Uutiset Lasten oikeudet

YK:n pääsihteerille sataa kritiikkiä – Jemeniä pommittava, Saudi-Arabian johtama liittouma on poistettu lapsen oikeuksien rikkojien ”häpeälistalta”

YK:n vuotuinen lapsen oikeuksien rikkojien häpeälista herättää pahennusta, sillä Saudi-Arabian johtama liittouma on jälleen poistettu siltä. ”On ilmeistä, että toiset maat ovat tasa-arvoisempia kuin toiset”, toteaa kansainvälisen Pelastakaa Lapset -järjestön pääsihteeri Inger Ashing.
YK:n pääsihteeri pöydän takana, vieressä YK:n lippu.
YK:n pääsihteeri António Guterresin mukaan Saudi-Arabian johtama liittouma on vähentänyt lasten tappamista Jemenissä. (Kuva: Evan Schneider / UN Photo)

YK:n pääsihteeri António Guterres on joutunut jälleen kritiikin kohteeksi YK:n vuotuisen lapsen oikeuksien rikkojien häpeälistan takia.

Saudi-Arabian johtama sotilasliittouma ei ole maanantaina julkistetulla listalla, vaikka se syyllistyi viime vuonna 222 lapsen tappoon tai vammauttamiseen sekä neljään koulu- tai sairaalahyökkäyksen Jemenissä.

Sen sijaan Jemenin huthit, joilla oli 313 uhria, ja Jemenin hallitus, jolla oli 96 uhria, ovat listalla.

”On järkyttävää, että YK:n pääsihteeri ei ole käsitellyt maailman konfliktien osapuolia tasapuolisesti ja asianmukaisesti. On ilmeistä, että toiset maat ovat tasa-arvoisempia kuin toiset. Tämä osoittaa, että YK:n pääsihteeri on jälleen asettanut politiikan lasten edelle sekä sallinut vaikutusvaltaisia ystäviä omaavien toimijoiden selvitä vakavista lapsen oikeuksien rikkomuksista ilman mitään rangaistuksen uhkaa”, sanoo kansainvälisen Pelastakaa Lapset -järjestön pääsihteeri Inger Ashing tiedotteessa.

YK julkaisee vuosittain listan, jolla kerrotaan, mitkä maat tai muut osapuolet ovat syyllistyneet lasten tappamiseen, haavoittamiseen, hyväksikäyttöön, sieppauksiin, sotilaaksi värväämiseen, humanitaarisen avun estämiseen, sairaaloihin tai kouluihin hyökkäämiseen konfliktien yhteydessä. Tänä vuonna listalla on yli 60 osapuolta.

Listalle joutuminen ei välttämättä aiheuta varsinaisia toimenpiteitä, mutta sitä pidetään mainehaittana. Lisäksi sille joutuvat voivat joutua YK:n turvallisuusneuvoston sanktioiden kohteeksi. Listalta pois päästäkseen maan on allekirjoitettava ja toteutettava toimintasuunnitelmaa.

Saudi-Arabia poistettiin listalta vuonna 2016. YK:n tuolloinen pääsihteeri Ban Ki-moon sanoi syyksi maan painostuksen. Vuosina 2017–2019 Saudi-Arabia oli jälleen listalla, joskin parannuksia tehneiden maiden joukossa.

Guterresin mukaan nyt Saudi-Arabia on otettu pois, koska se on vähentänyt lasten tappamista ja vammauttamista ja koska se on yrittänyt suojella lapsia. Maa on kuitenkin vuodena jan tarkkailussa.

YK:n edustaja on kiistänyt painostuksen, kertoo uutistoimisto Reuters.

Selitykset eivät vakuuta järjestöjä.

”Pääsihteeri on aiheuttanut häpeää YK:lle poistamalla saudijohtoisen liittouman häpeälistalta, vaikka se jatkaa lasten tappamista ja vammauttamista Jemenissä”, sanoo Human Rights Watchin lasten oikeuksien johtaja Jo Becker tiedotteessa.

Pelastakaa Lapset ja HRW ovat kritisoineet, että listalta on jätetty pois myös muita lapsen oikeuksia rikkovia osapuolia, kuten Afganistanissa, Myanmarissa, Syyriassa, miehitetyllä Palestiinalaisalueella sekä Ukrainassa toimivia joukkoja.

Jemenin konfliktiLasten oikeudet ihmisoikeudetlapsetpolitiikkakonfliktiYK Saudi-Arabia Pelastakaa Lapset ry

Lue myös

Vauva saamassa rokotusta lähikuvassa.

Lapsikuolleisuus laski viime vuonna ennätysalas – Korona uhkaa kääntää hyvän kehityksen

Miljoonia lapsia on pelastettu viime vuosikymmeninä muun muassa turvallisempien synnytysten ja rokottamisen avulla. Koronan takia terveyspalveluissa on kuitenkin häiriöitä, mikä voi maksaa monien lasten hengen, pelkäävät Unicef ja WHO.
Pienen lapsen jalat näkyvissä pinnasängyn pinnojen välistä.

Koronavirus sulki monet orpokodit – Pandemiasta seuraava taloustaantuma voi silti syventää laitostamisen kulttuuria

Moni orpokodissa asuva lapsi ei todellisuudessa ole orpo vaan on joutunut laitokseen köyhyyden takia. Koronan aiheuttama globaali taloustaantuma voi johtaa siihen, että köyhyydestä tulee entistä yleisempi syy laitostamiselle, varoittaa Larisa Abrickaja.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

mies puolilähikuvassa puutarhakeinussa.

Eläkkeelle jäävä avustustyön veteraani Kalle Löövi on huolissaan avun politisoitumisesta – ”Retoriikka on menossa todella huonoon suuntaan”

Lähes 50 vuotta erilaisissa Punaisen Ristin tehtävissä toiminut kansainvälisen avun johtaja Kalle Löövi on nähnyt humanitaarisen avun sektorin ammattimaistumisen ja tehostumisen. Hänen mukaansa juuri nyt on tehtävä työtä sen eteen, että apu säilyy yhä puolueettomana eikä sitä hyödynnetä propagandavälineenä.
YK:n humanitaarisen avun koordinaattori Mark Lowcock

Jemen taas lähellä nälänhätää, varoittaa YK – ”Valitettavasti ne, jotka voisivat auttaa, pääosin valitsevat olla tekemättä niin”

Monet avunantajamaat eivät ole toteuttaneet lupauksiaan toimittaa Jemeniin lisää apua, ja samaan aikaan konfliktin osapuolet eivät päästä apua perille. Noin yhdeksän miljoonan ihmisen apua on jo jouduttu leikkaamaan.
Keltainen mielenosoituskyltti, jossa lukee I welcome refugees, il faut protéger les réfugiées

Järjestöt vaativat Suomea ottamaan lisää vastuuta Morian turvapaikanhakijoista

Suomi on ilmoittanut ottavansa vastaan tulipalon tuhoamasta Kreikan Moriasta 11 ilman huoltajaa olevaa alaikäistä turvapaikanhakijaa, mutta määrä sisältyy jo keväällä tehtyyn päätökseen. Nyt tarvitaan lisää tekoja, vaaditaan järjestöjen kannanotossa.
YK:n ydinaseet kieltävä sopimus kirjoituspöydällä

Ulkoministeri sanoi sen minkä voi, mutta vesittikö se rauhanliikkeen tavoitteet?

Niin vihreät, sdp kuin vasemmistoliittokin kannattivat muutama vuosi sitten liittymistä ydinaseet kieltävään sopimukseen. Sitten puolueet pääsivät hallitukseen ja tavoite ajettiin kauas horisonttiin. Rauhanliikkeen pitää vaatia päättäjiltä sanoja ja vahtia tekoja, kirjoitttaa rauhanjärjestö Sadankomitean hallitukseen kuuluva Jarmo Pykälä.
Hengityssuojaimella suojautunut nainen ompelukoneen ääressä.

”25 vuotta taaksepäin 25 viikossa” – Korona on pysäyttänyt edistyksen monissa kehitystavoitteissa, kertoo Gates-säätiön raportti

Maailman pitäisi poistaa äärimmäinen köyhyys vuoteen 2030 mennessä, mutta sen sijaan se on koronapandemian seurauksena kasvanut jo seitsemän prosenttia.