Zimbabwen ruokakriisi pahin vuosikymmeneen – Puolet väestöstä vaarassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Zimbabwen ruokakriisi pahin vuosikymmeneen – Puolet väestöstä vaarassa

Talousongelmat ja sään ääri-ilmiöt ovat ajaneet Zimbabwen vakavaan ruokapulaan. ”Suurin osa tapaamistani lapsista oli pienikasvuisia ja alipainoisia”, kertoi YK:n erityisraportoija Hilal Elver vierailunsa jälkeen.

Maissipelto

Zimbabwessa kasvatetaan paljon maissia. Kuva: Shiela Chikulo / International Maize and Wheat Improvement Center / CC BY-NC 2.0.

Zimbabwessa tarvitaan kipeästi lisää ruoka-apua. Epävarmasta ruokaturvasta kärsivien määrä on noussut 7,7 miljoonaan, mikä tarkoittaa käytännössä puolta maan väestöstä.

YK:n alainen Maailman ruokaohjelma (WFP) kertoi tällä viikolla tarvitsevansa ainakin 300 miljoonaa dollaria (271 miljoonaa euroa), jotta maahan saataisiin 240 000 tonnia lisää apua. Se on lähes kaksinkertaistanut jakamansa avun tavoittaakseen yli neljä miljoonaa eniten kärsivää ihmistä.

Myös YK:n ruokaan erikoistunut erityisraportoija varoitti viime viikolla Zimbabwen-vierailunsa jälkeen, että maa on ”ihmisen aiheuttaman nälkiintymisen” partaalla.

Zimbabwea on pidetty aikoinaan eteläisen Afrikan vilja-aittana. Taloudelliset ongelmat sekä sään ääri-ilmiöt ovat vieneet sen kuitenkin vaikeaan ruokakriisiin.

Viimeisistä viidestä kasvukaudesta vain yhtenä on saatu normaalit sateet. Se haittaa etenkin pienviljelijöitä, joista monet kasvattavat paljon vettä vaativaa maissia. He yrittävät samaan aikaan toipua myös vuosien 2014–2016 El Niño -sääilmiön aiheuttamasta kuivuudesta.

”Kriisiä pahentaa myös käteispula, inflaatio, työttömyyden kasvu, polttoainepula, pitkittyneet sähkökatkot ja karjan menetykset. Ne vaikuttavat yhtä lailla kaupunkiväestöön kuin maaseudun kyläläisiinkin”, sanoi WFP:n edustaja Bettina Luescher tällä viikolla YK:n uutiskeskuksen mukaan.

Presidentti Emmerson Mnangagwa julisti kuivuuden kansalliseksi katastrofiksi elokuussa.

Akuutista aliravitsemuksesta kärsivien osuus on noussut Zimbabwessa viime vuoden 2,5 prosentista 3,6:een. Joillakin alueilla luku on yli viisi prosenttia, mitä pidetään ennennäkemättömänä.

”Suurin osa tapaamistani lapsista oli pienikasvuisia ja alipainoisia. Lasten aliravitsemuskuolemat ovat kasvaneet viime kuukausina. 90 prosentilla puolivuotiaista kaksivuotiaisiin ei ole minimitason ruokavaliota”, sanoi myös YK:n erityisraportoija Hilal Elver viime viikolla.

Myös muualla eteläisen Afrikan maissa kärsitään ruokapulasta. Peräti 45 miljoonaa ihmistä kärsii vakavasta ruokaturvan epävarmuudesta 16 maassa eteläisen Afrikan alueella seuraavien puolen vuoden aikana, varoittivat YK:n elintarvikejärjestöt marraskuun alussa. Taustalla ovat etenkin sään ääri-ilmiöt.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia