YK perusti uuden toimielimen rasismin kitkemiseksi – Myös poliisiväkivallan juurisyitä aiotaan tutkia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK perusti uuden toimielimen rasismin kitkemiseksi – Myös poliisiväkivallan juurisyitä aiotaan tutkia

YK on perustanut uuden ”afrikkalaista alkuperää olevien foorumin” rasismin kitkemiseksi sekä erillisen tutkijapaneelin selvittämään rasistista poliisiväkivaltaa. Taustalla on muun muassa Yhdysvallassa aktivoitunut Black Lives Matter -liike.

Mielenosoittajia Black Lives Matter -kylttien kera.

Afroamerikkalaisen Georg Floydin kuolema nosti pintaan afrikkalaistaustaisiin kohdistuvan rakenteellisen väkivallan ja synnytti Black Live Matters -liikkeen, joka pyrkii taistelemaan rasismia vastaan. Kuva: Victoria Pickering / CC BY-NC-ND 2.0.

YK on perustanut uuden pysyvän rasismin vastaisen foorumin. Yleiskokouksen maanantaina hyväksymän ”afrikkalaista alkuperää olevien ihmisten foorumin” tarkoituksena on toimia yhteistyössä YK:n ihmisoikeusneuvoston kanssa, tutkia afrikkalaistaustaisiin ihmisiin kohdistuvaa rasismia sekä puolustaa heidän ihmisoikeuksiaan.

Kymmenjäseninen foorumi antaa myös neuvoja ja suosituksia ihmisoikeuskomitealle, yleiskokoukselle ja muille YK-toimijoille. Ensimmäinen kokoontuminen on määrä pitää vuonna 2022.

Yleiskokous nosti päätöslauselmassa esiin rasististen ääriliikkeiden leviämisen ympäri maailman ja paheksui rasismin, rotusyrjinnän, muukalaisvihan ja siihen liittyvän suvaitsemattomuuden ”jatkuvia ja nousevia vitsauksia”.

Foorumin perustaminen on kuulunut YK:n käynnissä olevan afrikkalaistaustaisten ihmisten vuosikymmenen (2015–2024) ohjelmaan, mutta rasismin vastainen työ on noussut maailmanjärjestön agendalle myös Yhdysvalloissa viime vuonna tapahtuneen George Floydin murhan vuoksi. Valkoihoinen poliisi tappoi afroamerikkalaisen Floydin, mikä synnytti maailmanlaajuisia Black Lives Matter -protesteja.

Floydin murhan seurauksena YK:n ihmisoikeusneuvosto julkaisi kesäkuussa poliisin rakenteellista väkivaltaa käsittelevän raportin. Sen mukaan poliisiviranomaiset joutuvat harvoin vastuuseen ihmisoikeusrikkomuksista tai rikoksista, jotka ovat kohdistuneet afrikkalaistaustaisiin ihmisiin. Raportti käsittelee pääosin Pohjois-Amerikkaa, Latinalaista Amerikkaa sekä Eurooppaa, joissa on kuollut ainakin 190 afrikkalaistaustaista ihmistä poliisin käsissä viimeisen vuosikymmenen aikana.

Raportin seurauksena YK päätti heinäkuussa perustaa myös uuden asiantuntijapaneelin tutkimaan tarkemmin systeemistä rasismia. Kolmejäseninen paneeli tutkii kolmen vuoden ajan muun muassa lainvalvontaan liittyvää ylimitoitettua voimankäyttöä sekä afrikkalaisten ja afrikkalaistaustaisten etnistä profilointia.

”Systeeminen rasismi tarvitsee systeemisiä työkaluja. On puututtava rasismin taustalla oleviin, toisiinsa liittyviin tekijöihin, jotka johtavat toistuviin, täysin vältettävissä oleviin tragedioihin, kuten George Floydin kuolemaan”, kommentoi YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Michele Bachelet kesäkuussa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia