WHO: Syyrian luoteisosissa tuhottu terveysasemia – Yli 130 000 pakeni elokuussa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

WHO: Syyrian luoteisosissa tuhottu terveysasemia – Yli 130 000 pakeni elokuussa

Iskut tapahtuivat juuri ennen Venäjän tukeman tulitauon aloittamista. Terveyspalveluiden toimittaminen on yhä vaarallisempaa, varoittaa Maailman terveysjärjestö.

YK:n turvallisuusneuvoston kokouksen osallistujat kaarevassa kokouspöydässä

YK:n turvallisuusneuvosto kokousti viime viikolla Syyrian tilanteesta New Yorkissa. Kuva: Eskinder Debebe / UN Photo.

Syyrian luoteisosissa hyökättiin viime viikolla seitsemää terveysasemaa tai sairaalaa vastaan. Niistä kaksi tuhoutui kokonaan, kertoo Maailman terveysjärjestö (WHO).

Hyökkäykset tapahtuivat keskiviikkona ja perjantaina, eli juuri ennen Venäjän tukeman tulitauon alkamista. WHO kertoi varmistaneensa neljä hyökkäystä ja tutkivansa kolmea.

Järjestö muistuttaa, että maan luoteisosissa on tällä hetkellä noin neljä miljoonaa ihmistä, jotka tarvitsevat terveysapua.

”Terveyspalveluiden toimittaminen Luoteis-Syyriassa on yhä haastavampaa ja vaarallisempaa, ja tämänkaltaiset hyökkäykset riistävät viattomilta siviileiltä elintärkeän avun”, se sanoo lausunnossaan.

Taistelut maan luoteisosissa sijaitsevassa Idlibin maakunnassa ja sen ympäristössä ovat kiihtyneet viime keväästä alkaen. Luoteisosat ovat viimeinen opposition hallitsema alue Syyriassa.

Toukokuun alusta alkaen yli 590 000 ihmistä on paennut ja noin 500 siviiliä kuollut. Yhteensä 43 terveysasemaa, 87 koulua tai koulutusinstituutiota, 29 vesiasemaa ja seitsemän toria on kärsinyt iskuista.

Elokuun alun tulitauon romahtamisen yhä useampi on joutunut pakenemaan. Yli 130 000 ihmistä joutui pakenemaan elokuussa Idlibin ja Haman maakunnissa, ja avustusjärjestö Pelastakaa Lapset kertoi viime viikolla, että alueella tapettiin elokuussa 17 lasta 17 päivässä.

Yhteensä Syyriassa arvioidaan olevan 6,6 miljoonaa pakolaista. Maan rajojen ulkopuolelle on paennut 5,6 miljoonaa. Yli 12 miljoonaa tarvitsee humanitaarista apua.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia