Uutiset Lasten oikeudet

YK:n pääsihteerille sataa kritiikkiä – Jemeniä pommittava, Saudi-Arabian johtama liittouma on poistettu lapsen oikeuksien rikkojien ”häpeälistalta”

YK:n vuotuinen lapsen oikeuksien rikkojien häpeälista herättää pahennusta, sillä Saudi-Arabian johtama liittouma on jälleen poistettu siltä. ”On ilmeistä, että toiset maat ovat tasa-arvoisempia kuin toiset”, toteaa kansainvälisen Pelastakaa Lapset -järjestön pääsihteeri Inger Ashing.
YK:n pääsihteeri pöydän takana, vieressä YK:n lippu.
YK:n pääsihteeri António Guterresin mukaan Saudi-Arabian johtama liittouma on vähentänyt lasten tappamista Jemenissä. (Kuva: Evan Schneider / UN Photo)

YK:n pääsihteeri António Guterres on joutunut jälleen kritiikin kohteeksi YK:n vuotuisen lapsen oikeuksien rikkojien häpeälistan takia.

Saudi-Arabian johtama sotilasliittouma ei ole maanantaina julkistetulla listalla, vaikka se syyllistyi viime vuonna 222 lapsen tappoon tai vammauttamiseen sekä neljään koulu- tai sairaalahyökkäyksenJemenissä.

Sen sijaan Jemenin huthit, joilla oli 313 uhria, ja Jemenin hallitus, jolla oli 96 uhria, ovat listalla.

”On järkyttävää, että YK:n pääsihteeri ei ole käsitellyt maailman konfliktien osapuolia tasapuolisesti ja asianmukaisesti. On ilmeistä, että toiset maat ovat tasa-arvoisempia kuin toiset. Tämä osoittaa, että YK:n pääsihteeri on jälleen asettanut politiikan lasten edelle sekä sallinut vaikutusvaltaisia ystäviä omaavien toimijoiden selvitä vakavista lapsen oikeuksien rikkomuksista ilman mitään rangaistuksen uhkaa”, sanoo kansainvälisen Pelastakaa Lapset -järjestön pääsihteeri Inger Ashing tiedotteessa.

YK julkaisee vuosittain listan, jolla kerrotaan, mitkä maat tai muut osapuolet ovat syyllistyneet lasten tappamiseen, haavoittamiseen, hyväksikäyttöön, sieppauksiin, sotilaaksi värväämiseen, humanitaarisen avun estämiseen, sairaaloihin tai kouluihin hyökkäämiseen konfliktien yhteydessä. Tänä vuonna listalla on yli 60 osapuolta.

Listalle joutuminen ei välttämättä aiheuta varsinaisia toimenpiteitä, mutta sitä pidetään mainehaittana. Lisäksi sille joutuvat voivat joutua YK:n turvallisuusneuvoston sanktioiden kohteeksi. Listalta pois päästäkseen maan on allekirjoitettava ja toteutettava toimintasuunnitelmaa.

Saudi-Arabia poistettiin listalta vuonna 2016. YK:n tuolloinen pääsihteeri Ban Ki-moon sanoi syyksi maan painostuksen. Vuosina 2017–2019 Saudi-Arabia oli jälleen listalla, joskin parannuksia tehneiden maiden joukossa.

Guterresin mukaan nyt Saudi-Arabia on otettu pois, koska se on vähentänyt lasten tappamista ja vammauttamista ja koska se on yrittänyt suojella lapsia. Maa on kuitenkin vuodena jan tarkkailussa.

YK:n edustaja on kiistänyt painostuksen, kertoo uutistoimisto Reuters.

Selitykset eivät vakuuta järjestöjä.

”Pääsihteeri on aiheuttanut häpeää YK:lle poistamalla saudijohtoisen liittouman häpeälistalta, vaikka se jatkaa lasten tappamista ja vammauttamista Jemenissä”, sanoo Human Rights Watchin lasten oikeuksien johtaja Jo Becker tiedotteessa.

Pelastakaa Lapset ja HRW ovat kritisoineet, että listalta on jätetty pois myös muita lapsen oikeuksia rikkovia osapuolia, kuten Afganistanissa, Myanmarissa, Syyriassa, miehitetyllä Palestiinalaisalueella sekä Ukrainassa toimivia joukkoja.

Jemenin konfliktiLasten oikeudet ihmisoikeudetlapsetpolitiikkakonfliktiYK Saudi-Arabia Pelastakaa Lapset ry

Lue myös

Pienen lapsen jalat näkyvissä pinnasängyn pinnojen välistä.

Koronavirus sulki monet orpokodit – Pandemiasta seuraava taloustaantuma voi silti syventää laitostamisen kulttuuria

Moni orpokodissa asuva lapsi ei todellisuudessa ole orpo vaan on joutunut laitokseen köyhyyden takia. Koronan aiheuttama globaali taloustaantuma voi johtaa siihen, että köyhyydestä tulee entistä yleisempi syy laitostamiselle, varoittaa Larisa Abrickaja.
Lapsi piirustusvälineiden kanssa kuvattuna ylhäältäpäin.

Arvio: Koronaviruskriisi voi lisätä köyhien lasten määrää 86 miljoonalla – Eniten köyhyys uhkaa kasvaa Euroopassa ja Keski-Aasiassa

Koronaviruskriisistä seuraava ihmisten toimeentulon ja peruspalveluiden heikkeneminen voi syöstä lisää lapsia köyhyyteen. ”Meidän on omien vaikeuksiemmekin keskellä tärkeää tukea niitä, jotka ovat kaikkein heikoimmassa asemassa”, muistuttaa Suomen Pelastakaa Lasten kansainvälisten ohjelmien johtaja Anne Haaranen.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pienen traktorin päällä, toinen traktorin takana.

Väitöstutkimus: Yrittäjyyden avulla voi nousta köyhyydestä, mutta taikakonsti se ei ole – Yrittäjä tarvitsee hyvän idean ja paljon tukea

Marleen Wierenga tutki Aalto-yliopiston väitöskirjassaan intialaisia innovaatioyrittäjiä, joista yksi keksi moottoripyörän moottorilla toimivan traktorin. Yrittäjyys tarjoaa hänen mukaansa paljon mutta ei rajattomasti mahdollisuuksia vähentää köyhyyttä. ”Suurin osa kehitysmaiden yrittäjistä valitsisi mieluummin palkkatyön”, hän sanoo.
Nainen taittelee terveyssidettä.

Intialaisnaiset keksivät keinon vähentää muovia – Maatuva terveysside vähentää jätekuormaa ja tarjoaa elinkeinon

Intian naiset ja tytöt käyttävät vuodessa 12 miljardia terveyssidettä, joiden maatuminen voi valmistusmateriaalista riippuen kestää jopa 800 vuotta. Goalaiset naisyrittäjät valmistavat puukuidusta terveyssiteitä, jotka auttavat vähentämään muovijätekuormaa.
Seteliraha, jossa rakennus ja teksti Bank of Tanzania

Miljardien mikrolainabisnes

Kehitysmaiden pienyrittäjille tarkoitetut mikrolainat saavat yksiltä ylistystä ja toisilta täystyrmäyksen. Pankkien mikrolainaohjelmien lisäksi naisten omaehtoiset osuuskunnat ovat yhä suositumpia tapoja säästää ja saada lainaa.
Vyötäröstä alaspäin kuvattu ihminen seisoo vanhoista kännyköistä koostuvan kasan yläpuolella.

Kulutuksen kiihtyminen on nostanut e-jätemäärät ennätystasolle – Eurooppalaiset tuottavat e-jätettä henkeä kohti eniten

Sähkölaitteita heitetään pois yhä enemmän, sillä kulutus kasvaa ja käyttöikä on lyhyt. Alle viidennes e-jätteestä kierrätetään, selviää YK:n raportista.
Rauhanmerkki roikkumassa metallijohdosta

Kansalaisjärjestöt vaativat humanitaarista aseidenriisuntaa – ”Pandemiaa ei ratkaista asevarustelulla”

Maailman pitäisi käyttää rahaa sotilasmenojen sijaan humanitaarisiin tarkoituksiin, todetaan järjestöjen avoimessa kirjeessä. Myös Suomen pitäisi miettiä hävittäjähankintoja uudelleen, sanoo kirjeessä mukana oleva Sadankomitea.

Tuoreimmat