Uutiset

YK: Somaliassa nälänhätä

Jos apua ei saada pian lisää, nälänhätä leviää koko Etelä-Somaliaan, varoittaa YK.
Avustustarpeiden jakoa Mogadishussa. (Kuva: Danish Refugee Council / cc 2.0)

YK on julistanut kaksi Somalian eteläosan aluetta virallisesti nälänhätäalueeksi. YK:n Somalian humanitaaristen asioiden koordinaattori Mark Bowden varoittaa, että jos apua ei pian saada lisää, lähikuukausina nälänhätä leviää kaikille Somalian kahdeksalle alueelle.

"Meillä ei ole tarpeeksi resursseja ruuan, veden, suojan ja terveyspalvelujen toimittamiseksi satojen tuhansien somalien hengen pelastamiseksi. -- Jokainen päivä, jona apu viivästyy, on kirjaimellisesti elämän ja kuoleman kysymys", hän sanoi brittilehti The Guardianin mukaan.

YK:n mukaan noin puolet somalialaisista tarvitsee apua. Maasta on vuoden alun jälkeen lähtenyt pakoon yli 166 000 ihmistä, joista monet kuolevat matkalla pakolaisleirille tai heti saavuttuaan.

Viime kuukausia kymmeniä tuhansia somalialaisia on kuollut aliravitsemukseen liittyviin syihin, suurin osa heistä lapsia.

Vaikka YK ja avustusjärjestöt varoittivat Itä-Afrikan kuivuudesta jo viime vuoden lopulla, apua ei ole saatu perille tarpeeksi. Esimerkiksi YK-järjestöt ovat pyytäneet Itä-Afrikan ohjelmiin 1,6 miljardia dollaria, mutta ovat saaneet kasaan vain puolet.

Myös avustusjärjestö Oxfam on syyttänyt Eurooppaa Afrikan hylkäämisestä ja hidastelusta avussa.

Nälkä on akuutti ongelma ympäri maailman, mutta varsinainen nälänhätä julistetaan maailmassa vain harvoin. YK:n mukaan Somaliassa oli viimeksi nälänhätä vuosina 1991 - 1992.

YK:n humanitaarisen avun yksikön OCHA:n mukaan nälänhätä julistetaan, kun lapsista yli 30 prosenttia on akuutisti aliravittuja, yli kaksi ihmistä 10 000:sta kuolee pävittäin, ja ihmiset eivät saa ruokaa ja muita peruselintarpeita.

Lapset sotilaina

Yhteensä Itä-Afrikan maissa kärsii kuivuudesta tällä hetkellä noin 11 miljoonaa ihmistä. Somaliassa tilanne on kuitenkin erityisen paha, sillä maa on kärsinyt konfliktista vuosikymmeniä.

Avustusjärjestöjen mukaan yksi syy nykyiseen kriisiin on, että islamistijärjestö al-Shabaab ei ole päästänyt vallassaan oleville alueille apua vuoden 2010 alun jälkeen. Muutama viikko sitten al-Shabaab suostui päästämään avun läpi, mutta se ei vielä riitä.

Eniten Somalian tilanteesta kärsivät lapset, joita nälän lisäksi uhkaa myös väkivalta. Tänään keskiviikkona julkaistun Amnesty Internationalin raportin mukaan islamistit rekrytoivat lapsia säännöllisesti sotilaiksi. Lapsia on myös haavoitettu, silvottu ja tapettu umpimähkäisissä hyökkäyksissä.

katastrofiapuruoka Somalia

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Joukko naisia ja muutama mies istuu maassa osoittamassa mieltään naisten oikeuksien puolesta..

Pakistanin naiset pelkäävät kaduilla ja kodeissa – Härintä on yltynyt, mutta myös vastarinta voimistuu

Pakistanissa naisiin kohdistuu yhä enemmän väkivaltaa ja ahdistelua julkisilla paikoilla. Aktivisti Sheema Kermanin mukaan maa on parissa vuodessa taantunut monta sataa vuotta. Pääministeri Imran Khan vähättelee ongelmaa ja sysää syyn häirinnästä naisten niskoille.
Kasvonsa peittänyt mies ohittaa poliisin kadulla ja kantaa kahta autonrengasta.

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa

Irakia kaksi vuotta sitten ravistellut protestiliike sai osan vaatimuksistaan läpi. Vaaleja aikaistettiin ja vaalilakia on uudistettu. Tutkija Mariette Hägglund ja kansanedustaja Hussein al-Taee eivät kuitenkaan usko vaalien tuovan suuria muutoksia.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.
Suuri kivirakennus, jonka yllä pilviä.

Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia

Tšadin presidentti kuoli viime keväänä yllättäen taistelukentällä. Maan jatkuva epävakauden kierre voi periaatteessa nyt katketa, mutta asiantuntijoiden mukaan seuraukset voivat olla arvaamattomat.

Luetuimmat

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa
Raportti: Ilmastonmuutos on myös tasa-arvokysymys, mutta kansainvälisessä ilmastopolitiikassa tuijotetaan usein vain naisneuvottelijoiden määrää
Satelliittiteknologia auttaa Tyynenmeren saarivaltioita sopeutumaan myrskytuhoihin
Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia
YK: Jemenin sodassa kuollut tai haavoittunut kahden vuoden aikana yli 2 600 lasta
Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Rasismi on rakenteellinen ongelma, mutta Suomessa se nähdään usein vain yksittäisten ”pahisten” syntinä – Helsingin opetushenkilökunta saa nyt koulutusta antirasistisesta työotteesta
Populismi tuli Tansaniaan – Suosittu presidentti John Magufuli on pannut korruption kuriin, mutta media, järjestöt ja oppositio elävät pelossa
Sään ääri-ilmiöt ovat lisääntyneet jyrkästi 20 vuoden aikana, ja suurin selitys on ilmasto, sanoo tuore YK-raportti