Uutiset

Yritysten veronkierto riistää kehitysmailta miljardeja

Veronkierto on pääsyy siihen, että kehitysmaat pysyvät riippuvaisina ulkopuolisesta avusta.
Ylikansallisten yritysten veronkierto on pääsyy siihen, että kehitysmaat pysyvät riippuvaisina ulkopuolisesta avusta. Verotuloja menetetään vuosittain satoja miljardeja euroja.

Eurooppalainen velka- ja kehitysverkosto (Eurodad) valottaa yritysten "verosuunnittelua" raportissaan.

"Arvioidaan, että kehitysmaista katoaa vuosittain yli 750 miljardia euroa ja yli puolet siitä liittyy kansainvälisten yritysten toimintaan", raportin laadintaan osallistunut Marta Ruiz kertoo.

Eurodadin mukaan ylikansalliset yritykset siirtävät voittojaan maasta toiseen konsernin sisäisen siirtohinnoittelun avulla.

"Tuotteita myydään toisessa maassa toimivalle tytäryhtiölle paljon markkinahintaa halvemmalla. Näin alkuperämaan voitot näyttävät mahdollisimman pieniltä", Ruiz selittää.

Raportti mainitsee esimerkkinä kehitysmaassa toimivan yhdysvaltalaisyrityksen, joka vei autonistuimia Belgiaan 1,66 dollarin kappalehintaan. Dollari on noin 0,75 euroa.

Kikka toimii myös päinvastoin. Toinen amerikkalaisfirma toi kehitysmaahan Tshekistä muoviämpäreitä, joilla oli hintaa 972,98 dollaria.

Veroparatiisin hedelmät

Ruizin mukaan yli puolet maailmankaupasta on yritysten sisäistä eikä voittoveroja makseta tuotantomaahan. Voitot kirjataan maihin, joissa veroaste lähenee nollaa.

Tunnettuja veroparatiiseja ovat Jerseyn saari ja Isle of Man tai Caymansaaret. Listalta löytyvät myös Belgia, Sveitsi ja Luxemburg.

Raportti lainaa Guardian-lehden selvitystä vuodelta 2007. Se osoitti, että Eurooppa tuo huomattavan osan banaaneistaan Englannin kanaalissa sijaitsevalta Jerseyn saarelta.

Todellisuudessa banaanilaivat seilaavat Afrikasta tai Karibialta kohteisiinsa, mutta paperilla hedelmät käyvät veroparatiiseissa, joissa ne myydään edelleen tytäryhtiöille.

Selvityksen mukaan jokaisesta Euroopan banaanikaupassa ansaitusta eurosta ilmoitetaan vain yksi sentti verotettavaksi voitoksi tuotantomaassa.

Google säästää veroissa

Toinen raporttiin liitetty selvitys vuodelta 2010 kertoo yhdysvaltalaisen Google-yhtiön toiminnasta. Se sijoitti Euroopan pääkonttorinsa Dubliniin, jossa yhteisövero on alhainen. Irlannin Googlen omistaa kuitenkin Bermudan Google, jonka ei tarvitse maksaa lainkaan veroja.

Uutistoimisto Bloombergin mukaan Google alensi kolmessa vuodessa verojaan 3,1 miljardia dollaria veroparatiisien avulla.

Ruizin mukaan ongelma on maailmanlaajuinen, mutta kehitysmailta se estää kestävän kehityksen ja köyhyyden vähentämisen.

Hän muistuttaa, että vain viisi prosenttia kehitysmaista lähtevistä arveluttavista rahavirroista liittyy korruptioon. Rikollisuus kahmii 30 prosenttia, ja 65 prosenttia kytkeytyy yritysten sisäiseen siirtohinnoitteluun.

Afrikan apuriippuvuus vähenee

Useat Afrikan maat ovat onnistuneet vähentämään riippuvuutta kehitysavusta, ilmeni kehitysyhteistyön tehokkuutta pohtineessa kokouksessa kuun vaihteessa Etelä-Koreassa.

"Maailman köyhimpien 54 valtion riippuvuus kehitysavusta on vähentynyt kolmanneksen vuosikymmenen kuluessa", Lucia Fry ActionAid-järjestöstä kertoo.

 

Afrikassa apuriippuvuutta on vähentänyt talouskasvun vauhdittuminen. Omaa rahaa on sijoitettu koulutukseen sekä sosiaali- ja terveyspalvelujen kohentamiseen.

ActionAidin selvityksen mukaan Ruandan apuriippuvuus eli valtion kehitysponnistuksiin tarvitseman ulkomaisen rahan osuus on vuosina 2000-2010 laskenut 85:stä 45 prosenttiin. Ghanassa muutos on 47:stä 27 prosenttiin ja Mosambikissa 74:stä 58 prosenttiin.

(IPS - Miriam Gathigah)

talousyhtiöt

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen lähikuvassa

Vihapuhe ei leviä vain Euroopassa – Etelä-Sudanissa taistellaan ilmiötä vastaan muun muassa radion avulla

Eteläsudanilaiset uskovat, että muualle muuttaneet, koulutetut ihmiset puhuvat totta. Se lietsoo vihapuhetta maassa, jossa suurin osa väestöstä ei edes käytä nettiä. ”Tarvittaisiin lisää kriittistä ajattelua”, sanoo vihapuheen vastaista ohjelmaa vetävä Achol Jok Mach.
Pieni robotti tietokoneen näppäimistön vieressä

Tappajarobotit – Kauhukuva joka on estettävä

Roboteilla on monia etuja ihmissotilaaseen nähden. Se ei tunne syyllisyyttä eikä kärsi painajaisista jälkikäteen. Uhkana voi olla jopa hallitsematon robottisota, kirjoittaa Antero Honkasalo.
WFP:n pääjohtaja David Beasley istuu pöydän ääressä

Jemenin kapinallisia syytetään ruoka-avun viemisestä – WFP uhkaa jäädyttää avun

Maailman ruokaohjelma sanoo, ettei se pysty toimimaan Jemenissä riippumattomasti huthikapinallisten toiminnan vuoksi. Järjestö jakaa kuukausittain apua kymmenelle miljoonalle ihmiselle.
Ihmisiä istumassa riveissä seminaarihuoneessa

Kuubassa on alettu viimein puhua naisten murhista – Myytit tekevät ilmiöstä kuitenkin usein näkymättömän

Uuden raportin mukaan puolison tai ex-puolison aiheuttamat naisten kuolemat ovat viime vuosina vähentyneet Kuubassa. Tietoisuus aiheesta on kasvanut median ansiosta sekä sen jälkeen, kun kuubalaiset saivat joulukuussa internetyhteyden kännyköihinsä.

Luetuimmat