Uutiset Aseistariisunta

Ydinaseiden kielto nytkähti eteenpäin

YK:n jäsenmaat äänestivät aloittavansa neuvottelut sopimuksesta, joka kieltää ydinaseet täysin. Suomi jätti äänestämättä.
Syyskuussa vietettiin ydinaseiden vastaista päivää. (Kuva: UN Photo / Kim Haughton)

YK:n jäsenmaat ovat äänestäneet aloittavansa neuvottelut sopimuksesta, joka kieltää ydinaseet täysin. YK:n yleiskokouksen alaisessa aseistariisunta- ja turvallisuuskomiteassa hyväksytyn päätöslauselman mukaan neuvottelut aloitetaan ensi vuoden maaliskuussa järjestettävässä konferenssissa.

123 valtiota äänesti päätöslauselman puolesta ja 38 vastaan. 16 pidättäytyi äänestyksestä, mukana myös Suomi. YK:n yleiskokouksen pitää vielä hyväksyä päätöslauselma.

Kansalaisjärjestöjen kansainvälinen kampanja ydinaseiden kieltämiseksi, ICAN, on ylistänyt päätöslauselmaa historialliseksi. Sen mukaan se on merkki siitä, että maailma on pääsemässä kaksi vuosikymmentä kestäneestä lamaannustilasta, joka aseistariisunnassa on vallinnut.

"Seitsemän vuosikymmentä YK on varoittanut ydinaseiden vaaroista ja ihmiset ovat ympäri maailman kampanjoineet niiden kieltämiseksi. Nyt enemmistö valtioista päätti viimein kieltää nämä aseet", sanoo ICANin johtaja Beatrice Fihn järjestön tiedotteessa.

Ydinaseet ovat ainoita joukkotuhoaseita, joita ei ole vielä kielletty universaalisti ja perustavanlaatuisesti huolimatta niiden hyvin tunnetuista katastrofaalisista inhimillisistä ja ympäristöllisistä vaikutuksista, järjestö muistuttaa.

Muun muassa Punaisen Ristin kansainvälinen komitea sekä Euroopan parlamentti ovat tukeneet neuvotteluiden aloittamista. Esteenä kuitenkin on se, että monet ydinasevaltiot, kuten Yhdysvallat ja Venäjä, vastustivat päätöslauselmaa.

Brittilehti The Guardianin mukaan myös Australia on lobannut päätöslauselmaa vastaan, sillä sen mukaan niin kauan kuin ydinaseita on, tarvitaan Yhdysvaltain ydinasearsenaalin pelotevaikutetta.

Maailmassa arvioidaan olevan noin yli 15 000 ydinasetta. Viimeisten tilastojen mukaan yli 93 prosenttia aseista on Yhdysvalloilla ja Venäjällä, loput Isolla-Britannialla, Ranskalla, Kiinalla, Intialla, Pakistanilla, Israelilla ja Pohjois-Korealla. Väheneminen on viime vuosina käynyt hitaasti.

Aseistariisunta aseet & armeijaydinaseetYK

Lue myös

Tiilimuuria

Armeija ei ole miesten koulu

Armeijan käymistä pidetään Suomessa usein osana aikuistumista ja mieheksi kasvamista. Ajatus armeijasta miesten kouluna on moraalisesti väärä, mutta se myös lepää hyvin hataran historiallisen perinteen varassa, kirjoittaa Juuso Koponen. Asevelvollisuus on melko tuore keksintö eikä siihen ole aina suhtauduttu myönteisesti.
Solmuun kierrettyä revolveria esittävä patsas New Yorkissa

Uusi ydinvarustelukierre uhkaa – Kehitystä on vaikea ennustaa, sillä suurvaltojen presidentit osaavat yllättää

Kansainväliset sopimukset ovat viime vuosikymmeninä vähentäneet tuntuvasti ydinaseiden määrää. Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ilmoitus INF-sopimuksesta vetäytymisestä kertoo sovun murenemisesta. Kehityksen suuntaa on mahdotonta ennustaa, kirjoittaa Tukholman rauhantutkimusinstituutin Siprin johtaja Dan Smith.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ylen toimittaja Pasi Toivonen somalialaisten toimittajien kanssa

Somalialainen toimittaja on aina valppaana – Osa iskuja pelkäävistä reporttereista asuu työpaikallaan, kertoo Suomessa vieraillut kanavajohtaja Liban Abdi Ali

Somalian kansallisen tv-kanavan johtaja Liban Abdi Ali haaveilee samanlaisesta yleisradiosta kuin Suomessakin on. Siihen on vielä pitkä matka sekä konfliktin, politiikan että resurssipulan vuoksi. Viime vuosina Somalian lehdistönvapaus on kuitenkin parantunut.
Tehdas tupruttaa savua veden äärellä

EU-maiden kansallisille ilmasto- ja energiasuunnitelmille vaatimaton arvosana – Suomen suunnitelma viidenneksi paras

EU-maiden pitää jättää komissiolle lopulliset ilmasto- ja energiasuunnitelmansa tämä vuoden lopussa. Luonnokset eivät ole riittävän kunnianhimoisia, mikäli halutaan päästä nollapäästöihin, selviää tutkimuksesta.
Nainen kalavatien äärellä

Etelä-Sudanin rauha luo toivoa myös rajanaapuri Etiopiassa – Gambellan kaupunkiin paenneet eivät kuitenkaan vielä ryhdy pakkaamaan

Etelä-Sudanin sodan osapuolten viime vuoden lopulla tekemä rauhansopimus on toiminut hieman aiempia sopimuksia paremmin, ja se näkyy myös naapurimaa Etiopian puolella. Rauhan onnistumisen mittareihin kuuluu kuitenkin myös se, palaavatko ihmiset lopulta kotiseudulleen.
Lentokoneen siipi, taustalla auringonlasku

EU:n laajuinen lentovero leikkaisi sektorin päästöjä 11 prosenttia ja toisi miljardien verotulot, paljastaa julkisuuteen vuotanut raportti

Financial Times -lehden ja Transport & Environment -järjestön käsiinsä saaneen raportin mukaan lentoveron vaikutukset unionin työllisyyteen ja bruttokansantuotteeseen olisivat merkityksettömät. EU komissio ei ole vielä julkaissut raporttia.

Luetuimmat

Nigeriasta Eurooppaan suuntautuvan ihmiskaupan takana on monimutkainen vyyhti – Köyhyys ja epärealistiset odotukset ruokkivat ilmiötä, mutta tarjontaa ei olisi ilman kysyntää
Uusi tutkimus luotaa suomalaisten kehitysyhteistyöntekijöiden kokemuksia – Kehitysmaihin lähdettiin töitä tekemään, idealisteja odotti pettymys
Oikeusjuttu Shelliä vastaan etenee: Hollantilainen oikeusistuin linjasi, että sillä on toimivaltaa käsitellä nigerialaisten ympäristöaktivistien teloituksiin liittyvä tapaus
Maailma.net aloittaa uuden juttusarjan, jossa äänessä ovat maahanmuuttajat
Raportti: Miljoonaa eläin- ja kasvilajia uhkaa sukupuutto – Määrä on suurempi kuin koskaan ihmisen historian aikana
Boko Haram sieppaa yhä tyttöjä sotasaaliikseen Nigeriassa
Somalialainen toimittaja on aina valppaana – Osa iskuja pelkäävistä reporttereista asuu työpaikallaan, kertoo Suomessa vieraillut kanavajohtaja Liban Abdi Ali
Poikkeuksellisen laaja joukko kaupunkeja, järjestöjä, yrityksiä ja tutkijoita vaatii EU-johtajilta ilmastohätätilaan puuttumista
EU:n laajuinen lentovero leikkaisi sektorin päästöjä 11 prosenttia ja toisi miljardien verotulot, paljastaa julkisuuteen vuotanut raportti
Kahden sadekauden epäonnistuminen uhkaa johtaa kriisiin Somaliassa – Avustusrahoista alle viidennes kasassa