Ylipainoepidemia leviää Latinalaisessa Amerikassa – nälästäkään ei ole päästy eroon | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ylipainoepidemia leviää Latinalaisessa Amerikassa – nälästäkään ei ole päästy eroon

Ruokavaliomuutokset ovat johtaneet etenkin naisten ja lasten ylipainon kasvuun. Samaan aikaan alueelta löytyy myös maa, jossa on enemmän nälkäisiä kuin missään muualla.

Liikalihavuus ja ylipainoisuus ovat kasvaneet rutkasti Latinalaisen Amerikan ja Karibian alueen maissa. Painoa kertyy etenkin naisille ja lapsille, käy ilmi tuoreesta raportista.

YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO:n sekä alueen terveysjärjestön PAHO:n mukaan jo noin 58 prosenttia alueen asukkaista on ylipainoisia. Pahin tilanne on Bahamasaarilla, Meksikossa ja Chilessä, joissa kaikissa osuus on yli 60 prosenttia.

Suoranaisesti liikalihavia on noin 23 prosenttia väestöstä. Yli 20 maassa naisten liikalihavuus on 10 prosenttia miehiä yleisempää.

Raportin mukaan taustalla on ruokavaliomuutos, joka johtuu talouskasvusta, kaupungistumisesta, tulojen kasvusta ja kansainvälisistä ruokamarkkinoista. Perinteisen ruuan kulutus on vähentynyt ja prosessoitua ruokaa käytetään yhä lisää. Maiden pitäisikin tukea terveellisen ruuan tuotantoa ja saatavuutta ja valistaa kansalaisiaan, FAO ja PAHO sanovat.

Osa maista onkin ryhtynyt jo toimeen: esimerkiksi Barbados, Dominica ja Meksiko verottavat sokeroituja juomia.

Toinen puoli ongelmaa on, että yhä noin 5,5 prosenttia Latinalaisen Amerikan asukkaista on aliravittuja. Vaikka ylipaino piinaa lapsiakin, miljoonat lapset ovat pienikasvuisia aliravitsemuksen vuoksi. Nälkä kurittaa etenkin maaseutua, jossa monet perheet elävät pienviljelystä ja ovat haavoittuvia esimerkiksi luonnonkatastrofeille.

Vaikein tilanne on Haitissa, jossa 53 prosenttia väestöstä on aliravittuja. Määrä on suurempi kuin missään muualla koko maailmassa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia