YK:lta 1,5 miljardia dollaria lisärahaa Syyrian auttamiseksi | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK:lta 1,5 miljardia dollaria lisärahaa Syyrian auttamiseksi

YK sai valtioilta ja järjestöiltä anomansa lisärahoituksen, joka käytetään Syyrian humanitaarisen hädän auttamiseksi tulevan puolen vuoden aikana.

Maat ja alueelliset järjestöt ovat myöntäneet yhteensä 1,5 miljardia dollaria lisärahaa Syyrian auttamiseksi. Rahat käytetään syyrialaisten hätäapuun tulevan kuuden kuukauden aikana, UN News Centre kertoo.

YK oli aikaisemmin Kuwaitissa järjestetyssä Syyria-kokouksessa vedonnut kansainväliseen yhteisöön, että ne tukisivat järjestön hupenevia avustusrahoituksia.

"Tilanne Syyriassa on katastrofaalinen ja se pahenee päivä päivältä", YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon sanoi. Banin mukaan syyrialaiset siviilit kohtaavat väkivaltaa, hupenevia ruoka- ja lääkevarastoja sekä ihmisoikeusrikkomuksia.

YK korosti, että humanitaarisen avun lisäksi konfliktin ratkaisemiseen tarvitaan polittinen ratkaisu. Pääsihteeri Ban Ki-moon vetosi Syyrian osapuoliin, erityisesti hallitukseen, että se lopettaisi väkivaltaisuudet välittömästi.

YK:n mukaan Syyrian kriisissä on kuollut yli 60 000 ihmistä, pääasiassa siviilejä. Kriisin laajeneminen on ajanut yli neljä miljoonaa ihmistä humanitaarisen avun tarpeeseen, joista kahdella miljoonalla ei ole enää kotia.

Apu on tähän mennessä myös jakautunut epätasaisesti, kansainvälisen yhteisön tuki on suunnattu lähes kokonaan hallituksen hallitsemille alueille, sanoo Lääkärit ilman rajoja.

Järjestö, joka on yksi harvoista Syyrian hallitusta vastustavien kapinallisten alueella työskentelevistä apujärjestöistä, arvioi että seitsemän miljoonaa ihmistä, tai yksi kolmesta syyrialaisesta, asuu tällä hetkellä kansainvälisen avun saavuttamattomissa.

Suomi mukana auttamassa

Myös Suomi ilmoitti kokouksessa myöntävänsä Syyrian kriisin auttamiseksi lisärahaa 3,5 miljoonaa euroa. Suomen rahoitus jakaantuu YK:n pakolaisjärjestö UNCHR:lle, Maailman ruokaohjelma WFP:lle, Kansainväliselle Punaiselle Ristille sekä Kirkon Ulkomaanavulle.

Suomi on aikaisemmin myöntänyt apua Syyrian kriisiin 3,6 miljoonaa euroa. Yhteensä EU-maat ovat auttaneet Syyriaa yhteensä 422 miljoonalla eurolla, ulkoministeriö kertoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia