Uutiset Maahanmuutto- ja pakolaispolitiikka

Vastaanottokeskuksia avataan lisää

Turvapaikanhakijoiden määrä kasvaa, joten Maahanmuuttovirasto avaa Suomeen uusia vastaanottokeskuksia.
(Kuva: Freedom House / cc 2.0)

Maahanmuuttovirasto avaa nyt uusia vastaanottokeskuksia turvapaikanhakijoiden määrän kasvettua. Suomessa toimii tällä hetkellä 25 vastaanottokeskusta, jotka ovat ääriään myöten täynnä.

Uusia vastaanottokeskuksia avataan ainakin pääkaupunkiseudulle, Kouvolaan, Kontiolahdelle, Lappajärvelle ja Halikkoon. Forssan kaupunki äänesti alkuviikosta vastaanottokeskusta vastaan.

Nykyisten noin 4 500 majoituspaikan lisäksi tarvetta on noin 2 000 uudelle paikalle. Vastaanottokeskuksen avaamisesta vastaavat kunnat yhdessä paikallisen Punaisen Ristin kanssa.

Suunniteltujen vastaanottokeskusten ympärillä asuvat ihmiset ovat vaatineet Maahanmuuttovirastolta lisätietoa siitä, miten asukkaiden tulisi tulijoiden kanssa toimia. Keskuksien avaamispäätös herätti ihmisissä sekä auttamishalua että huolta turvallisuudesta, mutta viraston tiedotustilaisuus koettiin puutteelliseksi.

Turvapaikanhakijoiden viime vuosina kasvanut merkittävästi koko Euroopassa. Turvapaikkahakemukset teollisuusmaihin kasvoivat viime vuonna 45 prosenttia edellisvuodesta ja tänä vuonna niiden odotetaan kasvavan entisestään.

Myös Suomessa turvapaikanhakijoiden määrä on kasvanut merkittävästi verrattuna aiempiin vuosiin. Suomesta on hakenut turvapaikkaa tänä vuonna jo lähes 6000 ihmistä, kun koko viime vuonna hakijoita oli vain 3651. Suomeen tulijoita on eniten Irakista, Somaliasta, Albaniasta ja Afganistanista.

Silti hakijoiden määrät Suomessa ovat vaatimattomia verrattuna muihin eurooppalaisiin maihin. Esimerkiksi Ruotsista haki viime vuonna turvapaikkaa noin 80 000 ihmistä. Saksa arvioi turvapaikanhakijoiden määrän tänä vuonna jopa nelinkertaistuvan eli hakijoita olisi yhteensä 800 000. Suurimpia vastaanottajamaita ovat Euroopassa Ruotsin ja Saksan lisäksi Ranska ja Italia.

Maahanmuutto- ja pakolaispolitiikka ihmisoikeudetpakolaiset Suomi Punainen Risti

Lue myös

Eduskuntatalo

Kysely: Suurin osa eduskuntavaaliehdokkaista helpottaisi perheenyhdistämistä

Suomessa on viime vuosina kiristetty maahanmuuttajien mahdollisuuksia tuoda perheensä Suomeen. Nyt seitsemässä puolueessa yhdeksästä yli puolet kansanedustajaehdokkaista kannattaa perheenyhdistämisen helpottamista, selviää Amnestyn kyselytutkimuksesta.
Ihmisiä metsässä

Luontokotouttaminen tutustuttaa maahanmuuttajanuoret siiliin, suohon ja jokamiehenoikeuksiin – ”Metsä on suomalaisen identiteetin rakentaja”

Luontokotouttaminen on pohjoismaisen kotouttamistyön erikoisuus, jonka tarkoituksena on hälventää maahanmuuttajien luontoon liittyviä pelkoja ja lisätä näiden hyvinvointia. Planin luontokotouttamisretkellä opiskeltiin suomen kielen sanoja, saatiin liikuntaa ja huomattiin, ettei metsä ole pelottava paikka.
Afganistan-palautuksia vastustavia mielenosoittajia Helsingissä

Helsingissä osoitettiin mieltä Afganistan-palautuksia vastaan – Sisäministerille luovutettiin lähes 18 000 allekirjoituksen vetoomus

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin järjestämässä mielenosoituksessa luovutettiin sisäministeri Kai Mykkäselle (kok) vetoomus, jotta ketään ei palautettaisi Afganistaniin. ”Haluamme, että hengellämme ei pelata poliittista peliä”, vetosi afganistanilainen ihmisoikeusaktivisti Mohammad Javid.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Keltapaitainen nainen keltaista taustaa vasten

Neljäkymmentä vuotta vankeutta keskenmenosta – Ihmisoikeusloukkaukset, väkivalta ja köyhyys ajavat ihmisiä pakoon Keski-Amerikasta

Sillä aikaa kun elsalvadorilainen Maria Teresa Rivera istui vankilassa keskenmenon vuoksi, jengit uhkailivat hänen 9-vuotiasta poikaansa. Nyt he asuvat pakolaisina Ruotsissa. Keski-Amerikan siirtolaiskriisin taustalla on monimutkainen vyyhti historiallisia, taloudellisia ja suurvaltapolitiikkaan liittyviä syitä.
Pino Argentiina pesoja

Kehitysmaissa on meneillään kolmas suuri velkakriisi

Vuonna 2008 alkanut finanssikriisi saatiin katkaistua määrällisen kevennyksen ohjelmilla. Kehitysmaissa on kuitenkin käynnissä laaja velkakriisi, joka on suoraa seurausta finanssikriisin pelastustoimenpiteistä, kirjoittaa Suomen Attacin puheenjohtaja Omar El-Begawy.
Ilmasta kuvattu aavikko

Aavikoituminen maksaa biljoonia vuosittain – ”Ongelma voidaan hoitaa pois päiväjärjestyksestä”

Intian New Delhissä järjestettiin syyskuun puolivälissä aavikoitumista käsittelevä YK-kokous. Vaikka kuivuus pahenee, ongelman ratkaisemisessa tarvittava teknologia ja tieto ovat jo olemassa, kokouksen pääsihteeri Ibrahim Thiaw sanoo.
Ihmisiä, palmuja ja rikkoutuneita katulaattoja

Nälkäisten määrä kasvanut Mosambikissa puoli vuotta sykloni Idain jälkeen – Ihmisiä pyörtyy pelloille ja ruuaksi etsitään villikasveja

1,9 miljoonaa ihmistä tarvitsee yhä apua Mosambikia ja sen naapurimaita viime keväänä runnelleiden hirmumyrskyjen jäljiltä. Viljely on laajoilla alueilla yhä mahdotonta ja apua tarvitaan lisää, vetoavat avustusjärjestöt.

Tuoreimmat

Aavikoituminen maksaa biljoonia vuosittain – ”Ongelma voidaan hoitaa pois päiväjärjestyksestä”
Nälkäisten määrä kasvanut Mosambikissa puoli vuotta sykloni Idain jälkeen – Ihmisiä pyörtyy pelloille ja ruuaksi etsitään villikasveja
Neljäkymmentä vuotta vankeutta keskenmenosta – Ihmisoikeusloukkaukset, väkivalta ja köyhyys ajavat ihmisiä pakoon Keski-Amerikasta
”Talouskasvun luominen vain lisäämällä kulutusta ei ole enää toteuttamiskelpoinen vaihtoehto” – Tutkijaryhmä vaatii nopeita keinoja kestävän kehityksen edistämiseksi
Yksityistä sektoria korostava kehityspolitiikka jatkuu myös tällä hallituskaudella – Kehitysministeri Ville Skinnari haluaa suomalaisyritykset Afrikan markkinoille
Uusi kampanja haluaa eroon mainosten stereotyyppisistä sukupuolirooleista – Myös suomalaisyrityksiä kannustetaan mukaan
Myanmarista paenneet rohingyat elävät välitilassa
”Sensuuri elää ja voi hyvin” – Uusi raportti paljastaa, että lehdistönvapautta polkevat maat soveltavat usein taitavasti uutta teknologiaa
”Hiljainen vallankumous” – Pienet ja keskisuuret yritykset tuottavat suurimman osan Afrikan ruuasta
Uusiutuvan energian kapasiteetti on nelinkertaistunut kuluvan vuosikymmenen aikana – Energiasektorin päästöt silti kasvaneet