Uutiset Tasa-arvo

Zimbabwen naispoliitikot kamppailevat syrjintää vastaan – ”Nainen ei voi esittää kysymystä miesparlamentaarikolle ilman että naiselle sanotaan, että tämän reidet ovat paksut”

Zimbabwen vuoden 2018 parlamenttivaaleissa 210 paikasta vain 26 meni naisille. Vaalikamppailun väkivaltaisuus on estänyt naisia tavoittelemasta poliittista valtaa, eikä valituksi tuleminenkaan anna turvaa vähättelyltä.
Ihmisiä jonoissa, taustalla teltta.
Zimbabwen poliittiset puolueet ovat parhaillaan valitsemassa ehdokkaitaan moninaisiin julkisiin asemiin. Tehtävät vaihtelevat paikallisista koordinaatiokomiteoista aluevaltuustoihin ja täytevaaleilla täytettäviin kansanedustajapaikkoihin. Naisehdokkaisiin kohdistuva väkivalta ja sanalliset hyökkäykset ovat haitanneet prosessia. Kuvassa jonoja äänestyspaikalle. (Kuva: Taurai Maduna / IPS)

(IPS) -- ”Olen jo luopunut politiikasta. Aiemmin olin varma, että monet toiminnan vuoteni huipentuisivat julkiseen virkaan pyrkimiseen. Niin ei kuitenkaan koskaan käynyt, eikä suinkaan siksi, etten olisi yrittänyt. Kaikki vain näköjään ajattelivat, että miehet ovat siinä työssä parempia”, zimbabwelainen Gertrude Sidambe sanoo.

”On tavallista, että naiset keräävät kannatusta miesehdokkaille, mutta ennen pitkää sitä väsyy ja kysyy itseltään mitä minä tästä saan? Sitten onkin valmis lopettamaan”, Sidambe selittää.

Sidamben pettymys puoluepolitiikkaan ei ole Zimbabwen naisten parissa mikään harvinaisuus. Esimerkiksi oppositiopuolue Movement for Democratic Change Alliancen ehdokkaiksi pyrkineet naiset ovat valittaneet syrjäyttämisestään.

Myös Zimbabwen hallitsevan puolueen Zimbabwe African National Unionin naispuoliset jäsenet väittävät, että miehet havittelevat asemia väkivallalla – aivojen sijaan turvaudutaan lihasvoimaan.

Puolueen naisasioiden sihteeri Mabel Chinomona kuitenkin neuvoo naisia toimimaan miesten tavoin eli lyömään ja loukkaamaan niin kuin muutkin sillä pelikentällä tekevät.

Kamppailun väkivaltaisuus on estänyt naisia tavoittelemasta poliittista valtaa. Se osoittaa, ettei valtio kunnioita sitoumuksiaan vaalia sukupuolten tasa-arvoa. Zimbabwe on esimerkiksi sitoutunut eteläisen Afrikan kehitysyhteisön julistukseen, jolla tähdätään parlamenttiedustajien määrän tasajakoon sukupuolten kesken.

Kuilu maan perustuslain erinomaisen tekstin ja sen käytännön soveltamisen välillä on valtava, YK:n naisiin kohdistuvan syrjinnän vastainen komitea totesi helmikuussa.

Vaalijärjestelmiä tarkkailevan International Foundation for Electoral Systems -säätiön raportti naisiin kohdistuvasta väkivallasta Zimbabwen vaaleissa paljasti, että naiset pelkäävät niin henkistä kuin ruumiillistakin väkivaltaa. Valituksi tuleminenkaan ei tuo turvaa.

”Edes tultuaan parlamenttiin valituksi naiset eivät pääse pakoon alentavaa huomauttelua. Nainen ei voi esittää kysymystä miesparlamentaarikolle ilman että naiselle sanotaan, että tämän reidet ovat paksut. Jos nainen on naimaton, kysytään, kuinka hän osaisi hoitaa vaalipiirinsä asioita, kun hänellä ei ole kokemusta perheen hoitamisesta. Tai sitten hänen syytetään menneen politiikkaan vain löytääkseen aviomiehen”, raportissa kerrotaan.

Sukupuolten välinen epätasapaino näkyy räikeänä vuoden 2018 parlamenttivaalien tuloksessa. 210:stä paikasta vain 26 meni naisille.

Vaalien lykkäys oikeuteen

Zimbabwen poliittiset puolueet valitsevat parhaillaan ehdokkaitaan moninaisiin julkisen vallan tehtäviin, alueellisten koordinaatiokomiteoiden ja aluevaltuustojen jäsenyyksistä täytevaaleilla täytettäviin kansanedustajapaikkoihin.

Puolueet ovat käynnistäneet sisäiset valintaprosessinsa, jotta ne olisivat valmiina, kun hallitus viimein sallii vaalien järjestämisen. Vaaleja on lykätty koronaviruspelkojen vuoksi.

Syksyllä joukko naisehdokkaita haastoi hallituksen oikeuteen täytevaalien lykkäämisestä epämääräiseen tulevaisuuteen.

Paikallinen, naisten tasavertaista edustusta päättävissä elimissä lobbaava kansalaisjärjestö Women’s Academy for Leadership and Political Excellence tukee oikeusjuttua. Järjestön mielestä täytevaalien lykkääminen ”rikkoo ihmisten oikeutta valita edustajikseen kenet haluavat”.

Ei sitovia sääntöjä

Oppositiokansanedustaja Priscilla Misihairambwi-Mushonga kertoo, ettei poliittisilla puolueilla ole sitovia sääntöjä sukupuolten tasavertaisuudesta.

”Ei ole sisäisiä puoluesääntöjä, jotka takaisivat, että puolueet toteuttaisivat julistuksensa”, Misihairambwi-Mushonga sanoo. ”Puolueissa vallitsee viidakon laki, sillä niissä ei ole mitään rangaistuksia tasavertaisuuden loukkaamisesta. Julistukset ovat vain sanoja.”

Hän tietää kyllä, miten epätasa-arvon ongelma olisi ratkaistavissa. Poliittisia puolueita tulisi rangaista naisten ulossulkemisesta vähentämällä puoluerahoitusta.

”Hyvään käytökseen tarvitaan syy ja huonosta käytöksestä pitää maksaa kalliisti”, Misihairambwi-Mushonga sanoo.

Tasa-arvo ihmisoikeudetgendersukupuolten tasa-arvopolitiikkademokratiahallinto Zimbabwe Suomen IPS

Lue myös

Oranssilla valaistu rakennus veden yli.

Naisiin kohdistuva väkivalta on pandemia, jota ei voi ohittaa

Naisiin kohdistuvaan väkivaltaan liittyvät tilastot kertoivat karusta todellisuudesta jo ennen koronapandemiaa. Kriisin myötä naisten ja tyttöjen ahdinko on kuitenkin syventynyt entisestään, kirjoittaa UN Women Suomen toiminnanjohtaja Jaana Hirsikangas.
Autoja ja mopoja kadulla.

Bangladeshissa protestoidaan kasvavaa seksuaalirikollista vastaan – Hallitus otti käyttöön kuolemanrangaistuksen, mutta sen ei uskota tehoavan

Sosiaalisessa mediassa kiertävä julma raiskausvideo on saanut bangladeshilaiset viime viikkoina kaduille vaatimaan puuttumista seksuaalirikollisuuteen. Kuolemanrangaistus on helppo ratkaisu – oikeusjärjestelmän uudistaminen vaatii enemmän työtä, toteaa Human Rights Watchin asiantuntija Meenakshi Ganguly.
Kuvituskuva naisten sukuelinten silpomisesta

Selvitys: Suomen somalitaustaiset miehet vastustavat tyttöjen sukuelinten silpomista – Silpominen vaikuttaa myös miesten elämään

Etenkin Suomessa syntyneille ja kasvaneille somalitaustaisille miehille tyttöjen sukuelinten silpominen on vieras tapa, käy ilmi Ihmisoikeusliiton uudesta selvityksestä. Myös Suomen somalialaisten liiton varapuheenjohtajan Abdulrahman Abdi Ragen mukaan yleinen mielipide on nykyisin vahvasti silpomista vastaan.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen puolilähikuvassa, taustalla rakennus.

”Meidänkin kärsivällisyydellämme on rajansa” – Länsi-Saharan konfliktiin ei näy ratkaisua

Marokon armeija ja Länsi-Saharan itsenäisyysliike Polisario ovat ottaneet yhteen Guergueratin raja-alueella, ja nyt alueella pelätään konfliktin eskaloitumista. ”Meille ei ole ollut rauhasta mitään hyötyä”, sanoo Polisarion Suomen edustaja Baida Embarec Rahal.
Nuori mies pellolla.

Raportti: Rypäleaseiden uhrimäärä on vähentynyt, mutta uudet käyttötapaukset aiheuttavat huolta

Rypäleaseilla on yhä vähemmän uhreja, mutta kokonaan niiden käyttöä ei ole saatu kitkettyä eikä jäänteitä raivattua. Kansainvälistä rypäleasesopimusta seuraava koalitio on huolissaan myös rypäleaseiden käytöstä esimerkiksi Vuoristo-Karabahin konfliktissa.
Kultahippuja kämmenellä.

Kultaa ja timantteja louhitaan vaarallisissa oloissa – Raportti: Suuret koruyhtiöt eivät voi vakuuttaa kuluttajille, etteikö niiden tuotteiden taustalla olisi ihmisoikeusloukkauksia

Useimmat suuret koruyhtiöt eivät seuraa kaivosten olosuhteita eivätkä toimi työntekijöiden oikeuksien parantamiseksi. Moni on kuitenkin parantanut vastuullisuuttaan parin viime vuoden aikana, sanoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch.
YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Michelle Bachelet

Etiopian Tigrayn alueen siviilien ahdinko syvenee – Konflikti estää avun toimittamisen, ja suurin osa jo valmiiksi ruoka-avusta riippuvaisista ei ole saanut annoksiaan

Jo ennen konfliktia noin 600 000 ihmistä tarvitsi ruoka-apua. Suurin osa heistä ei ole saanut marraskuun ruoka-annoksiaan. Avustusjärjestöt pelkäävät aliravitsemuksen kasvua.
Oranssilla valaistu rakennus veden yli.

Naisiin kohdistuva väkivalta on pandemia, jota ei voi ohittaa

Naisiin kohdistuvaan väkivaltaan liittyvät tilastot kertoivat karusta todellisuudesta jo ennen koronapandemiaa. Kriisin myötä naisten ja tyttöjen ahdinko on kuitenkin syventynyt entisestään, kirjoittaa UN Women Suomen toiminnanjohtaja Jaana Hirsikangas.

Tuoreimmat

Raportti: Rypäleaseiden uhrimäärä on vähentynyt, mutta uudet käyttötapaukset aiheuttavat huolta
Kultaa ja timantteja louhitaan vaarallisissa oloissa – Raportti: Suuret koruyhtiöt eivät voi vakuuttaa kuluttajille, etteikö niiden tuotteiden taustalla olisi ihmisoikeusloukkauksia
Etiopian Tigrayn alueen siviilien ahdinko syvenee – Konflikti estää avun toimittamisen, ja suurin osa jo valmiiksi ruoka-avusta riippuvaisista ei ole saanut annoksiaan
”Meidänkin kärsivällisyydellämme on rajansa” – Länsi-Saharan konfliktiin ei näy ratkaisua
Suomen isännöimässä konferenssissa luvattiin Afganistanille 3,3 miljardin dollarin tuki ensi vuodeksi – Summa on aiempaa pienempi, ja maalta vaaditaan tiukkojen ehtojen noudattamista
Koronavirus on hidastanut pakolaisten vastaanottamista ympäri maailman – Normaalivuosinakin vain murto-osa saa uuden kotimaan
Raportti: Järjestötoiminta on yhä ammattimaisempaa, eikä se ole pelkästään hyvä asia – ”Liiallinen riippuvuus rahoittajista voi murentaa järjestöjen kykyä haastaa”, sanoo tutkija
Maailman ruokajärjestö pelkää maailmanlaajuista ruokakriisiä – Yksi eniten kärsineistä pienistä valtioista on Saint Lucia
Raportti: Lapsiin kohdistui viime vuonna konflikteissa ennätysmäärä rikkomuksia – ”Voi hyvällä syyllä kysyä, onko maailma lakannut välittämästä”
Chilessä on valtava uusiutuvan energian potentiaali, mutta monet tavalliset kansalaiset eivät ole päässeet vielä hyötymään

Luetuimmat

Massiivista Afganistan-konferenssia isännöivä Suomi aikoo asettaa maan kehitysavulle tiukat ehdot – ”Emme tule tukemaan 1990-luvun kaltaista emiraattia”
Myanmarin yli 70 vuotta kestänyt sisällissota on yksi maailman pisimpään jatkuneista konflikteista – Aung San Suu Kyin aika on merkinnyt takapakkia rauhanneuvotteluille
Suomalaisjärjestöiltä yhteisjulistus päästövähennysten puolesta
Aiempaa harvempi suomalainen uskoo kehitysyhteistyöhön – Koronapandemia pudotti kehitysmaat uutisotsikoista, ja se voi heijastua asenteisiin
Selvitys: Yhdysvaltain kristilliset konservatiivijärjestöt pumppaavat rahaa naisten ja sateenkaarivähemmistöjen oikeuksien vastaiseen kampanjointiin Euroopassa
”Meidänkin kärsivällisyydellämme on rajansa” – Länsi-Saharan konfliktiin ei näy ratkaisua
Avunantajat käyttävät yhä enemmän rahaa itseensä, selviää tuoreesta raportista – Taustalla koronapandemia mutta myös ”apunationalismi”
Perinteisiin viljalajeihin palaaminen voisi parantaa ruokaturvaa monissa maissa – Zimbabwessa osa viljelijöistä on siirtynyt maissista durraan ja hirssiin
Tansanian populistinen presidentti John Magufuli sai toisen kauden – Tarkkailijoiden mukaan vaaleissa oli ”pelon ilmapiiri”
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija