Yhdysvaltain saarron kiristyminen heikentää Kuuban taloustilannetta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Yhdysvaltain saarron kiristyminen heikentää Kuuban taloustilannetta

Yhdysvallat otti viime viikolla käyttöön aiemmin jäissä olleen lakipykälään. Se antaa maan kansalaisille mahdollisuuden haastaa oikeuteen ulkomaisia henkilöitä ja yrityksiä, jotka ovat käyttäneet Kuuban kansallistamaa, yhdysvaltalaisille ennen vallankumousta kuulunutta omaisuutta. Vaikutukset voivat olla vakavat.

Auto hotellin edustalla Havannassa Kuubassa

Espanjalainen ketju omistaa Havannassa sijaitsevan Hotel Meliá Habanan. Yhdysvaltain kauppasaarron kiristyminen saattaa vaikeuttaa joidenkin eurooppalaisten yritysten toimintaa Kuubassa. Kuva: Jorge Luis Baños / IPS.

(IPS) -- Kuubalaisten talousahdinko pahenee entisestään, kun Yhdysvallat kiristää taloussaartoaan tässä kuussa. Saarto hiertää myös Yhdysvaltojen ja Euroopan unionin suhteita.

Kuuba on joutunut viime aikoina vähentämään tuontitavaran ostamista, mistä on seurannut pulaa lääkkeistä ja ruokatarpeista. Polttoainepulan pelätään tuovan sähkökatkoja vuoden kuumimman ajan lähestyessä.

Yhdysvallat ilmoitti huhtikuun puolivälissä, että kauppasaartoa koskevan Helms-Burtonin lain kolmas pykälä otetaan käyttöön. Laki säädettiin 1996, mutta kolmospykälä on ollut jäissä tähän asti.

Pykälä antaa Yhdysvaltain kansalaisille oikeuden haastaa oikeuteen ulkomaisia henkilöitä ja yrityksiä, jotka ovat käyttäneet Kuuban kansallistamaa, yhdysvaltalaisille ennen vuoden 1959 vallankumousta kuulunutta omaisuutta.

Päätös lisää Kuuban huolta kipeästi kaivatuista ulkomaisista investoinneista. Vienti- ja matkailutulot eivät ole kasvaneet toivotusti, ja sokerisatokin jää tänä vuonna kehnoksi. Velanmaksu on vaikeutunut, mikä pakotti vuoden vallassa olleen presidentti Miguel Díaz-Canelin hallituksen supistamaan tuontia.

Kolmospykälä astui voimaan 2. toukokuuta. Vielä ei ole selvää, miten se vaikuttaa matkustusoikeuteen ja rahalähetyksiin Yhdysvalloista.

Matkustuskieltoa kierretään

Yhdysvaltain laki kieltää nytkin kansalaisten turistimatkat Kuubaan. Laki kuitenkin sallii vierailut kulttuurin, uskonnon ja eräiden muiden syiden nojalla, mitä on hyödynnetty laajasti. Viime vuonna Kuubassa kävi yli 600 000 amerikkalaista. Saarelle tulee Yhdysvalloista edelleen yli sata lentoa ja kymmenen risteilyalusta viikossa.

Kuuba odottaa tänä vuonna viittä miljoonaa ulkomaista vierasta. Matkailun toivotaan luovan työpaikkoja ja piristävän taloutta.

Matkustusrajoitukset eivät koske Yhdysvalloissa asuvia kuubalaisia, mutta heidän rahalähetyksensä eivät saa ylittää tuhatta dollaria (dollari on 0,9 euroa) kolmessa kuukaudessa. Barack Obaman presidenttikaudella (2009–2017) rahasummaa ei rajoitettu, mikä auttoi yksityistä yritystoimintaa Kuubassa.

”En tarvitse enää rahaa veljeltäni, mutta jos Donald Trumpin uudet rajoitukset vähentävät turismia, menetän hyviä yhdysvaltalaisia asiakkaita”, pohtii havannalaismies, joka vuokraa asunnostaan huonetta matkailijoille.

Rahalähetykset kasvoivat

Yhdysvaltalainen Havana Consulting Group arvioi, että vuotuiset rahalähetykset Kuubaan kasvoivat Obaman kaudella pari miljardia dollaria. 2017 taaloja liikkui yli 3,5 miljardia.

Yhdysvaltain viranomaisten mukaan Helms-Burtonin laista ei enää poiketa. Käsittelyyn otetaan yli 6 000 jo kirjattua valitusta, jotka koskevat yhdysvaltalaisille tai USA:n kansalaisuuden saaneille kuubalaisille ennen Kuuban vallankumousta kuulunutta omaisuutta. Kaikkiaan valitusten määrä voi nousta yli 200 000:een ja korvaussumma kymmeniin miljardeihin dollareihin.

Korvausasioista käytiin maiden välillä neuvotteluja vuonna 2015, mutta ne katkesivat Trumpin tultua valtaan 2017.

Euroopan unioni ja Kanada ovat uhanneet viedä asian Maailman kauppajärjestön WTO:n käsittelyyn.  EU on Kuuban tärkein kauppakumppani ja sijoittaja. Kun USA hyväksyi Helms-Burtonin lain 1996, EU vetosi WTO:hon ja kiista sovittiin sillä, että USA jätti lain kolmospykälän aktivoimatta.

EU on luvannut tutkia kaikki mahdollisuudet suojella eurooppalaisten yritysten etuja Kuubassa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia