Ydinaseiden määrä vähentynyt, mutta aseriisunta ei näköpiirissä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ydinaseiden määrä vähentynyt, mutta aseriisunta ei näköpiirissä

Kaikki ydinasevaltiot yrittävät yhä kehittää uusia järjestelmiä tai päivittää nykyisiä, kertoo rauhantutkimuslaitos SIPRI.

Kaikki maailman yhdeksän ydinasevaltiota yrittävät yhä kehittää uusia ydinasejärjestelmiä tai päivittää nykyisiä. Siitä huolimatta ydinaseiden määrä on viime vuodesta hieman vähentynyt, kertoo Tukholman rauhantutkimusinstituutti SIPRI tänään julkaistussa vuosikirjassaan.

Raportin mukaan maailmassa on noin 15 850 ydinasetta, noin kolme prosenttia vähemmän kuin viime vuonna. Niistä noin 11 prosenttia on sijoitettu korkeaan hälytystilaan.

Väheneminen johtuu SIPRIn mukaan suurimpien ydinasevaltojen, Yhdysvaltain ja Venäjän, vähennyksistä. Ydinaseet kuitenkin vähenevät hitaammin kuin vuosikymmen sitten, ja samaan aikaan kummallakin maalla on käynnissä laajoja ja pitkäaikaisia modernisointiohjelmia jäljellä oleville ydinjärjestelmilleen.

Muilla seitsemällä maailman ydinasevaltiolla on merkittävästi pienempi arsenaali, mutta nekin kehittävät tai sijoittelevat uusia järjestelmiä tai ovat ilmoittaneet aikomuksestaan tehdä niin, SIPRI kertoo.

"Huolimatta uudelleen virinneestä kiinnostuksesta panna ydinaseriisunta etusijalle, käynnissä olevat modernisointiohjelmat viittaavat siihen, ettei mikään maa aio luopua ydinaseistaan lähitulevaisuudessa", sanoo SIPRIn vanhempi tutkija Shannon Kile.

Yhdysvaltain ja Venäjän jälkeen ydinaseita on eniten Isolla-Britannialla, Ranskalla ja Kiinalla. Lisäksi myös Intialla, Pakistanilla, Israelilla ja Pohjois-Korealla on ydinaseita.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia