YK varoittaa roskaruuasta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK varoittaa roskaruuasta

Roskaruoka ei vain pilaa ihmisten terveyttä, vaan on vaaraksi myös oikeuksille, sanoo YK:n terveyden erityisraportoija.

Roskaruoka ei ole vaaraksi vain ihmisten terveydelle, vaan myös oikeuksille, sanoo YK:n terveyden erityisraportoija Anand Grover.

Grover vaati maailmaa puuttumaan ruokavalion aiheuttamiin kuolemiin esitellessään tällä viikolla loppuraporttiaan YK:n ihmisoikeusneuvostolle.

Maailmassa on 2,1 miljardia ylipainoista tai liikalihavaa ihmistä, ja vuosittain 2,8 miljoonaa kuolee painonsa vuoksi, Grover muistutti.

"Syyllinen on roskaruoka. Niissä on paljon sokeria, suolaa, transrasvoja ja tyydyttyneitä rasvoja. Tämä ruoka on valitettavasti korvannut terveellisen ruuan ruokavalioissamme", hän totesi.

Syynä epäterveellisen ruokavalion leviämiseen ovat Groverin mukaan globalisaatiopolitiikka, monikansallisten yritysten ja markettiketjujen jalansijan vahvistuminen markkinoilla, vääristyneet ulkomaaninvestoinnit, prosessoitujen ruokien aggressiivinen markkinointi ja elämäntapamuutokset.

Groverin mukaan valtioiden on toteutettava ihmisoikeusvelvoitteensa varmistamalla terveellisen ruuan saatavuus sekä tautien ehkäisy. Hän ehdottaa esimerkiksi roskaruuan markkinoinnin sääntelyä sekä tietoisuuden lisäämistä terveellisestä ruuasta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia