WHO: Tuhkarokon leviäminen on välitön uhka kaikilla maailman alueilla, lähes 40 miljoonaa lasta jäi viime vuonna ilman rokotetta koronan takia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

WHO: Tuhkarokon leviäminen on välitön uhka kaikilla maailman alueilla, lähes 40 miljoonaa lasta jäi viime vuonna ilman rokotetta koronan takia

Tuhkarokkorokotteen kattavuus on ennätysmatala. Vaarana ovat tautiepidemiat, sanovat Maailman terveysjärjestö ja Yhdysvaltain tautikeskus.

Maailman terveysjärjestö (WHO) ja Yhdysvaltain tautikeskus (CDC) ovat huolissaan tuhkarokkorokotusten kattavuuden laskusta koronapandemian aikana.

Vaikka tartuntamäärät eivät ole vielä dramaattisesti nousseet, vähentyneen rokottamisen vaikutukset voivat näkyä pian, sillä miljoonat lapset ovat alttiina taudille.

WHO:n ja CDC:n mukaan viime vuonna ilman tuhkarokkorokotetta jäi lähes 40 miljoonaa lasta. Heistä 25 miljoonaa menetti ensimmäisen rokoteannoksen. 22 maassa oli laajoja tautiepidemioita.

Tuhkarokko on virustauti, joka on erityisen vaarallinen lapsille. Se leviää hyvin herkästi pisaratartuntana, ja sen tukahduttamiseen tarvitaan 95 prosentin rokotekattavuus. 

Koronapandemian aikana monet joukkorokotuskampanjat viivästyivät tai peruuntuivat.

Tällä hetkellä ensimmäisen annoksen kattavuus on 81 prosenttia ja toisen annoksen kattavuus 71 prosenttia. Nämä ovat matalimmat luvut sitten vuoden 2008, raportissa kerrotaan. Vielä vuonna 2018 ensimmäisen annoksen kattavuus oli 86 prosenttia.

”Pandemian paradoksi on, että samaan aikaan, kun koronarokotteita kehitettiin ennätysaikaan ja aloitettiin historian suurin rokotekampanja, rutiinirokoteohjelmat häiriintyivät pahasti. Miljoonat lapset jäivät ilman rokotteita tappavia tauteja, kuten tuhkarokkoa, vastaan”, sanoo WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus tiedotteessa

WHO ja CDC muistuttavat, että mikään alue ei ole turvassa, sillä yhdeltäkään maailman alueelta tautia ei ole hävitetty täysin. Niiden mukaan nyt onkin lisättävä globaaleja toimia, jotta kaikki viimeisen kahden vuoden aikana ilman rokotteita jääneet saisivat ne. Investointeja tarvitaan esimerkiksi seurantajärjestelmiin, sillä pandemian aikana myös taudin seuranta on heikentynyt.

”Tuhkarokkoepidemiat kuvastavat rokoteohjelmien heikkouksia, mutta kansanterveysviranomaiset voivat hyödyntääkseen niitä tunnistaakseen riskiyhteisöt, ymmärtääkseen alirokottamisen syyt ja auttaakseen luomaan paikallisesti räätälöityjä ratkaisuja, jotta varmistetaan, että kaikki saavat rokotteita”, sanoo CDC:n johtaja Rochelle P. Walensky tiedotteessa. 

Viime vuonna tuhkarokkotartunnan sai yhdeksän miljoonaa ihmistä. 128 000 kuoli.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia