Uutiset Lasten oikeudet

YK:n pääsihteerille sataa kritiikkiä – Jemeniä pommittava, Saudi-Arabian johtama liittouma on poistettu lapsen oikeuksien rikkojien ”häpeälistalta”

YK:n vuotuinen lapsen oikeuksien rikkojien häpeälista herättää pahennusta, sillä Saudi-Arabian johtama liittouma on jälleen poistettu siltä. ”On ilmeistä, että toiset maat ovat tasa-arvoisempia kuin toiset”, toteaa kansainvälisen Pelastakaa Lapset -järjestön pääsihteeri Inger Ashing.
YK:n pääsihteeri pöydän takana, vieressä YK:n lippu.
YK:n pääsihteeri António Guterresin mukaan Saudi-Arabian johtama liittouma on vähentänyt lasten tappamista Jemenissä. (Kuva: Evan Schneider / UN Photo)

YK:n pääsihteeri António Guterres on joutunut jälleen kritiikin kohteeksi YK:n vuotuisen lapsen oikeuksien rikkojien häpeälistan takia.

Saudi-Arabian johtama sotilasliittouma ei ole maanantaina julkistetulla listalla, vaikka se syyllistyi viime vuonna 222 lapsen tappoon tai vammauttamiseen sekä neljään koulu- tai sairaalahyökkäyksen Jemenissä.

Sen sijaan Jemenin huthit, joilla oli 313 uhria, ja Jemenin hallitus, jolla oli 96 uhria, ovat listalla.

”On järkyttävää, että YK:n pääsihteeri ei ole käsitellyt maailman konfliktien osapuolia tasapuolisesti ja asianmukaisesti. On ilmeistä, että toiset maat ovat tasa-arvoisempia kuin toiset. Tämä osoittaa, että YK:n pääsihteeri on jälleen asettanut politiikan lasten edelle sekä sallinut vaikutusvaltaisia ystäviä omaavien toimijoiden selvitä vakavista lapsen oikeuksien rikkomuksista ilman mitään rangaistuksen uhkaa”, sanoo kansainvälisen Pelastakaa Lapset -järjestön pääsihteeri Inger Ashing tiedotteessa.

YK julkaisee vuosittain listan, jolla kerrotaan, mitkä maat tai muut osapuolet ovat syyllistyneet lasten tappamiseen, haavoittamiseen, hyväksikäyttöön, sieppauksiin, sotilaaksi värväämiseen, humanitaarisen avun estämiseen, sairaaloihin tai kouluihin hyökkäämiseen konfliktien yhteydessä. Tänä vuonna listalla on yli 60 osapuolta.

Listalle joutuminen ei välttämättä aiheuta varsinaisia toimenpiteitä, mutta sitä pidetään mainehaittana. Lisäksi sille joutuvat voivat joutua YK:n turvallisuusneuvoston sanktioiden kohteeksi. Listalta pois päästäkseen maan on allekirjoitettava ja toteutettava toimintasuunnitelmaa.

Saudi-Arabia poistettiin listalta vuonna 2016. YK:n tuolloinen pääsihteeri Ban Ki-moon sanoi syyksi maan painostuksen. Vuosina 2017–2019 Saudi-Arabia oli jälleen listalla, joskin parannuksia tehneiden maiden joukossa.

Guterresin mukaan nyt Saudi-Arabia on otettu pois, koska se on vähentänyt lasten tappamista ja vammauttamista ja koska se on yrittänyt suojella lapsia. Maa on kuitenkin vuodena jan tarkkailussa.

YK:n edustaja on kiistänyt painostuksen, kertoo uutistoimisto Reuters.

Selitykset eivät vakuuta järjestöjä.

”Pääsihteeri on aiheuttanut häpeää YK:lle poistamalla saudijohtoisen liittouman häpeälistalta, vaikka se jatkaa lasten tappamista ja vammauttamista Jemenissä”, sanoo Human Rights Watchin lasten oikeuksien johtaja Jo Becker tiedotteessa.

Pelastakaa Lapset ja HRW ovat kritisoineet, että listalta on jätetty pois myös muita lapsen oikeuksia rikkovia osapuolia, kuten Afganistanissa, Myanmarissa, Syyriassa, miehitetyllä Palestiinalaisalueella sekä Ukrainassa toimivia joukkoja.

Jemenin konfliktiLasten oikeudet ihmisoikeudetlapsetpolitiikkakonfliktiYK Saudi-Arabia Pelastakaa Lapset ry

Lue myös

Muuri, jossa piirroksia.

Selvitys: Palestiinalaislapsia kohdellaan epäinhimillisesti israelilaisissa vankiloissa – ”Siinä paikassa ei voi tuntea olevansa ihminen”

Israelin armeija pidättää vuosittain satoja alaikäisiä. Lasten pidättäminen sotatilalain nojalla pitäisi lopettaa, sanoo Pelastakaa Lapset. Monelle lapselle kokemus on tuoreen selvityksen mukaan nöyryyttävä.
Maskimainos, kaksi ihmistä ja autoja kadulla.

Koronavirus lisännyt rajusti lasten humanitaarisen avun tarvetta Länsi-Afrikassa – Mauritaniassa ruoka-avun tarve on nelinkertaistunut

Lähes viisi miljonaa lasta tarvitsee apua neljässä maassa, ja määrä on noussut 60 prosenttia koronaviruspandemian aikana. Perheet joutuvat nyt valitsemaan, eristäytyvätkö ne viruksen pelossa kotiin ja ovat ilman ruokaa vai lähtevätkö etsimään töitä, kertoo Pelastakaa Lapset.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Poika hiekkaisella ruohomaalla, taustalla taipunut puu.

Luontodokumenteista tuttua Madagaskaria piinaa unohdettu nälkäkriisi – ”Humanitaarinen katastrofi voi tulla muutaman kuukauden sisällä”, sanoo WFP:n maajohtaja Jean-Luc Siblot

Madagaskarin humanitaarinen kriisi on vuodesta toiseen maailman aliuutisoiduimpien kriisien listalla. Tänä vuonna maa voi päätyä otsikoihin traagisesta syystä: sen eteläosissa yli 1,35 miljoonaa ihmistä kärsii nälästä vaikean kuivuuden takia. Rutiköyhän maan kriisi on sekä ihmisen että luonnon aiheuttama, eikä helppoja ratkaisuja ole olemassa.
Vihreitä lehtikasveja pellolla.

Finnwatch: Suomessa käytettävä brasilialainen soija voi kiihdyttää metsäkatoa – Lihantuottajat eivät pysty jäljittämään soijaa tiloille asti

Moni suomalainen lihantuottaja käyttää kyllä sertifioitua soijaa, mutta käytännössä soijaa ei pystytä jäljittämään, selviää Finnwatchin tuoreesta selvityksestä.
Nainen puolilähikuvassa.

Suomessa asuva ihmisoikeusaktivisti Itohan Okundaye mukaan uuteen ihmiskaupasta selvinneiden kansainväliseen valtuustoon

Etyjin ihmiskaupasta selvinneiden valtuusto antaa valtioille suosituksia siitä, miten ihmiskauppaa pitäisi torjua. Nigerialaistaustainen Itohan Okundaye, 30, on yksi sen jäsenistä.
Miehiä istumassa maassa, toisella puolella rauhanturvaajia tuoleilla.

Yli 100 000 paennut Sudanin Darfurissa – Väkivalta alkoi pian rauhanturvaajien lähdettyä

Noin 250 ihmistä on kuollut tammikuun puolivälin jälkeen tapahtuneessa kahdessa kahakassa. YK pelkää, että väkivalta kasvaa, kun vanhat jännitteet nousevat taas pintaan.
Mielenosoittajia pinkkien kylttien kanssa

Bidenin hallinto luopuu Trumpin kauden tuhoisasta kehitysyhteistyön aborttisäännöstä – Vaikutukset jatkuvat vielä pitkään

Trumpin aikana kansainväliset järjestöt eivät ole saaneet Yhdysvaltain rahoitusta, jos ne ovat edes puhuneet työssään abortista. Säännön hyödyt ovat olleet minimaaliset ja haitat valtavat.

Luetuimmat

Suomalaisjärjestöiltä yhteisjulistus päästövähennysten puolesta
PlayStation 5:n julkaisusta uutisoitiin viime vuonna 26 kertaa enemmän kuin kymmenestä humanitaarisesta kriisistä, selviää tuoreesta vertailusta
Kauppasaarto ei Kuuban järjestelmää kaada, mutta hyvät suhteet Yhdysvaltoihin voivat sen tehdä, sanoo Kuubasta kirjan kirjoittanut toimittaja Antti Halinen
Kaivosjätti Rio Tintoa syytetään ympäristörikoksista Papua-Uudessa-Guineassa – Vuosikymmeniä kaivoksen sulkemisen jälkeen kuparia valuu edelleen jokiin
Luontodokumenteista tuttua Madagaskaria piinaa unohdettu nälkäkriisi – ”Humanitaarinen katastrofi voi tulla muutaman kuukauden sisällä”, sanoo WFP:n maajohtaja Jean-Luc Siblot
Mikromuovia löytyi Pohjoiselta jäämereltä runsain mitoin – Syyttävä sormi osoittaa vaatteiden tekokuituihin
Israel on rokottanut kansalaisiaan koronaa vastaan ennätystahtia – Miehitettyjen alueiden palestiinalaiset ovat jääneet ilman
Epävarmassa maailmassa yhä useampi kiinnostuu ekokylässä asumisesta – Keuruun ekokylässä elää tavallisia ihmisiä, ei ”kajahtaneita tyyppejä uimassa vastavirtaan”
WWF:n raportti: Sademetsien hurja kato heikentää myös suojaa tartuntatauteja vastaan – “Meidän pitää pikaisesti korjata luontosuhteemme“
”Häpeällinen hyökkäys demokratiaa ja sen edustajia vastaan” – Washingtonin levottomuudet tuomitaan laajasti