YK varoittaa Haitin kaaoksen pahenemisesta – Aseelliset jengit murhaavat ja raiskaavat siviilejä ja terrorisoivat kouluja | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK varoittaa Haitin kaaoksen pahenemisesta – Aseelliset jengit murhaavat ja raiskaavat siviilejä ja terrorisoivat kouluja

YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Volker Türk vetoaa kansainväliseen yhteisöön erikoisjoukkojen lähettämiseksi Haitiin, jotta maan tilanne saataisiin vakautettua. Toistaiseksi vasta Jamaika on tarjonnut apua.

Mies puolilähikuvassa.

YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Volker Türk vaatii kansainväliseltä yhteisöltä erikoisjoukkojen tukea Haitille. Kuva: Violaine Martin / UN Geneva / CC BY-NC-ND 2.0 DEED.

Äärimmäinen väkivalta ja räikeät ihmisoikeusloukkaukset, kuten joukkomurhat ja jengiraiskaukset, ovat lisääntyneet hälyttävästi Haitin pääkaupungissa Port-au-Princessä, kertoo YK.

Köyhä ja epävakaa Haiti ajautui yhä pahenevaan kaaokseen sen jälkeen, kun maan presidentti Jovenel Moïse murhattiin heinäkuussa 2021. Maan talous on kriisissä, ja aseellisilla jengeillä on hallussaan ainakin 60 prosenttia pääkaupungista.

YK:n tuoreen raportin mukaan tilanne on viime kuukausina pahentunut entisestään Cité Soleilissa, joka on Port-au-Princen liepeillä sijaitseva pahamaineinen asuinalue.

Raportin mukaan viime vuoden heinäkuun 8. päivän ja joulukuun 31. päivän välisenä aikana jengit murhasivat 263 ihmistä pelkästään Cité Soleilin Brooklyinin alueella. Moni kuoli tarkka-ampujien luoteihin. Jengiraiskauksia oli ainakin 57. 

”Raportin löydökset ovat kauhistuttavia. Se kertoo, kuinka rikollisjengit häiritsevät ja terrorisoivat ihmisiä kuukausien ajan ilman, että valtio pystyy estämään sitä. Sitä voi kuvailla vain todeksi painajaiseksi”, sanoo maassa viime viikolla vieraillut YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Volker Türk YK:n uutiskeskuksen sivuilla.

YK:n mukaan vähintäänkin sadat tuhannet haitilaiset elävät aseellisten ryhmien, kuten G-9:n ja G-pepin vallassa. Maassa raportoitiin viime vuonna yhteensä 2 100 murhaa ja 1 300 kidnappausta. 

Esimerkiksi G-9 käyttää terrorissaan tarkka-ampujia, jotka ampuvat kenet tahansa näkökenttäänsä ilmestyvän ihmisen. Keskimäärin kuusi ihmistä viikossa kuolee tarkka-ampujien luoteihin, raportissa kerrotaan.

Jengit estävät pääsyn asuinalueille ja kontrolloivat näin perustarpeiden, kuten ruuan ja terveyspalveluiden saantia. Monet avustusjärjestöt ovat joutuneet keskeyttämään toimintansa. Epähygieeniset olosuhteet ovat johtaneet koleran ja muiden tartuntatautien leviämiseen. YK:n arvion mukaan yhteensä noin puolet haitilaisista, 4,7 miljoonaa ihmistä, kärsii akuutista nälästä.

YK:n lastenjärjestö Unicef kertoi erikseen omassa raportissaan, että kouluihin kohdistuvat hyökkäykset ovat vuoden aikana yhdeksänkertaistuneet. Loka- ja helmikuun välisenä aikana 72 koulua on joutunut hyökkäyksen kohteeksi. Jengit varastavat kaikkea mahdollista pulpeteista tietokoneisiin ja ruokaan. Monet koulut on jouduttu sulkemaan.

Türk vaati kansainvälistä yhteisöä lähettämään Haitiin erikoisjoukkoja, jolla maan tilanne saataisiin vakautettua. Maa tarvitsee tukea myös oikeuslaitoksen uudistamisesta.

”Cité Soleilin tapaus ei ole yksittäistapaus, ja surullista kyllä, monilla haitilaisilla on samoja koettelemuksia. Kansainvälinen yhteisön on aika auttaa Haitin viranomaisia saamaan maa haltuunsa, jotta tämä kärsimys saadaan loppumaan.”

Toiveen aseellisista joukoista esitti viime syksynä myös YK:n pääsihteeri António Guterres, ja myös maan johto on pyytänyt apua. Toistaiseksi vasta Jamaika on tarjonnut joukkoja, kertoo The Guardian -lehti.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia