Uruguay aikoo hiilineutraaliksi | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Uruguay aikoo hiilineutraaliksi

Maa tuottaa jo nyt yli puolet energiastaan uusiutuvista lähteistä.

(IPS) -- Eteläamerikkalainen Uruguay on päättänyt nollata hiilidioksidipäästönsä vuoteen 2030 mennessä. Maa tuottaa jo nyt yli puolet energiastaan uusiutuvista lähteistä.

"Vuoden 2014 lopussa 55 prosenttia energiastamme oli uusiutuvaa, kun koko maapallon keskiarvo jää 12 prosenttiin", kertoo Uruguayn ilmastonmuutostyötä johtava Ramón Méndez.

Uruguayn sähköstä on uusiutuvaa jo 94 prosenttia, ja maailman kasvihuonekaasupäästöistä pieni maa tuottaa vain 0,06 prosenttia.

Uruguayn energiapaletin perustana on ollut neljä suurta vesivoimapatoa. Varavoimaa on saatu kahdesta vanhasta öljykäyttöisestä lämpövoimalasta, joihin turvauduttiin viimeksi 2004.

Tehoa ja verohelpotuksia

3,3 miljoonan asukkaan Uruguay alkoi suuntautua tuuli- ja bioenergiaan vasemmistolaisen Tabaré Vázquezin ensimmäisellä presidenttikaudella 2005.

Suunnitelma energiatehokkuuden parantamisesta vuosille 2015–2024 aikoo likistää 75 prosenttia säästöistä asumisesta ja liikenteestä.

Uusi investointilaki lupaa verohelpotuksia, jos vähintään viisi prosenttia sijoituksesta kohdistuu uusiutuvaan energiaan.

Uruguayn energiantuotantokapasiteetti on 3 719 megawattia, josta 66 prosenttia perustuu uusiutuviin lähteisiin: vesivoimaan, biomassaan, tuuleen ja aurinkoon. Loput 34 prosenttia perustuu öljyyn ja maakaasuun.

Uruguayn suurin energiasyöppö on teollisuus. Paljolti biomassaan siirtyneet sellutehtaat ovat nyt 90-prosenttisesti omavaraisia energian suhteen. Päästöt ovat kurissa uusimmissa laitoksissa mutta vanhoissa eivät. Suomalaisen UPM:n sellutehdas valmistui 2007 ja Stora Enson yhteishanke chileläisten kanssa 2014.

Kolmannes tuulesta

Kovimmin kasvaa nyt tuulienergia, jonka tuotantokapasiteetti hipoo tuhatta megawattia, kertoo tutkija Gerardo Honty sosiaaliekologian keskuksesta.

Uruguay pystyy pian tuottamaan keskimäärin 30 prosenttia vuotuisesta energiantarpeestaan tuulen avulla. Alan huippumaa Tanska sai 39 prosenttia sähköstään tuulesta vuonna 2014.

Aurinkosähköä Uruguayssa tuottaa nyt pienvoimaloiden ohella 50 megawatin voimala, jossa paneeleita on sadan hehtaarin laajuudelta. Toista vastaavaa on alettu rakentaa.

Energiavarmuutta Uruguay pyrkii parantamaan myös lisäämällä yhteistyötä naapureidensa Argentiinan ja Brasilian kanssa, kertoo Gonzalo Abal Uruguayn yliopiston aurinkoenergialaboratoriosta. "Tilanne, jossa koko pampan alueella ei tuulisi, on hyvin epätodennäköinen", hän sanoo.

Moottorit yskivät

Hontyn mukaan Uruguayn ongelma ei olekaan sähkö, vaan moottorit, jotka eivät käy tuuli- tai aurinkovoimalla. Se koskee eritoten julkista liikennettä.

Pääkaupunki Montevideo tutkii parhaillaan sähköautojen hankintaa, mutta moni asia on vielä auki, kertoo Gonzalo Márquez kaupungin liikennevirastosta.

Kun koko energiauudistus on valmis, Uruguayn päästöt ovat 20-40 kertaa pienemmät kuin keskiarvoluvut maapallolla, lupaa valtion ilmastopolitiikkaa johtava Méndez.

Vuonna 2030 Uruguayn on määrä olla hiilineutraali eli se pystyy sitomaan hiilidioksidia enemmän kuin päästää sitä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia