Kodistaan paenneiden määrä kasvoi taas ennätyslukemiin – joku pakenee kolmen sekunnin välein | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kodistaan paenneiden määrä kasvoi taas ennätyslukemiin – joku pakenee kolmen sekunnin välein

Maailmassa oli viime vuoden lopulla yhteensä 65,6 miljoonaa pakolaista ja turvapaikanhakijaa. Vaikka määrä on valtava, pakolaisuuden kasvu näyttää hidastuneen, kertoo YK:n pakolaisjärjestö UNHCR.

Eteläsudanilainen pakolaisnainen

Betty Kiden pakeni Etelä-Sudanista Ugandaan vuonna 2016. Uganda on yksi eniten pakolaisia vastaanottavista maista. Kuva: Trocaire / CC BY 2.0.

Kodeistaan paenneita oli viime vuonna jälleen kerran ennätysmäärä, osoittaa YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n tänään julkaistu vuosiraportti maailman pakolaistilastoista.

Raportin mukaan maailmassa oli viime vuoden lopulla 65,6 miljoonaa ihmistä, jotka olivat joutuneet pakenemaan kodeistaan. Paenneista 40,3 miljoonaa on kotimaansa sisäisiä pakolaisia, 2,8 miljoonaa turvapaikanhakijoita ja loput kotimaansa ulkopuolelle paenneita.

Luvut tarkoittavat, että joka sekunti kolme ihmistä joutui pakenemaan.

”Meidän on selvittävä paremmin näiden ihmisten takia. Konfliktien maailmassa tarvitaan päättäväisyyttä ja rohkeutta, ei pelkoa”, sanoo UNHCR:n johtaja ja YK:n pakolaiskomissaari Filippo Grandi.

Pakolaistilastot ovat viime vuosina lyöneet ennätyksiä, ja myös tänä vuonna pakolaisia on enemmän kuin koskaan UNHCR:n 70-vuotisen historian aikana. Näyttää kuitenkin siltä, että pakolaisten määrän kasvu on hidastunut, järjestö sanoo. Siinä, missä kasvu viime vuosina on ollut miljoonia vuodessa, viime vuonna määrä oli enää 300 000 enemmän kuin edellisvuoden lopulla.

Siitä huolimatta pakolaismäärät ovat yhä valtavat. Tilastojen kärjessä on Syyria, jonka väestöstä 12 miljoonaa on paennut maan rajojen sisällä tai niiden ulkopuolelle. Mikäli palestiinalaisia ei lasketa, seuraavaksi suurin pakolaisryhmä ovat afganistanilaiset ja sen jälkeen irakilaiset.

Uusi trendi viime vuonna oli Etelä-Sudanin pakolaismäärän kasvu. Rauhanponnistelut romahtivat maassa heinäkuussa, minkä seurauksena yli 700 000 ihmistä pakeni. Yhteensä eteläsudanilaisia pakolaisia on 3,3 miljoonaa, UNHCR kertoo.

Noin 84 prosenttia maailman pakolaisista elää tilastojen mukaan pieni- ja keskituloisissa maissa. Pakolaisia vastaanottivat viime vuonna eniten Turkki, Pakistan, Libanon, Iran ja Uganda.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia