Viimeinenkin Hadithan verilöylystä syytetty vältti vankilan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Viimeinenkin Hadithan verilöylystä syytetty vältti vankilan

Yhdysvaltojen armeija tuomitsi 24 siviiliä surmanneen yksikön johtajan menettämään sotilasarvonsa.

Irakilaiset kauhistuivat kuultuaan 24. tammikuuta, että Hadithan verilöylystä syytetty Yhdysvaltojen merijalkaväen kersantti Frank Wuterich todettiin syylliseksi, mutta vankeustuomion sijaan hänet alennettiin alokkaaksi.

Todistajanlausuntojen mukaan Wuterich vastasi yksikkönsä johtajana 24 aseettoman irakilaisen miehen, naisen ja lapsen tappamisesta Hadithan kaupungissa vuonna 2005.

Kaliforniassa pidetyssä sotilasoikeuden istunnossa Wuterichin todettiin syyllistyneen palvelusrikkomukseen. Wuterich kertoi olevansa pahoillaan siitä, että hän oli käskenyt ryhmäänsä kuuluvien sotilaiden ensiksi ampua ja kysyä vasta sen jälkeen.

Mikäli Wuterich olisi oikeudessa tuomittu kuolemantuottamuksesta ja hyökkäyksestä, hän olisi saanut 152 vuoden vankeustuomion. Syyttäjä kuitenkin suostui sopimukseen, jossa syytetty kersantti vältti vankilan.

Khalid Salman, jonka serkku surmattiin, ei hyväksy oikeuden päätöstä. Salmanin mukaan surmattujen omaiset aikovat valittaa päätöksestä kaikkiin mahdollisiin kansainvälisiin oikeusistuimiin.

Irakilaisten ohella kalifornialaisen oikeuden päätös on herättänyt suuttumusta myös yhdysvaltalaisissa. New York Timesin haastattelema merijalkaväen entinen syyttäjä Eric S. Montalvo kuvaa päätöstä oikeuden irvikuvaksi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia