Uusi sijoitusrahasto reilun kaupan pienviljelijöille | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Uusi sijoitusrahasto reilun kaupan pienviljelijöille

Uusi rahasto paikkaa kriittisen aukon, joka on estänyt tuottajia parantamasta itse omaa toimeentuloaan, rahaston perustajat sanovat.

Incofin Investment Management, Grameen Foundation ja Fairtrade International ovat perustamassa ensimmäistä sijoitusrahastoa, joka kanavoi mikrolainoja kehitysmaiden pienviljelijöille, kertoo Reilun kaupan edistämisyhdistys.

Fairtrade Access Fund -rahasto tarjoaa mikrolainoja viljelijäyhteisöille, jotka ovat Reilu kauppa -sertifioituja tai hakemassa sertifiointia. Pienviljelijät voivat saada rahaston avulla pitkäaikaisia lainoja muun muassa tilojen tekniikan ja laitteiden uusimiseen.

Pienlainojen lisäksi viljelijöille tuotetaan muun muassa matkapuhelinpalvelu, joka tarjoaa paikallisia markkinoita koskevia uutisia sekä tietoa Reilun kaupan sertifiointikäytännöistä. Rahasto tavoittelee kilpailukykyistä tuottoa myös sijoittajille.

Fairtrade Internationalin operatiivinen johtaja Tuulia Syvänen pitää rahaston perustamista merkittävänä askeleena.

"Olemme osoittaneet, että kehitysmaiden viljelijät pystyvät muuttamaan omaa elämäänsä, jos heillä on siihen keinot. Uusi rahasto paikkaa kriittisen aukon, joka on estänyt tuottajia parantamasta itse omaa toimeentuloaan", sanoo Syvänen.

Fairtrade Internationalin vuonna 2010 tekemän selvityksen mukaan pelkästään Latinalaisen Amerikan viljelijät tarvitsevat tuotantonsa kehittämiseen 500 miljoonan dollarin rahoitusta, ja yli puolet tarvittaisiin pitkäaikaisina lainoina.

Rahasto käynnistää toimintansa syksyllä Latinalaisessa Amerikassa, ja se laajentuu myöhemmin myös Afrikkaan ja Aasiaan. Tavoitteena on, että rahasto on käynnistyessään 8-12 miljoonan dollarin kokoinen, ja ensi vuoden loppuun mennessä on tarkoitus kasvaa 25 miljoonan dollarin tasolle.

Rahaston ensimmäinen yksityinen sijoittaja on kahvilaketju Starbucks 1,3 miljoonan dollarin investoinnilla.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia