuussa kolme kertaa viikon sisällä. Presidentti Francisco Sagastin pitäisi nyt johtaa maa vaaleihin. Onnistuakseen hänen pitäisi palauttaa perulaisten luottamus hallintoon ja luoda perusta demokraattiselle tulevaisuudelle, kirjoittavat tutkijat Giselle Vila Benites ja Anthony Bebbington.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.