Näkökulmat

Play it again, Osama

Terrorisminvastaisen taistelun kannalta Osama bin Ladenin väitetyssä surmaoperaatiossa ei ollut järjen hiventäkään, sanoo Peik Johansson.
Koskaan ei saada tietää, mitä Osama bin Ladenilla oli sanottavana syyskuun 11. päivän iskuista. (Kuva: Rami Efal / cc 2.0)
Osama bin Ladenin kasvokuva löytyi vielä alkuviikosta Yhdysvaltojen keskusrikospoliisin FBI:n julkaisemalta maailman etsityimpien rikollisten listalta. FBI:n verkkosivuilla bin Ladenin kuvan alalaitaan oli tosin lisätty teksti: Kuollut.

Etsintäkuulutuksen mukaan Osama bin Laden syntyi vuonna 1957 Saudi-Arabiassa. Kuvauksen mukaan hän oli 193–196 senttiä pitkä ja painoi noin 72 kiloa. Hän oli vasenkätinen ja käytti kävelykeppiä. Erityishuomiona mainitaan, että bin Laden oli terroristijärjestö Al-Qaidan johtaja.

Osama bin Laden oli etsintäkuulutettu osallisuudesta elokuussa 1998 tehtyihin pommi-iskuihin Yhdysvaltojen suurlähetystöjen edustalla Kenian pääkaupungissa Nairobissa ja Dar es Salaamissa Tansaniassa.

Etsintäkuulutustekstin mukaan bin Ladenia epäiltiin myös muista terrori-iskuista eri puolilla maailmaa. Vuoden 2001 syyskuun 11. päivän tapahtumia ei kuitenkaan mainita.

"FBI:lla ei ole mitään selkeitä todisteita bin Ladenin osallisuudesta syyskuun 11. päivän iskuihin", FBI:n tiedotusjohtaja Rex Tomb totesi vuonna 2006.

***

Kohta kymmenen vuoden ajan maailman medioissa on kuitenkin kerrottu itsestään selvänä totuutena, että Osama bin Laden suunnitteli lentokoneiskut New Yorkin World Trade Centerin pilvenpiirtäjiin ja Washingtonissa sijaitsevaan puolustusministeriön päämajaan Pentagoniin.

George W. Bushin hallinto selitti pitkään, että Al-Qaida suunnitteli ja toteutti syyskuun 11. päivän iskut, koska he myöntävät sen itse. Bushin hallinto julkaisi joulukuussa 2001 Yhdysvaltojen joukkojen Afganistanin sotaretkellä haltuunsa saaman kotivideon, jolla Osama bin Ladenin väitettiin kertovan osuudestaan New Yorkin ja Washingtonin iskuihin.

Videoon lisätyn englanninkielisen tekstityksen mukaan bin Laden kertoi tienneensä iskuista etukäteen, arvioineensa etukäteen kuolonuhrien määrän ja nimenomaan lähettäneensä iskujen tekijät aikoinaan marttyyrikomennukselle Amerikkaan. Saksan yleisradion WDR-kanavan haastattelemien kielenkääntäjien mukaan englanninkielinen teksti ei näiltä osin kuitenkaan vastaa videolla kuultavaa arabiankielistä puhetta.

Kun tekstitys sanoo: "Laskimme etukäteen vihollisen kuolonuhrien määrän", niin todellisuudessa sanaa "etukäteen" ei sanota nauhalla lainkaan. Kun tekstin mukaan: "Saimme edellisenä torstaina tiedon, että tapahtuma sattuisi tuona päivänä" (siis seuraavan viikon tiistaina, 11. syyskuuta), niin itse asiassa sanaa "edellisenä" ei ole nauhalla eikä sitä seuraavasta sivulauseestakaan saa selvää. Ja kun Osama lopulta puhuu marttyyri-iskun tekijöistä ja sanoo käännöstekstin mukaan: "Me pyysimme heitä kutakin lähtemään Amerikkaan", niin arabiaksi sanotaankin: "Heidän odotettiin tekevän sen", ja lauseen loppu on taas pelkkää kohinaa.

***

Kaikki eivät näytä nielevän sellaisenaan Yhdysvaltojen hallituksen kertomusta Osama bin Ladenin surmaoperaatiosta. Epäilysten hälventämiseksi puolustusministeriö julkisti joukon videoita, joiden kerrottiin löytyneen Al-Qaida-johtajan huvilasta Abbottabadista Pakistanista vapunpäivän jälkeisenä yönä tehdyn iskun yhteydessä.

Videoiden julkaisemisella pyrittiin ilmeisesti osoittamaan, että Osama bin Laden oli todella kuollut iskussa ja että hän oli kuolemaansa asti Al-Qaidan johdossa.

Lukuisien eri maiden tiedustelulähteiden mukaan Osama bin Laden kuoli jo vuosia sitten munuaistautiin.

Eniten julkisuutta saaneella videolla Al-Qaida-johtaja näyttäisi katselevan itseään tv:stä. Pientä tv-ruutua tihrustava harmaapartainen vanhus istuu rähjäisessä huoneessa pipo päässään ja huopaan kääriytyneenä ja on muutenkin kaikin puolin surkean näköinen. Hän näprää oikeassa kädessään olevaa kaukosäädintä.

Osama bin Laden oli kuitenkin vasenkätinen.

Kuva bin Ladenista katsomassa itseään tv:stä oli etusivun juttu myös Pakistanin lehdissä. Abbottabadissa ihmiset eivät silti uskoneet, että kuvassa oleva vanhus oli Osama bin Laden. Britannian yleisradio BBC haastatteli Abbottabadissa kymmeniä ihmisiä, joista useimmat arvelivat, että koko operaatio oli silkkaa huijausta. Kuvassa esiintynyt vanha mies oli tiettävästi Akbar Khan, joka omisti Yhdysvaltojen erikoisjoukkojen hyökkäyksen kohteena olleen talon.

***

Terrorisminvastaisen taistelun kannalta Osama bin Ladenin väitetyssä surmaoperaatiossa ei ollut järjen hiventäkään. Mitä mieltä olisi tappaa mies, joka Yhdysvaltojen hallituksen mukaan suunnitteli ja johti maailman pahinta terroristiliikettä? Osama bin Ladenilta jos keltään olisi varmasti saatu arvokasta tietoa, jonka avulla mahdolliset suunnitteilla olevat terrori-iskut olisi voitu estää.

Verkkolehti Asia Timesin kirjeenvaihtaja Pepe Escobar menee askelta pidemmälle.

"Emme siis ehkä koskaan saa tietää, mitkä viranomaistahot tai yksittäiset ihmiset Yhdysvaltojen tiedusteluverkostossa tiesivät syyskuun 11. päivän iskuista etukäteen ja antoivat niiden tapahtua. Tai kuinka ihmeessä joukko mattoveitsillä varustettuja lentotaidottomia arabeja muutti matkustajakoneet ohjuksiksi ja tuhosi New Yorkin kaksoistornit sekä myös World Trade Centerin rakennuksen 7, johon mitään lentokonetta ei koskaan osunut", Pepe Escobar kirjoittaa.

Joka tapauksessa Osama bin Ladenin surmauutisten seurauksena presidentti Barack Obaman kannatus lähti huimaan nousuun Yhdysvalloissa. Uudet spekulaatiot Al-Qaidan suunnittelemista kostoiskuista taas pönkittävät turvallisuusviranomaisten otetta ihmisten arjesta niin Yhdysvalloissa kuin muualla maailmassa.

Kirjoittaja on toimittaja ja journalistikouluttaja. Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran Kepan sivuilla. Kepan verkkokolumneissa esitetyt mielipiteet ovat henkilökohtaisia eivätkä välttämättä edusta Kepan virallista kantaa.

Näkökulma sota ja rauhamedia PakistanYhdysvallat

Lue myös

Nuorten väkivaltainen radikalisoituminen Jordaniassa

Kun yhteiskunta ei tarjoa tukea ja vaihtoehtoehtoja, nuori saattaa kääntyä ääriliikkeiden puoleen.
Tietokoneen näppäimistö ja sormet

Näkökulma: Sananvapaus on tärkeimpiä ihmisoikeuksia – mutta sillä on rajansa

Sananvapaus on keskeinen ihmisoikeus, jota ei saa rajoittaa mielivaltaisesti, mutta se ei ole ainoa oikeus, muistuttaa Ihmisoikeusliiton asiantuntija Matti Jutila.

Näkökulma: Kiina nousemassa ilmastopolitiikan johtajaksi?

Yhdysvaltain ilmastopolitiikan täyskäännös tarjoaa Kiinalle mahdollisuuden nousta maailmanpolitiikan johtajaksi. Ilmastotavoitteiden toteuttamisessa on kuitenkin paljon haasteita, ja osa niistä johtuu länsimaisista kuluttajista, kirjoittaa Sanna Kopra.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.