YK: Trooppisten sairauksien torjuntaan panostettava enemmän | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK: Trooppisten sairauksien torjuntaan panostettava enemmän

Erityisesti kehitysmaiden köyhät sairastuvat sokeutta, kosmeettista haittaa, työkyvyttömyyttä ja kuolemaa aiheuttaviin tauteihin.

Maailman terveysjärjestö (WHO) patistaa tuoreessa raportissaan kehitysmaita investoimaan enemmän laiminlyötyjen trooppisten sairauksien torjuntaan. Näin voitaisiin helpottaa ihmisten kurjuutta ja vähentää köyhyyttä.

Raportin mukaan yli 1,5 miljardin ihmisen terveyttä ja hyvinvointia voitaisiin parantaa tehostamalla lepran, unitaudin, denguekuumeen ja muiden trooppisten sairauksien hoitoa. Sairaudet aiheuttavat sokeutta, epämuodostumia, pysyviä vammoja ja jopa kuolemia, ja niihin sairastuvat erityisesti köyhät.

WHO:n mukaan investoiminen 17 trooppisen sairauden torjuntaan merkitsisi alhaisen tulotason ja keskituloisten maiden nykyisiin terveydenhuollon kustannuksiin vain 0,1 prosentin lisäystä vuosina 2015–2030.

Raportin mukaan myös edistystä on tapahtunut. Esimerkiksi yksin vuonna 2012 yli 800 miljoonaa trooppisiin tauteihin sairastunutta ihmistä hoidettiin. Vuonna 2014 maailmalla raportoitiin vain 126 guineanmatotartuntaa, kun vuonna 2010 tapauksia oli lähes 1 800 ja 1980-luvun puolivälissä 3,5 miljoonaa. Taudin häviäminen on pääosin investointien ansiota, WHO sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia