Uusi kampanja tähtää orjuuden lopettamiseen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Uusi kampanja tähtää orjuuden lopettamiseen

Maailman työjärjestö ILO yrittää saada 50 maata ratifioimaan uuden pakkotyön kieltävän sopimuksen, joka takaa uhreille uusia oikeuksia.

(Kuva: Mayor McGin

Kansainvälinen työjärjestö ILO ja sen kumppanit ovat lanseeranneet uuden kampanjan, jonka tavoitteena on lopettaa moderni orjakauppa. Järjestö yrittää saada vuoteen 2018 mennessä 50 maata ratifioimaan kansainvälisen pakkotyön kieltävän sopimuksen lisäpöytäkirjan, joka takaa ihmiskaupan ja pakkotyön uhreille uusia oikeuksia.

Alkuperäinen ILO:n pakkotyön vastainen sopimus on vuodelta 1930, ja se on yksi järjestön eniten ratifioiduista ja vanhimmista sopimuksista. Viime vuonna ILO:n jäsenmaat kuitenkin sopivat lisäpöytäkirjasta, joka päivittää sopimuksen nykypäivään sopivaksi.

Protokollan ratifioivien maiden on muun muassa varmistettava, että lainsäädäntö suojelee kaikkien sektorien työntekijöitä, vahvistettava työntekijöiden suojelua riistolta ja koulutettava ihmisiä ihmiskaupasta. Työnantajien on myös noudatettava huolellisuutta, jotta niiden tuotantoketjuissa ei hyödynnettäisi orjuutta. Guardian-lehden mukaan uutta sopimuksessa on myös esimerkiksi korvausten maksaminen ihmiskaupan uhreille sekä sen varmistaminen, että ihmiskaupan uhreja ei syytetä rikoksista.

Sopimus tulee voimaan, kun sen on ratifioinut vähintään kaksi maata. Tähän mennessä vasta Niger on ratifioinut sen.

Thaimaa äänesti sopimusta vastaan, ja lähes kaikki Persianlahden maat kieltäytyivät äänestämästä sopimuksesta, kertoo uutistoimisto Reuters. Thaimaa tunnetaan pakkotyöstä kalastusaluksilla, monissa Persianlahden maissa taas on käytössä orjuutta lähentelevä kafala-järjestelmä, jossa siirtotyöläiset ovat täysin riippuvaisia paikallisista isännistään.

ILO:n mukaan maailmassa on yhteensä 21 miljoonaa pakkotyöläistä, enemmän kuin koskaan aiemmin. Orjuus tuottaa noin vuosittain noin 150 miljardin dollarin, eli noin 132 miljardin euron voitot.

Lisää uusi kommentti