Uutiset Israelin siirtokunnat

Yhdysvallat kritisoi Israelin siirtokuntasuunnitelmia

Israel ilmoitti sunnuntaina suurimmasta maan pakkolunastuksesta vuosikymmeniin.
(Kuva: Dieter Zirnig/ cc 2.0)

Yhdysvallat vaatii Israelia pyörtämään maan sunnuntaisen ilmoituksen, jonka mukaan se aikoo pakkolunastaa noin 400 hehtaaria maata miehitetyltä Länsirannalta. Yhdysvaltain ulkoministeriön antaman lausunnon mukaan ilmoitus sotii Israelin omia tavoitteita vastaan.

"Olemme kauan tehneet mielipiteemme selväksi. Tämä ilmoitus, kuten kaikki muutkin Israelin tekemät siirtokuntailmoitukset, sen hyväksymät suunnitelmat ja rakennuskilpailutusten julkaisut, toimii Israelin ilmoittamaa tavoitetta, kahden valtion neuvotteluratkaisua vastaan", lausunnossa todettiin Guardian-lehden mukaan.

Israel ilmoitti sunnuntaina julistaneensa Betlehemin länsipuolella Gva'otin siirtokunnan lähellä sijaitsevan maa-alueen valtion maaksi. Israelin radion mukaan kyseessä on seuraus kesäkuussa tapahtuneesta kolmen israelilaisteinin kidnappauksesta ja murhasta, mutta armeija ei kertonut ilmoitukselle syytä.

Paikallisen kaupunginjohtajan mukaan maa on palestiinalaisten omistamaa, ja sillä viljellään oliivipuita, uutistoimisto Reuters kertoo. 

Israelilaisen Peace Now -järjestön mukaan mikäli sunnuntaina julkistettu pakkolunastusilmoitus toteutuu, kyseessä on suurin yksittäinen maiden anastus sitten 1980-luvun, ja se voi muuttaa alueen todellisuutta ”dramaattisesti”.

Valtion maaksi julistaminen on yksi tapa hankkia palestiinalaisten maita laittomien siirtokuntien käyttöön. Peace Now'n mukaan Israel on hankkinut sen avulla yhteensä 90 000 hehtaaria palestiinalaisten maata Länsirannalta.

Israelin miehittämällä Länsirannalla elää noin puoli miljoonaa juutalaissiirtokuntalaista sekä 2,4 miljoonaa palestiinalaista. Siirtokunnat ovat kansainvälisen oikeuden mukaan laittomia.

Israelin siirtokunnat ihmisoikeudetsota ja rauha IsraelPalestiina

Lue myös

Ma'ale Adumimin laiton juutalaissiirtokunta Palestiinalaisalueella

Amnesty: Netin turistifirmat ohjaavat matkailijoita Israelin laittomiin siirtokuntiin – Airbnb:llä on yhä kohteita miehitetyllä Palestiinalaisalueella

Majoituspalvelu Airbnb lupasi viime vuoden lopulla lopettaa kohteidensa markkinoinnin laittomissa siirtokunnissa miehitetyllä Länsirannalla. Lupausta ei ole vielä toteutettu eikä se myöskään koskenut Itä-Jerusalemia. Myös muut netin varausfirmat markkinoivat kohteita siirtokunnissa ja osallistuvat siten siirtokuntien laajentamiseen, sanoo Amnesty.
Rakennuksia valtatien varrella, Länsiranta

Raportti: Israelin pankit tekevät bisnestä Palestiinan laittomissa siirtokunnissa

Israelin suurimmat pankit rahoittavat rakennushankkeita ja myöntävät lainoja siirtokunnille, jotka on rakennettu palestiinalaisten maille, kritisoi Human Rights Watch.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suldaan Said Ahmed istuu kahvilan pöydän ääressä

”Kun onnistuu, on suomalainen, jos epäonnistuu, nähdään maahanmuuttajana” – Miltä suomalainen media näyttää maahanmuuttajan silmin?

Suomalaisista perheistä tai elämäntavasta kertovissa jutuissa haastateltavat ovat lähes aina valkoisia, helsinkiläinen Suldaan Said Ahmed sanoo. Medialla on valtaa sen määrittelyssä, ketkä ovat ”meikäläisiä” ja ketkä jätetään ulkopuolelle.
Hiroshiman atomipommista selvinnyt rakennuksen raunio ja muistomerkki

Hiroshima, Suomi ja ydinaseriisunta

Suomen käyttäytyminen ydinaseriisuntakysymyksissä on ollut lähes identtistä ydinasevaltioiden ja Nato-maiden kanssa. Viimeisenä naulana aktiivisen ydinaseriisunnan edistämispolitiikan arkkuun on ollut Suomen kieltäytyminen allekirjoittamasta ydinaseet kieltävää sopimusta, kritisoi Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja Teemu Matinpuro.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.
Pakolaisleirin rakennuksia

Etnisiä puhdistuksia kaksi vuotta sitten paenneita rohingyoja saatetaan alkaa palauttaa Bangladeshista Myanmariin

Järjestöt ovat huolissaan Myanmarin ja Bangladeshin hallituksen suunnitelmasta ryhtyä palauttamaan Bangladeshiin paenneita rohingyavähemmistön edustajia Myanmariin. Olosuhteet eivät ole kunnossa, sillä maa ei vieläkään ole lopettanut rohingyojen vainoamista, sanoo Human Rights Watch.

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Iran langetti naisaktivisteille vuosikymmenien vankeustuomion huntupakon rikkomisesta
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset