Yhä useampi vaatefirma hankkii kestävästi tuotettua puuvillaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Yhä useampi vaatefirma hankkii kestävästi tuotettua puuvillaa

Puuvillan tuotantoon liittyy perinteisesti muun muassa vedentuhlausta ja lapsityövoiman hyväksikäyttöä. Kansalaisjärjestöjen selvityksen mukaan puuvillaa käyttävät suuryritykset ovat lisänneet vastuullisesti tuotetun puuvillan käyttöä mutta liian vähän.

Puuvillaa

Puuvillan tuotantoon liittyy monia ympäristöongelmia ja lapsityövoiman hyväksikäyttöä. Kuva: Asim Hafeez / WWF UK.

Johtavat kansainväliset vaateketjut ovat lisänneet kestävästi tuotetun puuvillan käyttöä. Kokonaisuutena kestävää puuvillaa käytetään kuitenkin vielä vähän, kerrotaan kansalaisjärjestöjen tuoreessa selvityksessä.

Tänään julkaistussa selvityksessä käytiin läpi 75: n maailman suurimman puuvillaa käyttävän yrityksen toimintaperiaatteita, puuvillan hankintaa ja jäljitettävyyttä.

Sen mukaan viittä suuryritystä, Ikeaa, Tchibo GmbH:ta, C&A:ta, M&S:ää ja H&M:ää, voidaan pitää edelläkävijöinä, mitä tulee kestävän puuvillan käyttöön.

Tutkimuksen teettivät brittiläinen torjunta-aineiden vastainen verkosto PAN, ympäristöjärjestö WWF sekä Solidaridad-kansalaisjärjestö. Niiden tavoitteena on, että vuoteen 2020 mennessä yritykset hankkisivat pelkästään kestävästi tuotettua puuvillaa esimerkiksi Better Cotton Initiative -vastuullisuusaloitteen kautta.

Puuvillan arvellaan elättävän noin 100 miljoonaa kotitaloutta, mutta sen tuotantoon liittyy paljon ongelmia, kuten liiallista veden ja torjunta-aineiden käyttöä, lapsityövoimaa sekä maanviljelijöiden velkaantumista.

Selvityksen mukaan kestävästi tuotettua puuvillaa käytetäänkin yhä enemmän. Viime vuoden tutkimuksen viisi parasta yritystä, IKEA, C&A, H&M, Adidas ja Nike, kasvattivat kaikki tänä vuonna kestävän puuvillan osuuttaan kokonaishankinnasta. Osuus nousi noin 20 prosenttia. Monet yritykset ovat myös parantaneet toimintaperiaatteitaan ja sitoutuneet kestävän puuvillan hankintaan, tutkimuksessa kerrotaan.

”Ei ole mitään syytä, miksi kaikki isot yritykset eivät voisi tehdä samaa kuin C&A, H&M, M&S, Tchibo GmbH ja Ikea. Tietoa, kokemusta ja neuvoja kestävästä puuvillasta on olemassa paljon”, toteaa WWF:n Richard Holland tiedotteessa.

Selvityksen mukaan kestävää puuvillaa kuitenkin hankitaan yhä melko vähän. Vain 11 yritystä aikoo hankkia pelkästään kestävää puuvillaa vuoteen 2020 mennessä eikä mikään yritys aio hankkiutua kokonaan eroon haitallisista torjunta-aineista.

Selvityksessä ei ollut mukana suomalaisfirmoja, mutta WWF Suomen mukaan suomalaisista puuvillaa käyttävistä firmoista esimerkiksi Marimekko ja Lindex ovat mukana Better Cotton Initiative -vastuullisuusverkostossa. Finlayson puolestaan käyttää monissa tuotteissa Reilun kaupan puuvillaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia