Unicef: Lähes kolme miljoonaa lasta tarvitsee humanitaarista apua Haitissa – Lapsia tapetaan koulumatkoilla, osa joutuu liittymään jengeihin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Unicef: Lähes kolme miljoonaa lasta tarvitsee humanitaarista apua Haitissa – Lapsia tapetaan koulumatkoilla, osa joutuu liittymään jengeihin

Väkivallan, tautien, luonnonkatastrofien ja köyhyyden kierre on johtanut nopeaan humanitaarisen avun tarpeen kasvuun Haitissa. Koko maassa jo puolet ihmisistä tarvitsee apua.

Kaukaa otettu kuva kaupungista.

Haitin pääkaupunki Port-au-Prince vuonna 2019. Kuva: Lëa-Kim Châteauneuf / CC BY-SA 2.0.

Humanitaarisen avun tarpeessa olevien lasten määrä on noussut Haitissa ennätyslukemiin, varoittaa YK:n lastenjärjestö Unicef.

”Lapsena oleminen Haitissa on tänä päivänä vaikeampaa ja vaarallisempaa kuin se on ollut miesmuistiin. Lasten kokemat uhat ja vaikeudet ovat yksinkertaisesti mahdottomia kuvitella. He tarvitsevat epätoivoisesti suojaa ja tukea”, sanoi YK:n lastenjärjestön Unicefin Haitin edustaja Bruno Maes tiedotteessa eilen.

Haiti on läntisen pallonpuoliskon köyhin maa, joka on kärsinyt pitkään epävakaudesta, heikosta hallinnosta ja konflikteista. Sen kaaos on syventynyt etenkin sen jälkeen, kun presidentti Jovenel Moïse murhattiin heinäkuussa 2021.

Aseellisten ryhmien väkivalta on kiihtynyt, eivätkä siltä säästy myöskään siviilit. Unicef kertoo, että lapset joutuvat aseellisten jengien ristituleen tai ovat jopa suoraan niiden kohteena. Väkivaltaa on etenkin pääkaupunki Port-au-Princessä mutta yhä enemmän myös naapurialueella Artibonitessa. 

Lapsia tapetaan koulumatkoilla, ja naiset ja tytöt kohtaavat seksuaalista väkivaltaa. Myös kidnappaukset ovat kasvaneet. Osa lapsista liittyy aseellisiin ryhmiin saadakseen tuloja tai kokeakseen jonkinlaista yhteenkuuluvuutta, Unicef kertoo. 

Väkivalta vaikeuttaa ihmisten ruuantuotantoa ja -hankintaa sekä peruspalveluiden saantia. Hengenvaarallisesta aliravitsemuksesta kärsivien lasten määrä on kasvanut 30 prosenttia viime vuodesta, ja koko maassa lähes neljännes lapsista kärsii kroonisesta aliravitsemuksesta.

Terveyspalvelut ja muut peruspalvelut ovat Haitissa heikolla tolalla, ja maa kärsii parhaillaan koleratartuntojen aallosta. Talous kärsii koronapandemian ja Ukrainan sodan vaikutuksista, ja etenkin ruuan sekä liikenteen hinta on noussut. Maassa on jatkuvasti myös luonnonkatastrofeja. Pelkästään kesäkuun aikana maa on kokenut sekä rankkasateiden aiheuttamia tulvia että maanjäristyksen.

YK:n ruoka- ja maatalousjärjestö FAO:n arvioi toukokuun lopussa, että yhteensä lähes puolet Haitin väestöstä, 4,9 miljoonaa ihmistä, kärsii akuutista ruokapulasta. Määrä oli kasvanut 200 000 ihmisellä viidessä kuukaudessa. 

Unicef ja muut YK-järjestöt toimittavat Haitissa humanitaarista apua ja peruspalveluita, mutta YK:n tämänvuotisesta apuvetoomuksesta vasta runsas viidennes on rahoitettu. Unicef on saanut alle 15 prosenttia tarvitsemastaan rahoituksesta. Se vetoaa kansainväliseen yhteisöön lisärahoituksen saamiseksi. 

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia