YK:n asekauppasopimus hyväksytty New Yorkissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK:n asekauppasopimus hyväksytty New Yorkissa

Kansalaisjärjestöt ovat toivottaneet YK:n yleiskokouksen hyväksymän kansainvälisen asekauppasopimuksen tervetulleeksi.

Maailmanlaajuinen YK:n asekauppasopimus hyväksyttiin vihdoin New Yorkissa tiistai-iltana. Sopimus on ensimmäinen maailmanlaajuinen asekauppaa säätelevä sopimus, joka kieltää toimittamasta aseita sellaisiin maihin, joissa niitä epäillään käytettävän kansanmurhaan, sotarikoksiin tai rikoksiin ihmisyyttä vastaan.

Sopimus oli lähellä tulla solmituksi jo viime viikolla, jolloin se kaatui Pohjois-Korean, Iranin ja Syyrian vastustukseen. Tiistaisessa YK:n yleiskokouksessa sopimuksen läpiviemiseksi riitti kuitenkin yli kahden kolmasosan äänienemmistö.

Muun muassa Sadankomitea ja Amnesty International, jotka ovat kampanjoineet pitkään asekaupan rajoittamisen puolesta, toivottivat sopimuksen tervetulleeksi.

"Tämä on historiallinen hetki. Yli kymmenen vuoden kampanjoinnin tuloksena valtaosa maailman maista on hyväksynyt kansainvälisen sopimuksen, joka voi estää asevirrat maihin, joissa niitä käytettäisiin hirmutekoihin”, sanoo Amnestyn Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson.

Osa järjestöistä suhtautui solmittuun sopimukseen kuitenkin merkittävin varauksin. Muun muassa kansainvälisen CAAT-kampanjan mukaan sopimustekstin porsaanreiät eivät tule rajoittamaan isojen aseviejien, kuten Iso-Britannian, Yhdysvaltojen tai Venäjän asekauppoja ihmisoikeuksia loukkaavien valtioiden kanssa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia