Uutiset Tasa-arvo

Vammaisten naisten seksuaalisuus on tabu kaikkialla maailmassa – Kenialainen Jane Kihungi haluaa rikkoa hiljaisuuden

Polion lapsena sairastanut Jane Kihungi huomasi erilaisuutensa, kun haaveet sairaanhoitajan ammatista romuttuivat. Nyt hän on vammaisten naisten oikeuksia ajavan järjestön johtaja, joka haluaa puhua etenkin vammaisten naisten lisääntymisterveyden ongelmista, kuten pakkosteriloinneista.
Nainen puolilähikuvassa
Jane Kihungi on aikuisen pojan äiti. Vammaisten naisten äitiyteen suhtaudutaan Keniassa ennakkoluuloisesti, ja heitä jopa pakkosteriloidaan. (Kuva: Teija Laakso)

Jane Kihungi pääsi kouluun oikeastaan pikkuveljensä ansiosta.

”Minä olen perheen vanhin. Pikkuveli sanoi, ettei hän mene kouluun, jos minäkään en pääse. Hänen ansiostaan sitten pääsin.”

Kihungi sairasti polion 5-vuotiaana. Sen seurauksena hän halvaantui toispuoleisesti ja menetti osittain liikuntakykynsä. Siksi vanhemmat epäröivät koulunkäynnin kanssa.

1970–1980-luvun Keniassa ihmisillä oli vammaisuudesta vain vähän tietoa, ja asenteet olivat sen mukaisia.

”Vammaisuutta pidettiin lääketieteellisenä kysymyksenä: vammainen on se, jolla on ongelma, vaikka oikeasti ongelma on ympäristössä ja yhteiskunnassa”, Kihungi sanoo.

Ongelmat alkoivat kärjistyä Kihungin kasvaessa. Kun tuli aika valita ammatti, hän huomasi olevansa erilainen kuin muut.

Kihungi halusi sairaanhoitajaksi, mutta mikään oppilaitos ei huolinut häntä hänen liikkumisrajoitteidensa vuoksi. Sitten hän halusi opettajaksi, mutta koska hän ei voi seistä pitkään, häntä ei huolittu opettajankoulutuslaitokseenkaan.

”Silloin vammaisuus todella iski minuun”, Kihungi toteaa.

Hiljaisuuden kulttuuri

Kihungi, 46, vieraili marraskuussa Suomessa puhumassa Lääkärin sosiaalinen vastuu ry:n seksuaali- ja lisääntymisterveyttä käsittelevällä luentokiertueella.

Hänen missionaan on erityisesti vammaisten naisten aseman parantaminen, sillä he ovat vammaisten joukossakin erityisen syrjittyjä.

Kihungi kouluttautui opettajan ja sairaanhoitajan haaveiden kariuduttua sosiaalityöntekijäksi ja liittyi vammaisten oikeuksia ajavaan järjestöön. Sen johtajat oli miehiä.

”Aina kun naisten asioihin olisi tarvittu rahoitusta, rahaa ei ollut tarpeeksi”, hän muistelee.

Niinpä vuonna 2001 hän perusti kollegoineen oman järjestön nimenomaan vammaisille naisille ja on nykyään sen johtaja.

Women Challenged to Challengen (WCC) tarkoituksena on parantaa vammaisten naisten asemaa ja korjata niitä ongelmia, joihin yleisjärjestöt eivät osaa puuttua. Naisten erityisongelmia ovat esimerkiksi syrjintä seksuaali- ja lisääntymisterveyskysymyksissä sekä vammaisiin naisiin kohdistuva väkivalta.

”Olen oppinut, että nämä kysymykset ovat universaaleja. Vammaiset naiset Keniassa eivät puhu seksuaalisuudestaan eikä niin tehdä Suomessakaan”, Kihungi sanoo.

Keniassa ongelmat ovat erityisen syvään juurtuneita. Vammaisten naisten ei ajatella olevan kiinnostuneita miehistä ja perheen perustamiseen suhtaudutaan oudoksuen.

”Vammaista naista ei pidetä kauniina ja heitä pidetään myös epäseksuaalisina. Vammainen nainen on taakka yhteiskunnalle, ja jos hän saa lapsen, se on lisätaakka”, Kihungi kuvailee.

Keniassa jopa steriloidaan vammaisia naisia ilman lupaa, vaikka lääkärit eivät sitä yleensä myönnäkään, Kihungi kertoo.

Vammaiset naiset ovat Keniassa usein täysin riippuvaisia perheistään tai aviomiehestään, sillä vain harva vammainen on oikeutettu sosiaaliturvaan. Siksi vammaiset naiset eivät välttämättä uskalla lähteä avioliitostaan edes siinä tapauksessa, että aviomies on väkivaltainen.

Väkivaltaa lisäävät myös uskomukset ja ennakkoluulot.

”Jotkut ihmiset uskovat, että vammaiset naiset ovat neitsyitä ja että heidän raiskaamisensa parantaisi hiv-tartunnan”, Kihungi kertoo.

Yhteisö on usein hiljaa vammaisiin naisiin kohdistuvista rikkomuksista.

”Ajatellaan, että rikos vammaista naista kohtaan ei ole rikos. En oikein tiedä, miksei siitä haluta puhua: eikö meitä uskota vai ajatellaanko, että me ansaitsemme sen”, Kihungi pohtii.

Tilaa nuoremmille

WCC tekee vaikuttamistyötä ennakkoluulojen ja ongelmien poistamiseksi ja lainsäädännön parantamiseksi ja pyrkii myös voimaannuttamaan naisia etenkin taloudellisesti. Sillä on yli 1 300 jäsentä.

Kihungin mukaan Kenian vammaisten asema on parantunut. Vuonna 2010 säädetty perustuslaki tunnustaa nykyään vammaisten oikeudet ja vammaisia naisia pääsi myös osallistumaan sen tekoon.  Maalla on kansallinen vammaispolitiikka ja vammaiskysymyksiin ohjataan rahaa valtion budjetista.

Kaikki lait eivät toimi käytännössä, mutta Kihungi on huomannut jotakin muuta: Vammaisten naisten aktiivisuus on lisääntynyt.

Kun hänen hiljattain oli tarkoitus puhua Keniassa järjestetyssä tapahtumassa vammaisten naisten seksuaaliterveydestä, hän huomasikin, ettei häntä oikeastaan tarvita.

”En sanonutkaan mitään, koska halusin antaa äänen nuorille naisille. On heidän aikansa. Miksi minä puhuisin, kun on paljon nuoriakin naisia, jotka puhuvat samoista asioista. Se on hyvä asia – meidät hyväksytään”, hän sanoo.

Tasa-arvo gendervähemmistöpolitiikkaeriarvoisuusaktivismikansalaisyhteiskunta Kenia

Lue myös

Naisia kuokat olalla

Tutkimus: Ilmastonmuutos iskee rankimmin naisiin – Selviytymiskeinotkin lisäävät naisten taakkaa

Aasiassa ja Afrikassa varsinkin nuoret, vähemmän koulutetut ja alempiin yhteiskuntaluokkiin tai kasteihin tai etnisiin ryhmiin kuuluvat naiset kärsivät ilmastonmuutoksesta eniten, vaikka perheet, yhteisöt tai valtio näyttäisivätkin tukevan heitä.
Kirjahylly ja ihmisiä pöytien ääressä

Suomalaisten lukeminen eriarvoistuu – Tuoreen Pisa-tutkimuksen mukaan viidesosalla 15-vuotiaista pojista on heikko lukutaito, ja syy on mysteeri

Heikosti lukevien osuus on noussut jo 13,5 prosenttiin oppilaista. Myös sukupuoli vaikuttaa lukutaitoon: ero tyttöjen ja poikien välillä on Suomessa suurempi kuin missään muussa OECD-maassa. Tutkija Kaisa Leino uskoo esimerkin voimaan lukuinnon kasvattamisessa.
Vuorimaisema ja puita Intian Kashmirissa

Kashmirista on tullut ihmiskauppiaiden turvasatama – Konfliktin vaurioittamille sulhasille myydään teini-ikäisiä morsiamia

Ihmiskauppiaat toimittavat teini-ikäisiä vaimoja keski-ikäisille miehille, jotka ovat osallistuneet konfliktiin tai kärsivät sen seurauksista. Avioliitot päättyvät yleensä huonosti. ”Se ei ollut missään mielessä oikea avioliitto. Se oli pelkkä kauppatoimi”, sanoo 13-vuotiaana myyty Haseena Akhtar.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies palestiinalaishuivi olkapäillään

Suomessa vieraileva Gazan mielenosoitusten alullepanija kiittelee Anna Kontulaa ja painottaa väkivallattomuutta – ”Emme taistele ihmisiä vaan järjestelmää vastaan”

Ahmed Abu Artema sai liikkeelle gazalaisten suurmielenosoitukset, joissa vaaditaan palestiinalaispakolaisille oikeutta palata kotiseuduilleen. Hän uskoo, että väkivallaton vastarinta johtaa konfliktin rauhanomaiseen ratkaisuun.
Kaksi lehmää heinäkaukalon äärellä

Lehmänlanta ja maatilajäte hyötykäyttöön: Nepalissa vähennetään päästöjä ja tuontiriippuvuutta biokaasun avulla

Nepalista on tullut maailman johtaja paikallisesti suunniteltujen kotitalouksien biokaasukompostorien levittämisessä. Nyt maassa toimii teollisen kokoluokan biokaasutehdas, joka voi vähentää myös riippuvuutta tuontilannoitteista ja nestekaasusta.
Kaksi miestä nousemassa autosta poliisin ympäröiminä

Paikalliset asukkaat auttavat turvapaikanhakijoita Ranskan ja Italian rajalla, koska valtio ei sitä tee – Dokumenttielokuva kysyy, mitä tapahtui eurooppalaiselle solidaarisuudelle

Docpoint-festivaaleilla nähdään muun muassa dokumentti The Valley, joka kertoo viranomaisia uhmaavista, turvapaikanhakijoita auttavista aktivisteista. Ohjaaja Nuno Escudeiro on huolissaan siitä, että Euroopan pakolaispolitiikka niputtaa terroristit ja siirtolaiset yhteen. ”Se aiheuttaa vahinkoa, jonka korjaaminen kestää vuosia.”
Terveyssiteitä ja terveyssidepaketteja pöydällä

Kuukautiset eivät ole naurun asia, opitaan Eswatinin kouluissa

Eswatinissa eli entisessä Swazimaassa kuukautisten alkaminen voi johtaa tyttöjen nöyryyttämiseen, kiusaamiseen ja jopa perheväkivaltaan. Tilanne on muuttumassa muun muassa aktivisti Nomcebo Mkhaliphin ansiosta. Hän valistaa tyttöjen lisäksi myös poikia, jotta nämä ymmärtäisivät, että kyseessä on luonnollinen asia.
Kaksi nuorta miestä seisoo pellolla

Maatalousalan työvoimapula uhkaa Afrikkaa – Pienviljelijän keski-ikä on 60 vuotta

Afrikka voisi periaatteessa olla jopa ruokaomavarainen, mutta etenkään nuoria raskaana pidetty ala ei houkuttele. ”Meidän täytyy muuttaa tuo asenne ja saada heidät ymmärtämään, että maanviljely voi olla vaurauden, bisneksen ja mielihyvän lähde”, sanoo maatalousinstituutti IITA:n pääjohtaja Nteranya Sanginga.

Tuoreimmat

Lehmänlanta ja maatilajäte hyötykäyttöön: Nepalissa vähennetään päästöjä ja tuontiriippuvuutta biokaasun avulla
Paikalliset asukkaat auttavat turvapaikanhakijoita Ranskan ja Italian rajalla, koska valtio ei sitä tee – Dokumenttielokuva kysyy, mitä tapahtui eurooppalaiselle solidaarisuudelle
Kuukautiset eivät ole naurun asia, opitaan Eswatinin kouluissa
Maatalousalan työvoimapula uhkaa Afrikkaa – Pienviljelijän keski-ikä on 60 vuotta
Satojen miljoonien kulkusirkkojen parvet tuhoavat satoa Itä-Afrikassa – ”Työntekijämme taistelevat lähes läpinäkymättömän tiheitä parvia vastaan”, kertoo Pelastakaa Lasten edustaja
2000-luvun oppikirjat kertovat edelleen vanhanaikaista tarinaa kehitysmaista – ”Kuvista tulee käsitys kuivista kylistä ja köyhyydestä”, sanoo tutkija Eeva Rinne
Raportti: Vaurauserojen lisäksi myös maailman tuloerot ovat kasvaneet – Pohjoisamerikkalainen tienaa 16 kertaa afrikkalaista enemmän
Suomessa vieraileva Gazan mielenosoitusten alullepanija kiittelee Anna Kontulaa ja painottaa väkivallattomuutta – ”Emme taistele ihmisiä vaan järjestelmää vastaan”
Merkittävä YK-linjaus: Ilmastokriisin takia turvaa hakeneiden karkottaminen voi rikkoa keskeistä ihmisoikeussopimusta
Helsinkiläinen Vishnu Vardhani ryhtyi toimeen kuultuaan Intian kansalaisuuslaista, joka uhkaa tehdä muslimeista kotimaattomia – ”En halua osallistua hallituksen brändityöhön”

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Lapsiavioliitoista päästään nykymenolla eroon vasta vajaan sadan vuoden päästä – Toisen asteen koulutus olisi tehokas lääke
Helsinkiläinen Vishnu Vardhani ryhtyi toimeen kuultuaan Intian kansalaisuuslaista, joka uhkaa tehdä muslimeista kotimaattomia – ”En halua osallistua hallituksen brändityöhön”
Tutkimus: Ilmastonmuutos iskee rankimmin naisiin – Selviytymiskeinotkin lisäävät naisten taakkaa
Keski-Aasian jäätiköt sulavat, ja sen on huomannut myös maanviljelijä Kylych Bekeshov – Kirgisiassa harva voi kuitenkaan varautua ilmastonmuutokseen
Suomessa vieraileva Gazan mielenosoitusten alullepanija kiittelee Anna Kontulaa ja painottaa väkivallattomuutta – ”Emme taistele ihmisiä vaan järjestelmää vastaan”
Yli puolet apua tarvitsevista elää vain kymmenessä maassa – Järjestö listasi vuoden pahimmat humanitaariset kriisit
Ennusteet toteutuvat: Ennenäkemättömät 45 miljoonaa ihmistä eteläisessä Afrikassa on vakavassa ruokapulassa
YK huolissaan Kolumbiassa tapettujen ihmisoikeusaktivistien määrästä – Rauhansopimus loi tyhjiön, jonka täyttävät rikollisjengit
Australian palot kasvattavat painetta muuttaa maan ilmastopolitiikkaa – ”Metsillä kestää vuosikymmeniä toipua”