Vaisalan ulkomaankaupasta kantelu oikeuskanslerille | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Vaisalan ulkomaankaupasta kantelu oikeuskanslerille

Vaisala Oyj vie maasta puolustustarvikkeita, vaikka sillä ei ole vientilupia, sanoo rauhanjärjestö Sadankomitea.

(Kuva: fotdmike / Flickr / cc 2.0)

Rauhanjärjestö Sadankomitea on kannellut mittalaiteyhtiö Vaisalan vienneistä oikeuskanslerille. Järjestö haluaa oikeuskanslerin selvittävän, kuuluvatko yhtiön viennit joiltakin osin puolustustarvikkeisiin ja siten vientilupalainsäädännön piiriin.

Tutkimusverkosto SaferGlobe Finlandin Suomen asevienti 2009 -raportin mukaan Vaisala ei ole saanut vuoden 1995 jälkeen valmistamilleen tuotteille vientilupia, joita tarvitaan, kun viedään maasta sotilaalliseen toimintaan tarkoitettuja puolustustarvikkeita.

Vaikka lupia ei ole myönnetty, Vaisala vie koko ajan tähän tarkoitukseen sovellettavaa teknologiaa maasta. Yhtiö valmistaa esimerkiksi tykistön ampumatarkkuuden tehostamiseen tarkoitettuja säähavaintolaitteita ja ohjelmistoja, Sadankomitea toteaa.

"Vaisala on tunnettu suomalaisen puolustustarviketeollisuuden kärkiyrityksenä, ja se osallistuu alan omille vienninedistämismatkoille yhteistyössä puolustushallinnon kanssa", Sadankomitean pääsihteeri Eekku Aromaa sanoo.

Sadankomitean tulkinnan mukaan osa Vaisalan teknologiasta on yksiselitteisesti puolustustarvikkeita ja tarvitsee vientiluvan. Järjestö haluaakin oikeuskanslerin nyt selvittävän, ovatko puolustustarvikkeiden viennin valvonnasta vastaavat viranomaiset toimineet lain edellyttämällä tavalla.

Vaisala on kiistänyt väitteet Taloussanomille

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia