Uutiset Siirtolaisuus ja pakolaisuus

Yli 9 miljoonaa uutta maansisäistä pakolaista jo tänä vuonna

Suurin osa maailman pakolaisista pakenee kotimaansa sisällä. Konfliktit, väkivalta ja luonnonkatastrofit ajavat ihmisiä kodeistaan.
Kaksi kongolaista pakolaisnaista pakolaisleirin edustalla.
Suurin osa tänä vuonna tilastoiduista maansisäisistä pakolaisista eli Kongon demokraattisessa tasavallassa. Kuvassa pakolaisia Pohjois-Kivun kitchanga-leirin edustalla. (Kuva: Doctors Without Borders / Lääkärit ilman rajoja / CC BY-NC-ND 2.0)

Maailmassa oli 9 miljoonaa uutta maansisäistä pakolaista tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla, tiedottaa pakolaisia tilastoiva kansalaisjärjestö IDMC. Ihmiset pakenevat kodeistaan pääosin konfliktien, väkivallan ja luonnonkatastrofien vuoksi.

Viime vuonna pakolaisia oli maailmassa ennätysmäärä eli yhteensä 65,6 miljoonaa ihmistä. Vaikka huomio on usein maan rajojen ulkopuolella liikkuvissa pakolaisissa, suurin osa pakolaisista eli 40,3 miljoonaa pakenee kotimaansa rajojen sisällä.

IDMC:n tilastojen mukaan tänä vuonna kotimaan sisäisistä pakolaisista hieman yli puolet eli 4,6 miljoonaa pakeni kotoaan konfliktin vuoksi. 4,5 miljoonaa pakeni luonnonkatastrofin vuoksi. Järjestö tilastoi tutkimuksessaan tänä vuonna pakolaisiksi joutuneita, ei jo ennestään pakolaisina eläviä.

Eniten maansisäisiä pakolaisia syntyi Kongon demokraattisessa tasavallassa, Irakissa ja Syyriassa. Kongon demokraattisen tasavallan pitkään jatkunut konflikti on levinnyt yhä useampaan osa-valtioon, joten kotimaan sisällä pakenemaan on joutunut tänä vuonna jo 997 000 ihmistä. Viime vuonna kodistaan paenneita oli yhteensä koko vuonna 992 000 eli uusia pakolaisia on nyt jo enemmän kuin koko viime vuonna yhteensä. Yhteensä pakolaisia on Kongon demokraattisessa tasavallassa 3,7 miljoonaa.

Irakissa maan sisällä paenneita tilastoitiin tänä vuonna 992 000, Syyriassa 692 000. Irakissa pakolaisuutta selittävät iskut pääkaupunki Mosuliin, joka on kärsinyt valtavia tuhoja. Myös Syyriassa väkivaltaisuudet ovat paikoin kiihtyneet.

Konfliktin vuoksi kotimaan sisällä paenneita oli paljon myös Filippiineillä, Keski-Afrikan tasavallassa ja Etiopiassa.

Luonnonkatastrofien vuoksi paetaan eniten Etelä- ja Kaakkois-Aasiassa

Eniten luonnonkatastrofien vuoksi kodistaan paenneita löytyy Etelä ja Kaakkois-Aasiasta. Myös heitä on tilastoitu tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla enemmän kuin viime vuonna. 

Tänä vuonna eniten maansisäisä pakolaisia ovat synnyttäneet tulvat eteläisessä Kiinassa (858 000) sekä trooppinen sykloni Bangladeshin, Intian ja Myanmarin alueilla (851 000).

Vaikka pakolaismäärät ovat vuosittain rajusti nousseet, YK:n pakolaisjärjestö UNCHR:n mukaan näyttää siltä, että pakolaisten määrän kasvu on kokonaisuudessaan hieman hidastunut. Siinä, missä kasvu viime vuosina on ollut miljoonia vuodessa, viime vuonna määrä oli enää 300 000 enemmän kuin edellisvuoden lopulla.

Siirtolaisuus ja pakolaisuus pakolaisetkonfliktiluonnonkatastrofit

Lue myös

YK:n siirtolaisuussopimuksen neuvottelijoita kädet ylhäällä

Ensimmäinen globaali siirtolaisuussopimus hyväksyttiin ilman Yhdysvaltoja

YK:n jäsenmaat ovat hyväksyneet ensimmäistä kertaa siirtolaisuuden hallintaan pyrkivän sopimuksen. Sopimus on kuitenkin ei-sitova, Yhdysvallat jättäytyi pois prosessista jo aiemmin ja nyt Unkari harkitsee, ettei se hyväksykään sopimusta.
Nainen pehmoleluja kädessä, taustalla mies lapsi sylissä

Yhdysvaltain siirtolaispolitiikka käytännössä: Katy Rodriguez oli neljä kuukautta erossa pojastaan

Elsalvadorilainen Katy Rodriguez valitsi mieluummin karkotuksen kuin pidemmän eron pojastaan jäätyään kiinni luvattomasta maahantulosta Teksasissa. ”Kun he viimein antoivat minulle lapseni takaisin, tunsin suunnatonta iloa”, hän kertoo.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Punaisen Ristin avustustyöntekijä pukee ebolasuojavarusteita toiselle henkilölle Kongon demokraattisessa tasavallassa

Kuumeen mittausta ja käsienpesua – Kongossa torjuttiin ebolakatastrofi yksinkertaisin keinoin

Kongossa pelättiin alkukesästä yhtä tuhoisaa ebolaepidemiaa kuin Länsi-Afrikassa muutama vuosi sitten, mutta se onnistuttiin torjumaan. Avustustyöntekijä Leena Railimo-Saareksen mukaan yksi syy on se, että aiemmista epidemioista on otettu oppia. Silti ebola pysyy luonnossa aina, ja paras tapa torjua sitä on vahva terveysjärjestelmä.
Lapsen suuhun laitetaan poliorokotetta Etelä-Sudanissa

Ennätysmäärä lapsia rokotettiin vuonna 2017

Rokotteen saavien lasten määrä on kasvanut miljoonilla 2010-luvulla, mutta nykyistä parempi rokotekattavuus voisi yhä pelastaa vuosittain 1,5 miljoonaa ihmishenkeä.
Pakolaisleirin asumuksia Kabulin ulkopuolella Afganistanissa

Afganistanin siviiliuhrien määrä ennätyskorkealla – Amnesty: Palautukset pitää keskeyttää

Kymmeniä tuhansia ihmisiä on viime vuosina palautettu Afganistaniin maan heikkenevästä turvallisuustilanteesta huolimatta. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty nostaa esiin muun muassa Saksasta palautetun, itsemurhaan päätyneen afganistanilaisen tapauksen.
YK:n siirtolaisuussopimuksen neuvottelijoita kädet ylhäällä

Ensimmäinen globaali siirtolaisuussopimus hyväksyttiin ilman Yhdysvaltoja

YK:n jäsenmaat ovat hyväksyneet ensimmäistä kertaa siirtolaisuuden hallintaan pyrkivän sopimuksen. Sopimus on kuitenkin ei-sitova, Yhdysvallat jättäytyi pois prosessista jo aiemmin ja nyt Unkari harkitsee, ettei se hyväksykään sopimusta.