YK:n selvitys: Afganistanissa korruptio syö melkein 4 miljardia dollaria | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK:n selvitys: Afganistanissa korruptio syö melkein 4 miljardia dollaria

Afganistanissa korruptio koetaan akuutiksi ongelmaksi, mutta samalla lahjontaa pidetään osana arkea.

Korruptio Afganistanissa on kasvanut huomattavasti viimesten vuosien aikana, arvioi YK uudessa raportissaan.

YK:n arvioiden mukaan entistä harvempi afgaani antoi lahjuksia viime vuosina, mutta korruptioon käytetty rahamäärä kasvoi selvästi edellisvuosista.

Vuonna 2012 puolet afganistanilaisista maksoi lahjuksia käyttäessään julkisia palveluita ja melkein 30 prosenttia heistä maksoi lahjuksia yksityisen sektorin palveluista, kertoo huume- ja rikostoimisto UNODC:n kysely.

Maanlaajuisen tutkimuksen perusteella yli kaksi kolmasosaa vastanneista aikuisista hyväksyi virkamiesten lahjusten oton matalan palkan parantamiseksi. Samaten myös virkamiesten palkkaamista perhe- tai ystävyyssuhteiden perusteella pidettiin hyväksyttävänä.

Yksi haavoittuvimmista sektoreista korruptiolle on koulutus. Lahjuksen maksaminen opettajalle on yleistynyt yli kolmanneksen kolmen vuoden aikana.

Korkeista luvuista huolimatta tilanteessa on tapahtunut kehitystä, sillä vielä vuonna 2009 reilusti yli puolet aikuisväestöstä joutui maksamaan ainakin yhden lahjuksen viranomaiselle. Toisaalta lahjusten vaatimusmäärä on kasvanut lahjusten antajaa kohden, samaten yksittäisen lahjuksen summamäärä.

Lahjusten summa vuonna 2012 oli kaksinkertainen afganistanilaisten kotitalouksien tuloon verrattuna ja neljännes Afganistanille viime vuonna Tokion konferenssissa luvatusta kehitysavusta.

Suurin osa afganistanilaisista pitää korruptiota yhtenä maan tärkeimmistä haasteista, mutta se on silti kasvavissa määrin osa arkea.

Lahjuksia käytetään paremman palvelun saamiseksi ja virkavaltaan vaikuttamiseen. Toiminta kalvaa oikeusjärjestelmää ja ihmisten luottamusta siihen. Ratkaisu ei ole vain hallinnosta kiinni, vaan muutosta täytyy tapahtua myös yhteisötasolla, sanoo UNODC:n alue-edustaja Jean Luc Lemahieu.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia