YK huolissaan palkkasotilaiden käytöstä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK huolissaan palkkasotilaiden käytöstä

Myös yksityisten turvallisuusyhtiöiden toimintaa on säädeltävä paremmin.

Palkkasotilaat uhkaavat turvallisuutta ja ihmisoikeuksia, varoittaa YK:n palkkasotilaiden käyttöä tutkivan asiantuntijaryhmän johtaja Faiza Patel.

Ryhmä on huolissaan yhä lisääntyvästä palkkasotilaiden käytöstä konflikteissa ja vaatii myös yksityisten sotilas- ja turvallisuusyhtiöiden sääntelyä.

Perinteisesti palkkasotilaat ymmärretään sotilaina, jotka palkataan taistelemaan aseistetuissa konflikteissa tai syrjäyttämään hallitus. Viime aikoina hallitukset ovat kuitenkin palkanneet palkkasotilaita taistelemaan niiden omia kansalaisia vastaan.

Esimerkiksi Norsunluurannikolla on todisteita siitä, että hallitus käytti noin 4 500:aa liberialaista palkkasotilasta estääkseen demokraattisten vaalien tuloksen toteutumisen viime vuonna.

Myös Libyan väkivaltaisuuksiin on Gaddafin syrjäyttäneen väliaikaishallituksen mukaan osallistunut palkattuja taistelijoita sen naapurimaista ja Itä-Euroopasta.

Sotiminen kannattaa - bisneksenä

Patel on huolissaan myös siitä, että monet valtiot ulkoistavat turvallisuustoiminnan yksityisille firmoille. Toimintaa pitäisikin säädellä paremmin.

"Pelkästään hallitukset eivät käytä hyväkseen näitä palveluita, mutta myös järjestöt, yksityiset firmat ja YK", hän huomauttaa.

Viime kesänä julkaistun Small Arms Survey -tutkimusprojektin raportin mukaan yksityiset turvallisuusfirmat työllistävät maailmassa jo noin 20 miljoonaa ihmistä, lähes tuplasti enemmän kuin poliiseja.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia