Ydinkoekielto jää Banilta haaveeksi | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ydinkoekielto jää Banilta haaveeksi

Ydinkokeet kieltävä sopimus on ollut allekirjoitettavana 20 vuotta, ja moni avainmaa vitkuttelee yhä.

(IPS) -- Ban Ki-moonin toinen kausi YK:n pääsihteerinä päättyy vuoden lopussa, ja näyttää pahasti siltä, ettei yksi hänen päätavoitteistaan – kattavan ydinkoekiellon voimaantulo – toteudu.

CTBT-lyhenteellä tunnettu sopimus hyväksyttiin YK:ssa vuonna 1996, ja sen on sittemmin allekirjoittanut maailman 196 valtiosta 183 ja ratifioinut 164. Murskaenemmistö ei kuitenkaan riitä sopimuksen voimaantuloon, joka edellyttää nimettyjen avainmaiden hyväksynnän.

Kolme noista maista – Intia, Pohjois-Korea ja Pakistan – eivät ole edes allekirjoittaneet sopimusta. Viisi muuta avainmaata – Yhdysvallat, Kiina, Egypti, Iran ja Israel – vitkuttelee ratifioinnin kanssa.

Ban muistutti hiljan, että sopimus on nyt ollut allekirjoitettavana 20 vuotta. Useimmat ydinasevallat ovat pitäneet kokeilut jäissä vapaaehtoisesti, mutta Pohjois-Korea teki hiljan ydinkokeen, joka oli neljäs vuoden 2006 jälkeen. Sen jälkeen maa laukaisi raketin, jonka epäillään liittyvän mannertenvälisiin ohjuksiin.

"Kokeiden jäädytys ei korvaa CTBT:n voimaantuloa", tähdentää Ban, jonka mielestä maailman on aika ryhtyä viimeiseen ponnistukseen sopimuksen toteuttamiseksi.

Yhdysvallat ja Venäjä omistavat 93 prosenttia maailman ydinaseista, ja kumpikin sijoittaa suuria summia niiden nykyaikaistamiseen. Samaan aikaan ydinkoekieltosopimuksen todentamisjärjestelyihin on käytetty jo lähes miljardi euroa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia