Peik Johansson

Miksi Ranska hyökkäsi Maliin

Ranskan intressejä Maliin voidaan vain arvailla, mutta Malin konfliktin taustaan liittyy paljolti ulkomaiden juonittelua, kirjoittaa Peik Johansson.

Play it again, Osama

Terrorisminvastaisen taistelun kannalta Osama bin Ladenin väitetyssä surmaoperaatiossa ei ollut järjen hiventäkään, sanoo Peik Johansson.

Afrikasta tulee hyviäkin uutisia

Saharan eteläpuolinen Afrikka tunnetaan alueena, joka tuskin tulee saavuttamaan yhtäkään YK:n vuosituhattavoitetta. Vuosituhattavoitteiden mittaustavat on kuitenkin määritelty niin, että niiden sa

Urheilijat rauhan puolesta

Jos ei mennyt saksalaisten Tiibet-aktivistien ideoima urheilijoiden ihmisoikeusvetoomus ihan täysin suunnitelmien mukaan, niin herättipä se ainakin hiukan keskustelua urheilun ja politiikan välisestä suhteesta, urheilijoiden roolista ja sananvapaudesta.

Aktiivista markkinointia

Danone-Numicon tavoitteena on vallata isompi osuus vauvojen vatsantäytteestä äidinmaitokorvikkeelle myös kehitysmaissa.

Kovaa peliä Zimbabwessa

Mugaben voitto vaaleissa voi yllättävää kyllä myös helpottaa sovun löytämistä Zimbabwessa

Tositarina Hotelli Ruandasta

Ruandalaiskirjoittajien kirja kyseenalaistaa Hotelli Ruanda -elokuvasta tunnetuksi tullut hotellinjohtaja Paul Rusesabaginan uroteot

Burman paha karma

Myrsky saattaakin lopulta koitua sotilaiden pelastukseksi, ja juntta voi hyvin saada perustuslakinsa ja vesitetyn demokratiasuunnitelmansa hyväksytyksi.

Poikkeustila jatkuu

Egyptin turvallisuuspoliisin säilössä on jatkuvasti satoja ihmisiä. Vuoden aikana pidätettyjä lienee yhteensä yli kymmenen tuhatta, useimmat heistä uskovaisia nuoria miehiä.

Kuuballe keppiä vai porkkanaa

Vallansiirto Fidel Castrolta hänen veljelleen Raúlille sujui täysin Kuuban johtajien nuottien mukaan.

Islam uutisissa

Islam on usein esillä mediassa, mutta samalla islamista ja muslimeista kerrotaan hyvin vähän. Muslimeista saatu kuva on monoliittinen, yksipuolinen ja väkivaltainen. Väkivaltaa selitetään uskonnolla.

Ikäviä uutisia kehitysmaista

Valtalehden tammikuun kolmannen viikon kehitysmaajutuissa useimmin mainittu henkilö oli Ilkka Kanerva. Kakkostilalle pääsi Tero Pitkämäki. Kehitysmaiden asukkaista eniten ääneen pääsi filippiiniläinen sairaanhoitaja, joka on tulossa töihin Suomeen.

Kuubalaista sosialismia

Kun länsilehdistö kirjoittaa Kuubasta, aiheena on yleensä presidentti Fidel Castron terveydentila. Tiistaina Brasilian presidentti Lula vieraili Kuubassa ja lupasi maalle kymmenien miljoonien dollarien edestä lainoja, mutta uutistoimistojen raportit kiinnittivät huomionsa toisaalle.

Varastettu vaalivoitto

Poliittiset levottomuudet Itä-Afrikan mallimaana pidetyssä Keniassa ovat paljastaneet sen, että pelkkä puolueiden lukumäärän kasvu ei ole oikotie demokratiaan.

Kehitysmaajournalismissakin on kyse sananvapaudesta

Kehitysmaajournalismi ei ole vain länsimaisen median juttuja kehitysmaista, vaan myös kehitysmaiden omaa journalismia kaikkine haasteineen ja mahdollisuuksineen. Toimittajien ammattitaito, riippumattomuus ja käyttävissä olevat resurssit vaihtelevat mediasta ja maasta toiseen, mutta kaikkia journalisteja yhdistää kysymys sananvapaudesta.

Yksinvallasta monipuoluevaltaan

Afrikassa järjestetään nyt paljon vaaleja. Tilanne on muuttunut melkoisesti 1990-luvun alusta.

Aidsin uhkaa liioiteltu

Yleensä tähän aikaan vuodesta tiedotusvälineet ovat täynnä juttuja, joissa kerrotaan aidsin räjähdysmäisestä leviämisestä paitsi Afrikassa myös väkirikkaissa Aasian maissa Intiassa ja Kiinassa. Tänä vuonna on kuitenkin ollut aika hiljaista. Joulukuun 1. päivänä vietettyä kansainvälistä aidspäivää ei juuri noteerattu mediassa, ja YK:n aidsjärjestön Unaidsin puolivuotisraporttiakin selostettiin pienikokoisin otsikoin.

Mogadishusta ei mitään uutta

Viime aikojen tapahtumat Somaliassa ovat olleet surullista katsottavaa. Sen jälkeen kun väkijoukko pari viikkoa sitten pieksi kuolleiden etiopialaissotilaiden ruumiita Mogadishun kadulla, maata miehittävät etiopialaisjoukot hyökkäsivät voimalla islamistikapinallisten tukikohdiksi epäiltyjä alueita vastaan, sillä seurauksella että sadat tuhannet ihmiset ovat paenneet pääkaupungin ulkopuolelle tai läheiseen Afgoin kaupunkiin kyhätyille evakkoleireille.

Tehtävä Tšadissa

Zoén arkin tempauksella voi olla myös laajempia seurauksia
Tilaa aihepiirin Peik Johansson RSS-syöte