Uutiset Maahanmuutto- ja pakolaispolitiikka

Vastaanottokeskuksia avataan lisää

Turvapaikanhakijoiden määrä kasvaa, joten Maahanmuuttovirasto avaa Suomeen uusia vastaanottokeskuksia.
(Kuva: Freedom House / cc 2.0)

Maahanmuuttovirasto avaa nyt uusia vastaanottokeskuksia turvapaikanhakijoiden määrän kasvettua. Suomessa toimii tällä hetkellä 25 vastaanottokeskusta, jotka ovat ääriään myöten täynnä.

Uusia vastaanottokeskuksia avataan ainakin pääkaupunkiseudulle, Kouvolaan, Kontiolahdelle, Lappajärvelle ja Halikkoon. Forssan kaupunki äänesti alkuviikosta vastaanottokeskusta vastaan.

Nykyisten noin 4 500 majoituspaikan lisäksi tarvetta on noin 2 000 uudelle paikalle. Vastaanottokeskuksen avaamisesta vastaavat kunnat yhdessä paikallisen Punaisen Ristin kanssa.

Suunniteltujen vastaanottokeskusten ympärillä asuvat ihmiset ovat vaatineet Maahanmuuttovirastolta lisätietoa siitä, miten asukkaiden tulisi tulijoiden kanssa toimia. Keskuksien avaamispäätös herätti ihmisissä sekä auttamishalua että huolta turvallisuudesta, mutta viraston tiedotustilaisuus koettiin puutteelliseksi.

Turvapaikanhakijoiden viime vuosina kasvanut merkittävästi koko Euroopassa. Turvapaikkahakemukset teollisuusmaihin kasvoivat viime vuonna 45 prosenttia edellisvuodesta ja tänä vuonna niiden odotetaan kasvavan entisestään.

Myös Suomessa turvapaikanhakijoiden määrä on kasvanut merkittävästi verrattuna aiempiin vuosiin. Suomesta on hakenut turvapaikkaa tänä vuonna jo lähes 6000 ihmistä, kun koko viime vuonna hakijoita oli vain 3651. Suomeen tulijoita on eniten Irakista, Somaliasta, Albaniasta ja Afganistanista.

Silti hakijoiden määrät Suomessa ovat vaatimattomia verrattuna muihin eurooppalaisiin maihin. Esimerkiksi Ruotsista haki viime vuonna turvapaikkaa noin 80 000 ihmistä. Saksa arvioi turvapaikanhakijoiden määrän tänä vuonna jopa nelinkertaistuvan eli hakijoita olisi yhteensä 800 000. Suurimpia vastaanottajamaita ovat Euroopassa Ruotsin ja Saksan lisäksi Ranska ja Italia.

Maahanmuutto- ja pakolaispolitiikka ihmisoikeudetpakolaiset Suomi Punainen Risti

Lue myös

Eduskuntatalo

Kysely: Suurin osa eduskuntavaaliehdokkaista helpottaisi perheenyhdistämistä

Suomessa on viime vuosina kiristetty maahanmuuttajien mahdollisuuksia tuoda perheensä Suomeen. Nyt seitsemässä puolueessa yhdeksästä yli puolet kansanedustajaehdokkaista kannattaa perheenyhdistämisen helpottamista, selviää Amnestyn kyselytutkimuksesta.
Ihmisiä metsässä

Luontokotouttaminen tutustuttaa maahanmuuttajanuoret siiliin, suohon ja jokamiehenoikeuksiin – ”Metsä on suomalaisen identiteetin rakentaja”

Luontokotouttaminen on pohjoismaisen kotouttamistyön erikoisuus, jonka tarkoituksena on hälventää maahanmuuttajien luontoon liittyviä pelkoja ja lisätä näiden hyvinvointia. Planin luontokotouttamisretkellä opiskeltiin suomen kielen sanoja, saatiin liikuntaa ja huomattiin, ettei metsä ole pelottava paikka.
Afganistan-palautuksia vastustavia mielenosoittajia Helsingissä

Helsingissä osoitettiin mieltä Afganistan-palautuksia vastaan – Sisäministerille luovutettiin lähes 18 000 allekirjoituksen vetoomus

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin järjestämässä mielenosoituksessa luovutettiin sisäministeri Kai Mykkäselle (kok) vetoomus, jotta ketään ei palautettaisi Afganistaniin. ”Haluamme, että hengellämme ei pelata poliittista peliä”, vetosi afganistanilainen ihmisoikeusaktivisti Mohammad Javid.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ahmed Hadji sohvalla Kirkon Ulkomaanavun tiloissa

Ugandalainen Ahmed Hadji selvisi hengissä terrori-iskusta ja ryhtyi ehkäisemään radikalisoitumista – ”Monella ei ole uskonnosta riittävästi tietoa”

Ääriliike al-Shabaab houkuttelee nuoria Ugandassa, jossa on maailman nuorimpiin kuuluva väestö ja vain vähän työpaikkoja. Nuorisojärjestöä johtavan Ahmed Hadjin mukaan nuoret tarvitsevat töitä ja tarkoituksen elämälleen. Valtio näkee nuoret kuitenkin uhkana.
Muovipressuilla peitetty asumus ja pyykkejä kuivumassa

Väkivalta kärjistyy Burkina Fasossa, yli 200 000 paennut kodeistaan – YK: Humanitaarinen hätätila

Viime vuonna Malissa alkaneet levottomuudet ovat levinneet Burkina Fasoon ja maata uhkaa nyt paha ruokapula, YK:n elintarvikejärjestö FAO varoittaa.
Mies puhaltaa savua suustaan

Sota huumeita vastaan ei ole toiminut – Puoli miljoonaa ihmistä kuolee vuosittain käytön vuoksi

YK:n tuoreen tilaston mukaan 35 miljoonaa ihmistä maailmassa kärsii huumeriippuvuudesta. Kuolleisuuslukuja kasvattavat pätevän hoidon ja hoitopaikkojen puute.
Lasta rokotetaan

Raportti: Joka kymmenes lapsi jää ilman rokotteita – Rokotuskattavuuden kasvu pysähtynyt 2010-luvulla

Maailmassa 20 miljoonaa lasta, valtaosa kaikkein köyhimpiä, jää ilman rokotteiden antamaa suojaa, käy ilmi WHO:n ja Unicefin tuoreesta raportista. Samaan aikaan länsimaissa kasvava rokotevastaisuus on nostanut tuhkarokkotartuntojen määrän ennätyslukemiin Euroopassa.