Vertailu: Pohjoismaiden poliisilla ongelmia etnisen syrjinnän kanssa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Vertailu: Pohjoismaiden poliisilla ongelmia etnisen syrjinnän kanssa

Suomella on yksi johtavista oikeusvaltioista, mutta muiden Pohjoismaiden tavoin ulkomaalaisia syrjivä poliisilaitos, sanotaan kansainvälisessä vertailussa.

Suomessa on kansainvälisesti läpinäkyvät ja vastuulliset instituutiot ja riippumaton tuomioistuin. Oikeusjärjestelmä on yksi maailman parhaista, sanotaan The World Justice Projectin tekemässä kansainvälisessä vertailussa.

WJP:n vuosittaisessa raportissa tarkastellaan, miten oikeusvaltioperiaatteet toteutuvat eri maissa. Pohjoismaat sijoittuivat indeksin kaikilla mittareilla mitattuna kymmenen parhaan maan joukkoon.

Samalla WJP kuitenkin toteaa, että poliisin ulkomaalaisiin ja etnisiin vähemmistöihin kohdistama syrjintä on ongelma lähes jokaisessa Pohjoismaassa ja laajemmin Euroopassa.

Tutkimuksessa mitataan muun muassa korruptiota, hallinnon toimivuutta, siviili- ja rikosoikeuden toimivuutta ja ihmisten perusoikeuksia. Tämän vuotinen tutkimus oli poikkeuksellisen kattava, sillä se käsitti 97 maata ja yli 90 prosenttia maailman väestöstä.

Länsi-Euroopan maat sekä Pohjois-Amerikka ovat sijoittuneet indeksin arvioinneissa yleisesti korkealle. Saharan alapuolinen Afrikka on sijoittunut puolestaan kaikilla indeksin mittareilla yleisesti muuta maailmaa huonommin. Monilta alueen mailta puuttuu riittävä viranomaisvalvonta ja hallituksen vastuullisuus on heikkoa. Tuomioistuimet ovat tehottomia ja alttiita vaikuttamiselle. Myös rikollisuus rasittaa aluetta yleisesti.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia