YK: Somaliassa nälänhätä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK: Somaliassa nälänhätä

Jos apua ei saada pian lisää, nälänhätä leviää koko Etelä-Somaliaan, varoittaa YK.

YK on julistanut kaksi Somalian eteläosan aluetta virallisesti nälänhätäalueeksi. YK:n Somalian humanitaaristen asioiden koordinaattori Mark Bowden varoittaa, että jos apua ei pian saada lisää, lähikuukausina nälänhätä leviää kaikille Somalian kahdeksalle alueelle.

"Meillä ei ole tarpeeksi resursseja ruuan, veden, suojan ja terveyspalvelujen toimittamiseksi satojen tuhansien somalien hengen pelastamiseksi. -- Jokainen päivä, jona apu viivästyy, on kirjaimellisesti elämän ja kuoleman kysymys", hän sanoi brittilehti The Guardianin mukaan.

YK:n mukaan noin puolet somalialaisista tarvitsee apua. Maasta on vuoden alun jälkeen lähtenyt pakoon yli 166 000 ihmistä, joista monet kuolevat matkalla pakolaisleirille tai heti saavuttuaan.

Viime kuukausia kymmeniä tuhansia somalialaisia on kuollut aliravitsemukseen liittyviin syihin, suurin osa heistä lapsia.

Vaikka YK ja avustusjärjestöt varoittivat Itä-Afrikan kuivuudesta jo viime vuoden lopulla, apua ei ole saatu perille tarpeeksi. Esimerkiksi YK-järjestöt ovat pyytäneet Itä-Afrikan ohjelmiin 1,6 miljardia dollaria, mutta ovat saaneet kasaan vain puolet.

Myös avustusjärjestö Oxfam on syyttänyt Eurooppaa Afrikan hylkäämisestä ja hidastelusta avussa.

Nälkä on akuutti ongelma ympäri maailman, mutta varsinainen nälänhätä julistetaan maailmassa vain harvoin. YK:n mukaan Somaliassa oli viimeksi nälänhätä vuosina 1991 - 1992.

YK:n humanitaarisen avun yksikön OCHA:n mukaan nälänhätä julistetaan, kun lapsista yli 30 prosenttia on akuutisti aliravittuja, yli kaksi ihmistä 10 000:sta kuolee pävittäin, ja ihmiset eivät saa ruokaa ja muita peruselintarpeita.

Lapset sotilaina

Yhteensä Itä-Afrikan maissa kärsii kuivuudesta tällä hetkellä noin 11 miljoonaa ihmistä. Somaliassa tilanne on kuitenkin erityisen paha, sillä maa on kärsinyt konfliktista vuosikymmeniä.

Avustusjärjestöjen mukaan yksi syy nykyiseen kriisiin on, että islamistijärjestö al-Shabaab ei ole päästänyt vallassaan oleville alueille apua vuoden 2010 alun jälkeen. Muutama viikko sitten al-Shabaab suostui päästämään avun läpi, mutta se ei vielä riitä.

Eniten Somalian tilanteesta kärsivät lapset, joita nälän lisäksi uhkaa myös väkivalta. Tänään keskiviikkona julkaistun Amnesty Internationalin raportin mukaan islamistit rekrytoivat lapsia säännöllisesti sotilaiksi. Lapsia on myös haavoitettu, silvottu ja tapettu umpimähkäisissä hyökkäyksissä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia