Väkivalta puhkesi presidentinvaalien jälkeen Keniassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Väkivalta puhkesi presidentinvaalien jälkeen Keniassa

Väkivalta puhkesi, kun Kenian presidentiksi uudelleenvalittiin viime perjantaina Uhuru Kenyatta. Poliisi vastasi mielenosoituksiin kyynelakaasulla ja ammuksilla.

Kenian presidentti Uhuru Kenyatta

Uhuru Kenyatta on ollut vuodesta 2013 lähtien Kenian presidentti. Viime viikon vaaleissa hänet valittiin tehtävään uudelleen. Kuva: WTO / CC BY-SA 2.0.

Kenian presidentiksi uudelleenvalittiin viime perjantaina Uhuru Kenyatta. Väkivalta puhkesi heti presidentinvaalien tulosten paljastuttua, ja jopa 24 henkilön raportoidaan kuolleen. 

Väkivalta puhkesi mielenosoittajien vallattua kadut Kisumun alueella, ja poliisin vastattua protesteihin kyynelkaasulla ja tulella.

Oppositioehdokas Raila Odingan kannattajat väittävät, että vaalituloksia on peukaloitu. Kisumun alueella Odingan kannatus on ollut vahva. Väkivaltaa esiintyi myös Nairobin slummialueella Matharessa. Vaalien riippumattomat tarkkailijat arvioivat vaalien tuloksen heijastavan kuitenkin kansan tahtoa.

Äänestäjät ovat Keniassa perinteisesti kannattaneet ehdokasta etnisten jakolinjojen mukaan. Uudelleenvalittu Kenyatta edustaa maan suurinta etnistä ryhmää eli kikujuja, Odinga puolestaan vallasta syrjään jäänyttä luo -ryhmää.

Ihmisoikeusjärjestöt kritisoisoivat Kenian poliisin väkivaltaisia otteita.

”Poliisiviranomaisten tulisi päinvastoin pyrkiä vähentämään väkivaltaa, ei lisätä tai yllyttää siihen”, sanoo tutkija Otsieno Namwaya Human Rights Watchista.

”Jokaisella tulisi olla oikeus osoittaa mieltään ilman väkivaltaa, muistuttaa myös Amnesty Internationalin aluevastaava Muthoni Wanyeki.

Väkivaltaisuuksia osattiin pelätä jo ennalta, sillä myös vuosien 2007 ja 2008 presidentinvaalien jälkeen syntyi väkivaltaisia taisteluita, kun vaalit voittanutta Mwai Kibakia epäiltiin vaalivilpistä. Taisteluissa ja protesteissa kuoli toistatuhatta ihmistä.

Väkivaltaa esiintyi myös nyt käytyjen presidentinvaalien aikana. Vaalikomiteaan kuulunut johtohahmo Chirstopher Msando löydettiin kuolleena heinäkuussa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia