YK: Burman ihmisoikeusongelmat edelleen merkittäviä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK: Burman ihmisoikeusongelmat edelleen merkittäviä

Vaikka Burmassa on tapahtunut viime aikoina edistysaskeleita, tärkeitä ihmisoikeuskysymyksiä on yhä ratkaisematta, sanoo YK:n asiantuntija.

Vaikka Burmassa on tehty viime vuosina merkittäviä uudistuksia, keskeiset ihmisoikeuskysymykset ovat edelleen käsittelemättä, sanoo maassa vieraillut YK:n erityisasiantuntija Tomás Ojea Quintana.

Erityisasiantuntija nosti vierailunsa jälkeen esille erityisesti Kachinin ja Rakhinen maakuntien väkivaltaisuudet, joissa tuhansia ihmisiä on ajettu kodeistaan hallituksen ja kapinallisten yhteenotoissa, kertoo UN News Centre.

Hallitus on saanut tilanteen alueella hallintaansa, mutta ihmisoikeusrikkomukset jatkuvat siitä huolimatta.

"Sekä muslimi- että buddhalaisyhteisöt Rakhinessa kärsivät edelleen väkivallan seurauksista, vaikka hallitus onkin vihdoin saanut ne hallintaansa. Yhä jää kysymys siitä, missä määrin voimankäyttö on ollut liiallista", Quintana sanoo.

Alueen turvallisuustilanne estää myös humanitaarisen avun pääsyn perille. Erityisasiantuntija korostaa, että kaikki hallinnolliset ja poliittiset esteen avun perille pääsyn takaamiseksi pitäisi poistaa. Hän painotti myös etnisten vähemmistöjen roolin tunnustamista konfliktin ratkaisussa.

Quintana kehottaa viranomaisia perustamaan totuuskomission, jonka perustaminen olisi hänen mukaansa ratkaisevaa sekä kansallisen sovinnon takia että tulevien ihmisoikeusrikkomusten ratkaisemiseksi. Hän muistutti lisäksi viime aikaisten uudistusten toteuttamisesta, erityisesti viranomaisten suunnitellusta kouluttamisesta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia