Uutiset

USA ei lämpene Israelin ja Syyrian rauhantunnusteluille

Vaikka Lähi-idässä pelätään kesäsotaa Israelin ja Syyrian kesken, maat saattavat itse asiassa olla vaivihkaa lähentymässä. Yhdysvallat kuitenkin suhtautuu sovunhierontaan nihkeästi.

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush yritti hiljan todistaa maansa kongressille, että Syyrialla on ydinasehankkeita Pohjois-Korean kanssa. Tämä ei kuitenkaan onnistunut tyrehdyttämään jännityksen lievenemiseen tähtäävää prosessia.

Israel ja Syyria myöntävät, että niillä on on epävirallista yhteydenpitoa turkkilaisen välityksellä.

Syyrian presidentti Bashar al-Assad kertoi qatarilaselle lehdelle kuulleensa Turkin pääministeriltä Tayyip Erdoganilta, että Israel on valmis luovuttamaan miehittämänsä Golanin kukkulat Syyrialle osana rauhansopimusta.

Israelin pääministeri Ehud Olmert ei kiistänyt tietoa.

Yhdysvallat on kuitenkin suhtautunut sovintohankkeeseen nihkeästi.

Ulkoministeri Condoleezza Rice sanoi huhtikuun lopussa, ettei "Yhdysvallat ole koskaan rauhaa vastaan". Samalla hän kuitenkin huomautti, ettei USA koe Syyrian toimineen alueen oloja vakauttavalla tavalla.

USA:n asenne perustuu ideologiaan

Israelin entisen rauhanneuvottelijan Daniel Levyn mielestä Yhdysvaltain asenne on puolikohtelias tapa sanoa, että "jos haluatte olla törppöjä, niin siitä vaan".

Asenteella on Levyn mukaan ideologinen perusta: diplomatia Syyrian kanssa edellyttää siltä käytöksen muutosta. Eri mieltä olevien kanssa ei neuvotella, hän kiteyttää.

Perimmiltään Washington yrittää lyödä kiilaa Iranin ja Syyrian väliin, koska Bush haluaa estää Iranin vaikutusvallan kasvun alueella.

Syyrian välittömät edut – Golanin kukkuloiden takaisin saaminen, vaikutusvalta Libanonin politiikassa ja islamististen Hamas- ja Hizbollah-järjestöjen tukeminen – ovat tässä kuviossa toissijaisia.

Syyrian turvallisuudessa on paljastunut viime aikoina kiistämättömiä heikkouksia. Israelin syyskuinen ilmaisku väitettyyn ydinlaitokseen Syyriassa oli nöyryyttävä, samoin Hizbollahin johtoon kuuluneen Imad Mughniyyan murha Damaskoksen turvallisimpiin kuuluvalla alueella.

Israelin kesällä 2006 Libanoniin kohdistamat ilmapommitukset saivat monet syyrialaiset aprikoimaan, miten tuhoisaksi mahdollinen aseellinen yhteenotto Israelin kanssa koituisi.

Lähentyminen Israelin kanssa Turkin välityksellä on Syyrialle yksi keino kauhuskenaarion välttämiseksi.

Levyn mukaan neuvotteluyritys luo odotuksia onnistumisesta. Se pyrkii vähentämään jännitystä ja pitämään yllä toivoa diplomaattisesta vaihtoehdosta väkivallalle.

Turkki haluaa lisätä uskottavuuttaan

Turkille onnistuminen välitystehtävässä merkitsisi uskottavuuden kasvua ja paluuta kansainväliselle areenalle.

Yhdysvaltain miehitysvalta Irakissa on luonut Turkin näkökulmasta lisää kaaosta ja voimistanut kurdien irtautumispyrkimyksiä. Samalla Iran on vahvistunut ja noussut mahdolliseksi Turkin vastavoimaksi alueella.

Jos Israelin ja Syyrian rauhantunnustelut edistyvät, prosessi tarvitsee viimeistään Yhdysvaltain seuraavan hallituksen tukea.

Syyrian presidentti arvioi, että nyt etsitään "yhteistä maaperää" Turkin avulla ja suorat neuvottelut, joissa Washington on mukana, voivat mahdollistua Bushin seuraajan kaudella.

Valkoisen talon vallan on vaihduttava

Bush keskittynee loppuvuoden ajan yritykseensä saada rauha Israelin ja palestiinalaisten välille niin sanotun Annapolisin prosessin avulla.

Hanke on kuitenkin heikoissa kantimissa, koska Gazaa hallitseva Hamas on eristetty, Gaza on kriisin kourissa ja Israel laajentaa laitonta asutustoimintaansa Länsirannan palestiinalaisalueilla.

Ihan lähellä ei ole myöskään Israelin ja Syyrian rauha "turkkilaista raidetta" käyttäen. Arviolta 70 prosenttia israelilaisista vastustaa yhä Golanin luovuttamista jopa rauhaa vastaan.

Syyrian Assad tuntuu odottavan Yhdysvalloilta julkista vastaantuloa. Se saattaisi höllätä Syyrian siteitä Iraniin, mutta vaatisi vähintäänkin vallan vaihtoa Valkoisessa talossa.

Levyn mukaan kukaan, turkkilaiset mukaan lukien, ei kuvittelekaan, että Israelin ja Syyrian rauhanhanke toteutuisi ilman Yhdysvaltoja.

geopolitiikka YhdysvallatLähi-Itä

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kasvonsa peittänyt mies ohittaa poliisin kadulla ja kantaa kahta autonrengasta.

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa

Irakia kaksi vuotta sitten ravistellut protestiliike sai osan vaatimuksistaan läpi. Vaaleja aikaistettiin ja vaalilakia on uudistettu. Tutkija Mariette Hägglund ja kansanedustaja Hussein al-Taee eivät kuitenkaan usko vaalien tuovan suuria muutoksia.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.
YK:n erityisedustaja Victoria Gamba lehdistötilaisuudessa

YK: Jemenin sodassa kuollut tai haavoittunut kahden vuoden aikana yli 2 600 lasta

Lapsiin on kohdistunut Jemenin sodassa yli 8 500 vakavaa rikkomusta. YK:n erityisedustaja vaatii konfliktin osapuolia suojelemaan lapsia.
Suuri kivirakennus, jonka yllä pilviä.

Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia

Tšadin presidentti kuoli viime keväänä yllättäen taistelukentällä. Maan jatkuva epävakauden kierre voi periaatteessa nyt katketa, mutta asiantuntijoiden mukaan seuraukset voivat olla arvaamattomat.