Ympäristö- ja seksuaaliterveysjärjestöt aloittivat yhteisen kampanjan väestönkasvun hillitsemiseksi ja luonnon suojelemiseksi | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ympäristö- ja seksuaaliterveysjärjestöt aloittivat yhteisen kampanjan väestönkasvun hillitsemiseksi ja luonnon suojelemiseksi

Jos syntyvyys saadaan vähenemään 0,5:llä, vuonna 2050 väkeä voi olla melkein miljardi ennustettua vähemmän, sanovat ympäristö- ja lisääntymisterveysjärjestöt.

Ehkäisypillereitä

Uusi kampanja haluaa lisätä ehkäisyn käyttöä myös ympäristön suojelemiseksi. Kuva: Annabelle Shemer / CC BY-NC-ND 2.0.

Laaja joukko kansainvälisiä ympäristöjärjestöjä sekä seksuaali- ja lisääntymisterveysjärjestöjä on aloittanut kampanjan, jonka tavoitteena on tehdä yhteistyötä väestönkasvun hillitsemiseksi ja samalla ympäristön suojelemiseksi.

Perinteisesti ympäristö- ja lisääntymisterveysjärjestöt eivät juuri tee yhteistyötä ja lisääntymisterveyttä ja väestönkasvua on usein muutenkin pidetty herkkänä aiheena. Nyt järjestöt aikovat kuitenkin yhdistää voimansa.

”Perhesuunnittelu ei ole patenttiratkaisu kaikkiin ympäristöhaasteisiin. Mutta on monia alueita, joilla perhesuunnittelun esteistä johtuva väestönkasvu on suoraan ympäristökysymys. Ei ole epäilystäkään, etteikö sellaisilla alueilla parempi ehkäisyn saatavuus voisi helpottaa ongelmaa”, kampanjasivuilla todetaan.

Brittiläisen perhesuunnittelujärjestö Margaret Pyke Trustin vetämässä Thriving Together -kampanjassa on mukana yli 150 lisääntymisterveys- ja ympäristöjärjestöä, jotka arvioivat käyttävänsä toimintaansa 170 maassa vuosittain lähes yhdeksän miljardia euroa. Mukana on muun muassa suuria YK-järjestöjä.

”Vain tunnustamalla yhteyden ihmisoikeuksien, terveyden ja luonnon välillä voimme löytää ratkaisuja, jotka hyödyttävät ihmisiä ja planeettaa”, tviittaa kampanjassa mukana olevan yhdysvaltalaisen Center for Biological Diversity -järjestön asiantuntija Kelley Jennings.

YK:n viimeviikkoisen ennusteen mukaan maapallon väestö tulee kasvamaan nykyisestä 7,7 miljardista 9,7 miljardiin vuonna 2050.

Suurin osa kasvusta tapahtuu matalan tulotason ja keskitulotason maissa, joissa naisten on monesti vaikea saada seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluita, mikä johtaa terveysongelmiin, heikentää tyttöjen koulutusta, kiihdyttää väestönkasvua ja aiheuttaa lopulta paineita ekosysteemeille.

Järjestöt muistuttavat, että pienetkin vähennykset syntyvyydessä johtavat suuriin vähennyksiin väestönkasvussa. Jos syntyvyyttä saataisiin esimerkiksi laskettua 0,5:llä, vuonna 2050 ihmisiä olisi 8,8 miljardia, melkein miljardi vähemmän kuin nyt ennustetaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia