Uutiset Siirtolaisuus ja pakolaisuus

Yli 9 miljoonaa uutta maansisäistä pakolaista jo tänä vuonna

Suurin osa maailman pakolaisista pakenee kotimaansa sisällä. Konfliktit, väkivalta ja luonnonkatastrofit ajavat ihmisiä kodeistaan.
Kaksi kongolaista pakolaisnaista pakolaisleirin edustalla.
Suurin osa tänä vuonna tilastoiduista maansisäisistä pakolaisista eli Kongon demokraattisessa tasavallassa. Kuvassa pakolaisia Pohjois-Kivun kitchanga-leirin edustalla. (Kuva: Doctors Without Borders / Lääkärit ilman rajoja / CC BY-NC-ND 2.0)

Maailmassa oli 9 miljoonaa uutta maansisäistä pakolaista tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla, tiedottaa pakolaisia tilastoiva kansalaisjärjestö IDMC. Ihmiset pakenevat kodeistaan pääosin konfliktien, väkivallan ja luonnonkatastrofien vuoksi.

Viime vuonna pakolaisia oli maailmassa ennätysmäärä eli yhteensä 65,6 miljoonaa ihmistä. Vaikka huomio on usein maan rajojen ulkopuolella liikkuvissa pakolaisissa, suurin osa pakolaisista eli 40,3 miljoonaa pakenee kotimaansa rajojen sisällä.

IDMC:n tilastojen mukaan tänä vuonna kotimaan sisäisistä pakolaisista hieman yli puolet eli 4,6 miljoonaa pakeni kotoaan konfliktin vuoksi. 4,5 miljoonaa pakeni luonnonkatastrofin vuoksi. Järjestö tilastoi tutkimuksessaan tänä vuonna pakolaisiksi joutuneita, ei jo ennestään pakolaisina eläviä.

Eniten maansisäisiä pakolaisia syntyi Kongon demokraattisessa tasavallassa, Irakissa ja Syyriassa. Kongon demokraattisen tasavallan pitkään jatkunut konflikti on levinnyt yhä useampaan osa-valtioon, joten kotimaan sisällä pakenemaan on joutunut tänä vuonna jo 997 000 ihmistä. Viime vuonna kodistaan paenneita oli yhteensä koko vuonna 992 000 eli uusia pakolaisia on nyt jo enemmän kuin koko viime vuonna yhteensä. Yhteensä pakolaisia on Kongon demokraattisessa tasavallassa 3,7 miljoonaa.

Irakissa maan sisällä paenneita tilastoitiin tänä vuonna 992 000, Syyriassa 692 000. Irakissa pakolaisuutta selittävät iskut pääkaupunki Mosuliin, joka on kärsinyt valtavia tuhoja. Myös Syyriassa väkivaltaisuudet ovat paikoin kiihtyneet.

Konfliktin vuoksi kotimaan sisällä paenneita oli paljon myös Filippiineillä, Keski-Afrikan tasavallassa ja Etiopiassa.

Luonnonkatastrofien vuoksi paetaan eniten Etelä- ja Kaakkois-Aasiassa

Eniten luonnonkatastrofien vuoksi kodistaan paenneita löytyy Etelä ja Kaakkois-Aasiasta. Myös heitä on tilastoitu tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla enemmän kuin viime vuonna. 

Tänä vuonna eniten maansisäisä pakolaisia ovat synnyttäneet tulvat eteläisessä Kiinassa (858 000) sekä trooppinen sykloni Bangladeshin, Intian ja Myanmarin alueilla (851 000).

Vaikka pakolaismäärät ovat vuosittain rajusti nousseet, YK:n pakolaisjärjestö UNCHR:n mukaan näyttää siltä, että pakolaisten määrän kasvu on kokonaisuudessaan hieman hidastunut. Siinä, missä kasvu viime vuosina on ollut miljoonia vuodessa, viime vuonna määrä oli enää 300 000 enemmän kuin edellisvuoden lopulla.

Siirtolaisuus ja pakolaisuus pakolaisetkonfliktiluonnonkatastrofit

Lue myös

Mies pyöräilee pakolaisasutusalueen keskellä

Paikallisten ja pakolaisten välit kiristyvät Ugandassa – Kiistoja ratkotaan asukaskokouksissa

Uganda on ottanut vastaan toista miljoonaa pakolaista. Vaikka rinnakkaiselo paikallisten kanssa sujuu pääosin hyvin, viime aikoina on kiistelty muun muassa kansainvälisten järjestöjen jakamasta tuesta, kirjoittaa eteläsudanilaisia pakolaisia haastatellut Suomen Pakolaisavun tiedottaja Mira Luoma.
Yleiskuva kaupungista

Raportti: Kamerunin pakolaiskriisi on maailman unohdetuin – ”Katkeruus lisääntyy päivittäin ja alue lähestyy täysimittaista sotaa”

Norjan pakolaisneuvosto on julkaissut listan maailman unohdetuimmista pakolaiskriiseistä. ”Joka päivä miljoonia pakolaisia lyödään laimin, koska heitä koskettaa väärä kriisi”, kritisoi järjestön pääsihteeri Jan Egeland.
Ihmisiä kävelemässä lentokoneeseen

Raportti: Maailmassa ennätysmäärä maan sisäisiä pakolaisia – "Saavat surkean vähän huomiota"

Viime vuonna 41 miljoonaa ihmistä oli paossa kotimaansa sisällä, mikä on enemmän kuin koskaan ennen. Taustalla vaikuttavat luonnonkatastrofit, mutta myös katastrofeja kohtaavien maiden infrastruktuurien hauraus, toteaa Displacement Monitoring Centerin ja Norjan pakolaisneuvoston raportti.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Tutkija Anna Härri

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija

Kongon kobolttivyöhykkeellä työskentelee lapsia ja aikuisia surkeissa oloissa. Suuryritykset vakuuttavat hankkivansa raaka-aineensa vastuullisista lähteistä, mutta käytännössä koboltin tuotantoketjua on hyvin vaikea jäljittää, sanoo tutkija Anna Härri. Hän selvittää parhaillaan, olisiko mahdollista rakentaa täysin eettinen kannettava tietokone.
KÄsi pitelee 50 euron seteliä, taustalla Suomen lippu

Valtiovarainministeriön talousarvioesitys: Kehitysyhteistyövaroihin tulossa ensi vuonna tuntuva korotus

Etenkin kehitysyhteistyöjärjestöille on luvassa lisärahaa ensi vuonna. Viime hallituskauden leikkauksia edeltävälle tasolle kehitysyhteistyövarat eivät palaa, mutta järjestöjen kattojärjestö Fingossa ollaan esitykseen silti tyytyväisiä.
Terveystyöntekijä antaa lapselle rokotteen

Ebolaorpojen määrä kaksinkertaistunut Kongossa, yli 500 lasta myös kuollut tautiin

Yli vuoden kestänyt ebolaepidemia on vaikuttanut erityisesti lapsiin. Tautiin kuolleiden lasten määrä on kasvanut ja yhä useampi on myös menettänyt vanhempansa, kertovat avustusjärjestöt.
Merta, lunta ja vuoria Huippuvuorilla

Tutkimus: Mikromuovi saastuttaa myös ilmaa – Jopa Huippuvuorten luminäytteistä löytyi muovia

Tuoreen tutkimuksen mukaan mikromuovi kulkeutuu ilmateitse lumeen. Se herättää kysymyksen siitä, paljonko ihmiset hengittävät sitä, tutkijat varoittavat.

Luetuimmat

Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset
YK pyytää lisäapua Zimbabween – Meneillään on pahin nälkäkriisi koskaan