Uutiset Israelin siirtokunnat

Yhdysvallat kritisoi Israelin siirtokuntasuunnitelmia

Israel ilmoitti sunnuntaina suurimmasta maan pakkolunastuksesta vuosikymmeniin.
(Kuva: Dieter Zirnig/ cc 2.0)

Yhdysvallat vaatii Israelia pyörtämään maan sunnuntaisen ilmoituksen, jonka mukaan se aikoo pakkolunastaa noin 400 hehtaaria maata miehitetyltä Länsirannalta. Yhdysvaltain ulkoministeriön antaman lausunnon mukaan ilmoitus sotii Israelin omia tavoitteita vastaan.

"Olemme kauan tehneet mielipiteemme selväksi. Tämä ilmoitus, kuten kaikki muutkin Israelin tekemät siirtokuntailmoitukset, sen hyväksymät suunnitelmat ja rakennuskilpailutusten julkaisut, toimii Israelin ilmoittamaa tavoitetta, kahden valtion neuvotteluratkaisua vastaan", lausunnossa todettiin Guardian-lehden mukaan.

Israel ilmoitti sunnuntaina julistaneensa Betlehemin länsipuolella Gva'otin siirtokunnan lähellä sijaitsevan maa-alueen valtion maaksi. Israelin radion mukaan kyseessä on seuraus kesäkuussa tapahtuneesta kolmen israelilaisteinin kidnappauksesta ja murhasta, mutta armeija ei kertonut ilmoitukselle syytä.

Paikallisen kaupunginjohtajan mukaan maa on palestiinalaisten omistamaa, ja sillä viljellään oliivipuita, uutistoimisto Reuters kertoo. 

Israelilaisen Peace Now -järjestön mukaan mikäli sunnuntaina julkistettu pakkolunastusilmoitus toteutuu, kyseessä on suurin yksittäinen maiden anastus sitten 1980-luvun, ja se voi muuttaa alueen todellisuutta ”dramaattisesti”.

Valtion maaksi julistaminen on yksi tapa hankkia palestiinalaisten maita laittomien siirtokuntien käyttöön. Peace Now'n mukaan Israel on hankkinut sen avulla yhteensä 90 000 hehtaaria palestiinalaisten maata Länsirannalta.

Israelin miehittämällä Länsirannalla elää noin puoli miljoonaa juutalaissiirtokuntalaista sekä 2,4 miljoonaa palestiinalaista. Siirtokunnat ovat kansainvälisen oikeuden mukaan laittomia.

Israelin siirtokunnat ihmisoikeudetsota ja rauha IsraelPalestiina

Lue myös

Ma'ale Adumimin laiton juutalaissiirtokunta Palestiinalaisalueella

Amnesty: Netin turistifirmat ohjaavat matkailijoita Israelin laittomiin siirtokuntiin – Airbnb:llä on yhä kohteita miehitetyllä Palestiinalaisalueella

Majoituspalvelu Airbnb lupasi viime vuoden lopulla lopettaa kohteidensa markkinoinnin laittomissa siirtokunnissa miehitetyllä Länsirannalla. Lupausta ei ole vielä toteutettu eikä se myöskään koskenut Itä-Jerusalemia. Myös muut netin varausfirmat markkinoivat kohteita siirtokunnissa ja osallistuvat siten siirtokuntien laajentamiseen, sanoo Amnesty.
Rakennuksia valtatien varrella, Länsiranta

Raportti: Israelin pankit tekevät bisnestä Palestiinan laittomissa siirtokunnissa

Israelin suurimmat pankit rahoittavat rakennushankkeita ja myöntävät lainoja siirtokunnille, jotka on rakennettu palestiinalaisten maille, kritisoi Human Rights Watch.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nuori mies istuu sohvalla, taustalla punainen seinä

Yksin tulleiden alaikäisten perheenyhdistämisestä on tehty Suomessa poikkeuksellisen vaikeaa – ”Kotoutuisin sata kertaa paremmin, jos he olisivat täällä”

Perheenyhdistäminen on Suomessa esimerkiksi Ruotsiin ja Norjaan verrattuna niin vaikeaa, ettei moni edes yritä. Esimerkiksi afganistanilaisia hakijoita rajoittaa sääntö, jonka mukaan heidän pitää jättää hakemuksensa Intiassa. Opiskelijat Shayegh Adeli ja Ali Nazari uskovat, että he menestyisivät paremmin, jos perhe olisi tukemassa.
Myanmarin rohingya-naisia Cox's Bazarin pakolaisleirillä

Myös kansainvälinen rikostuomioistuin ryhtyy tutkimaan Myanmarin rohingyoihin kohdistuneita julmuuksia

Myanmar ei ole kansainvälisen rikostuomioistuimen jäsen, mutta tuomioistuin päätti tutkia niitä rikoksia, jotka ovat tapahtuneet Myanmarin ja Bangladeshin rajalla. Aiemmin tällä viikolla Gambia vei Myanmarin YK:n alaisen kansainvälisen tuomioistuimen eteen kansanmurhan vastaisen sopimuksen rikkomisesta.
Nainen lattialla käsin kudotun maton päällä

Satavuotias Afganistan on maailman vaarallisin maa – Dokumenttiteatteriesitys jäljittää pakolaisuuden syitä

Afganistan 100 – the years of interdependence -dokumenttiteatteriesitys kuvaa väkevästi Afganistanin nykyhetkeä ja historiaa. Suomessa vierailleen Kabulin yliopiston dekaanin Jawida Ahmadin mukaan afganistanilaiset haluavat rauhaa enemmän kuin mitään muuta.
Valkoisiin haalareihin pukeutuneita ihmisiä pilvenpiirtäjän edessä

Raportti: Asefirmat kehittävät jo tappajarobotteja – ”Autonomiset aseet ovat siirtymässä sci-fistä todellisuuteen”

Autonomisten aseiden uhka kasvaa, sillä yhä useammat valtiot ovat lisänneet niiden kehittelyä viime vuosina, selviää PAX-rauhanjärjestön tutkimuksesta. Kyselytutkimuksen mukaan muun muassa suomalaisista suurin osa kannattaa niiden kieltämistä.