YK pyytää lisäselvitystä Suomen vähemmistökysymyksiin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK pyytää lisäselvitystä Suomen vähemmistökysymyksiin

Saamelaisten, maahanmuuttajien ja turvapaikanhakijoiden asiat kaipaavat kohennusta, arvioi YK.

Rotusyrjinnän poistamista käsittelevä komitea antoi Suomelle määräaikaisraporttien pohjalta tehdyn loppupäätelmänsä elokuun lopussa.

Komitean mukaan Suomessa on edelleen parannettava vähemmistöryhmien ja turvapaikanhakijoiden asioissa sekä internetin viha- ja rasistisen puheen suitsimisessa.

YK:n mukaan esimerkiksi saamelaiskäräjien päätöksentekovaltaa pitäisi lisätä, ja saamelaisten perinteinen poronhoitoelinkeino pitäisi suojella lailla. Myös mahdollisuus saamenkieliseen opetukseen ja peruspalveluiden saaminen saamenkielellä pitäisi turvata.

Romanien integroimiseksi työmarkkinoille komitea kaipaa konkreettisia tuloksia. Romanilaisten koulunkäyntiä tulisi edistää, samoin kuin romanikielen opetusta.

Raportissa nousi esille myös maahanmuuttajien parempi kotouttaminen sekä tehokkaammat toimet romani- ja maahanmuuttajalasten koulukiusaamisen estämiseksi. Turvapaikanhakijoita koskevassa nopeutetussa turvapaikkamenettelyssä tulisi varmistaa, etteivät turvapaikkaan oikeutetut henkilöt joudu palautetuksi.

Kiitosta Suomi sai useista rotusyrjinnän poistamiseen tähtäävistä lakiuudistuksista ja toimintaohjelmista. Myös pyrkimyksestä ratifioida Kansainvälisen työjärjestön ILO:n yleissopimuksen itsenäisten valtioiden alkuperäis- ja heimokansoista nykyisen hallituskauden aikana, pidetään hyvänä. Pohjoismaiset saamelaissopimusneuvottelut mainitaan raportissa myönteisenä asiana.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia