YK:n pakolaispalkinto Nigerian koulutyttöjen auttajalle | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK:n pakolaispalkinto Nigerian koulutyttöjen auttajalle

UNHCR palkitsee 150 000 dollarin arvoisella palkinnolla Zannah Mustaphan, joka on perustanut koulun Nigerian orvoille ja auttanut vapauttamaan Boko Haram -ääriliikkeen vankina olleita tyttöjä.

Mielenosoitus siepattujen nigerialaisten koulutyttöjen puolesta

Chibokin koulutyttöjen puolesta vedottiin vuonna 2014 ympäri maailman. Kuva New York Citystä. Kuva: Michael Fleshman / CC BY-NC 2.0.

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n tämänvuotinen Nansen-palkinto on myönnetty nigerialaiselle Zannah Mustaphalle, 58. 150 000 dollarin eli noin 125 000 euron arvoinen palkinto annetaan vuosittain erityisen vaikuttavasta pakolaisten hyväksi tehdystä työstä.

Asianajajana sekä kiinteistöalalla työskennellyt Mustapha perusti Maidugurin kaupunkiin Bornon osavaltioon vuonna 2007 koulun orvoille ja muista vaikeista olosuhteista tuleville lapsille. Maiduguri on kärsinyt viime vuosina erityisen paljon ääriliike Boko Haramin ja maan hallituksen välisestä väkivallasta. Noin 20 000 ihmistä on kuollut ja 2,3 miljoonaa paennut.

”Kaikkialla oli lapsia, yksin kaduilla. -- Aloin miettiä, mitä tapahtuisi tyttärelleni, jos kuolisin ja kuka maksaisi hänen koulutuksensa. Tajusin, että minun piti toimia”, Mustapha kertoi UNHCR:lle.

Nykyisin Mustaphan koulussa on 540 oppilasta, jotka saavat ilmaisen opetuksen, terveydenhuollon, ateriat ja koulupuvun. Jonotuslistalla on 2 000 ihmistä, ja suuren kysynnän vuoksi Mustapha on perustanut hiljattain myös toisen koulun.

Kouluun ovat tervetulleita eri uskontojen edustajat ja konfliktin eri osapuolten lapset.

”Mustaphan ja hänen tiiminsä työ on erittäin tärkeää. Se auttaa vaalimaan rauhanomaista rinnakkaiseloa ja rakentamaan uudelleen yhteisöjä Koillis-Nigeriassa. Tällä palkinnolla kunnioitamme hänen visiotaan ja palveluksiaan”, sanoo YK:n pakolaiskomissaari Filippo Grandi tiedotteessa.

Mustapha on ollut kontaktiensa ansiosta mukana myös neuvottelemassa vapaaksi Chibokin koulutyttöjä, jotka Boko Haram sieppasi vuonna 2014. Osa on sittemmin saatu vapautettua.

UNHCR:n Nansen-palkintoa on jaettu vuodesta 1954. Sen perusti YK:n ensimmäinen pakolaiskomissari, norjalainen Fridtjof Nansen. Palkintorahat käytetään palkinnonsaajien työn tukemiseen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia