Yli puolet pakistanilaislapsista ei mene tällä viikolla kouluun – Syynä ennätyshelteet | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Yli puolet pakistanilaislapsista ei mene tällä viikolla kouluun – Syynä ennätyshelteet

Pakistanin keskilämpötila nousee ilmastonmuutoksen seurauksena keskimäärästä enemmän. Seuraukset ovat jo nähtävissä, sillä lapsia ei uskalleta nyt päästää kouluun lämpöaallon takia.

Lämpömittari, jonka lukemat näyttävät noin 40:ää.

- Kuva: Gerd Altmann / Pixabay.

Noin 26 miljoonaa pakistanilaista kouluikäistä lasta ei mene tällä viikolla kouluun poikkeuksellisen lämpöaallon takia. Koulun keskeytys koskee maan väkirikkainta maakuntaa Punjabia. 

Esikoulu-, alakoulu- ja yläkouluikäisten koulutauko alkoi lauantaina ja kestää viikon. Käytännössä se tarkoittaa, että noin 52 prosenttia maan kouluikäisistä lapsista ei pääse kouluun, laskee Pelastakaa Lapset -järjestö.

Pakistanin pohjois- ja luoteisosien lämpötilat ovat olleet viime päivinä 4–6 astetta normaalia korkeammalla. Esimerkiksi tälle päivälle on ennustettu 45 asteen maksimilämpötilaa.

”Pitkittynyt altistuminen kuumuudelle vaikuttaa lasten kykyyn oppia ja keskittyä, ja se asettaa heidän koulutuksensa vaaraan. Äärimmäinen lämpö voi olla lapsille myös tappavaa”, sanoo Pelastakaa Lasten Pakistanin maajohtaja Muhammad Khuram Gondal tiedotteessa.

Ilmastonmuutos lisää äärimmäisten helleaaltojen todennäköisyyttä. Pakistan on aiheuttanut vain noin prosentin globaaleista kasvihuonekaasupäästöistä, mutta sen keskilämpötilan arvioidaan nousevan enemmän kuin globaali keskiarvo on. Vuoteen 2090 mennessä lämpötila voi nousta 1,3–4,9 astetta.

Pakistan ei ole ainoa maa, jossa koulutus on keskeytynyt. Myös Intiassa kouluja on jouduttu sulkemaan. Bangladesh ja Filippiinit puolestaan sulkivat koulut viime kuussa lämmön takia.

YK:n lastenjärjestö Unicef arvioi huhtikuussa, että Itä-Aasian ja Tyynenmeren alueen maissa yhteensä noin 243 miljoonaa lasta altistuu aiempaa pahemmille ja pitkäkestoisemmille lämpöaalloille.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia