Uutiset Sahelin ruokakriisi

YK pyytää apua Sahelin ruokapulaan

Väkivaltaisuudet Nigeriassa ja Keski-Afrikan tasavallassa ovat ajaneet maailman köyhimpiin kuuluvan alueen yhä pahempaan kriisiin.
(Kuva: Irina Mosel / ODI / cc 2.0)

YK pyytää kansainväliseltä yhteisöiltä lähes kahta miljardia dollaria eli noin 1,8:aa miljardia euroa Afrikan Sahelin alueen humanitaariseen apuun.

Vetoomus kattaa yhdeksän maata, joissa elää yhteensä 145 miljoonaa ihmistä. Heistä yli 20 miljoonaa kärsii ruokapulasta ja 2,6 miljoonaa tarvitsee apua välittömästi. Lähes kuuden miljoonan lapsen pelätään tänä vuonna kärsivän akuutista aliravitsemuksesta, YK:n humanitaarisen avun koordinaatiotoimisto kertoo.

Sahel on Atlantilta Punaisellemerelle ulottuva puolikuiva alue Saharan autiomaan eteläosissa. Aluetta kurittavat jatkuvasti krooninen ruokapula, ilmastonmuutos, kuivuus sekä ennustamattomat sateet. Viime aikoina myös alueen turvallisuustilanne on heikentynyt.

"Väkivalta Koillis-Nigeriassa, epävakaa tilanne Malissa ja Keski-Afrikan tasavallan kriisi luovat kärsimystä yhteisöissä, jotka ovat jo maailman köyhimpien joukossa", sanoo Sahelin humanitaarinen koordinaattori Robert Piper.

Viimeisen vuoden aikana on paennut yli 1,2 miljoonaa ihmistä, mikä on nostanut pakolaismäärän 2,8 miljoonaan. Monet ovat paenneet jo valmiiksi köyhiin yhteisöihin Tšadissa, Nigerissä ja Kamerunissa.

Viime vuonna Sahelin hätäapuvetoomuksesta saatiin kasaan noin kaksi kolmasosaa. Piper arvioi uutistoimisto Reutersille, että Sahelin aluetta vaivaakin "avunantajaväsymys", sillä maailmalla on tällä hetkellä valtava määrä kriisejä, jotka kaipaavat rahoitusta ja Sahelin alue saa jo muutenkin säännöllisesti apua.

Sahelin ruokakriisi katastrofiapuruoka

Lue myös

Sahelille miljardeja lisäapua

Yli 11 miljoonaa ihmistä elää edelleen nälkäriskissä.

Sahel välttyi täydeltä katastrofilta – toistaiseksi

Koko vuoden ruokapulasta kärsinyt Sahelin alue on saanut apua nopeammin kuin Afrikan sarvi viime vuonna. Hätäapua tarvitaan kuitenkin edelleen, sillä käytännössä alue on kroonisessa kriisissä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Fight racism -kyltti rakennuksen edustalla

Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura

63 prosenttia Suomen tummaihoisista on kokenut rasistista syrjintää. Se on tuttua Fiona Musangamfuralle, joka vei nimittelyn lopulta oikeuteen. Maahanmuuttajien terveysongelmista väitelleen Shadia Raskin mukaan terveyspalveluissa ei vielä ymmärretä syrjinnän terveysvaikutuksia. Kuuntele podcast!
Koululaisia pulpettien ääressä

Koronavirus on sulkenut suurimman osan maailman kouluista – Valmiiksi vaikeassa asemassa oleva kärsivät eniten

Koulujen sulkeminen vaikuttaa lähes 1,7 miljardin koululaiseen ja opiskelijaan. Koulutuksen lisäksi moni menettää myös kouluateriat.
Sininen muovipallo, jossa punaisia piikkejä

Koronavirus koettelee demokratiaa

Demokratian taantuminen vakiintuneissakin demokratioissa on ollut trendinä jo pidempään, ja koronaviruksen kaltainen kriisi voi osaltaan vauhdittaa kehitystä, kirjoittavat demokratiajärjestö Demon asiantuntijat Anna Juhola ja Jussi Kanner.
Temppelin raunioituneita pylväitä

Tutkimus: Demokratiaa ei juuri käsitellä Euroopan opettajakoulutuksessa – Syynä on se, ettei demokratia ole aiemmin ollut uhattuna, sanoo lehtori Matti Rautiainen

Demokratiakasvatusta on kehitetty Suomessa jonkin verran 2010-luvulla, mutta aihe näkyy edelleen melko vähän opettajakoulutuksen sisällössä ja opetussuunnitelmassa. Sama tilanne on monissa muissa maissa.
Vesihana ulkona

Käsienpesu on tehokas tapa ehkäistä koronaa, mutta monille se ei ole mahdollista – Pakolaisapu aloitti hygieniakoulutukset Ugandan pakolaisasutusalueilla

Saippua on monilla kehittyvillä alueilla luksusta. YK:n asiantuntijat muistuttavat vesipalvelujen tärkeydestä koronapandemian taltuttamiseksi.

Tuoreimmat