Uutiset Lasten oikeudet

Unicef: 24 miljoonan lapsen terveys vaarassa Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa

Nälkä, terveyspalveluiden sekä puhtaan veden puute uhkaavat miljoonia lapsia, varoittaa YK:n lastenjärjestö Unicef. Eniten vaarassa olevia lapsia on Jemenissä.

Lapsia Gazassa vuonna 2014
Unicef on huolissaan muun muassa Gazan lapsista. Kuvassa koulutyttöjä vuonna 2014. (Kuva: IHH Humanitarian Relief Foundation / CC BY-NC-ND 2.0)

Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan konfliktit ovat asettaneet 24 miljoonan lapsen terveyden vaaraan Jemenissä, Syyriassa, Gazassa, Irakissa, Libyassa ja Sudanissa, varoittaa YK:n lastenjärjestö Unicef.

Konfliktien seurauksena maiden vesi- ja sanitaatiojärjestelmät ovat heikentyneet, mikä levittää tauteja. Samaan aikaan terveyspalveluita ja ruokaa ei ole riittävästi.

”Väkivalta heikentää terveysjärjestelmiä konfliktimaissa ja uhkaa lasten selviytymistä. Pommien, luotien ja räjähdysten lisäksi lukemattomat lapset kuolevat hiljaisuudessa tauteihin, jotka olisi helposti estettävissä ja hoidettavissa”, sanoo Unicefin Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan aluejohtaja Geert Cappelaere tiedotteessa.

Pahin tilanne on Jemenissä, jossa 9,6 miljoonaa lasta tarvitsee apua kaksi vuotta kestäneen sisällissodan seurauksena. Saastunut vesi ja keräämättä jääneet roskat ovat aiheuttaneet maassa koleraepidemian, johon on kuollut satoja ihmisiä. Akuutti aliravitsemus on lapsilla yleistä.

Syyriassa taas avuntarpeessa on 5,8 miljoonaa lasta. Heistä yli kaksi miljoonaa elää alueilla, joille ei saada välitettyä lainkaan humanitaarista apua tai vain vähän. Unicef on huolissaan myös Israelin saartamasta Gazasta, jossa sähkökatkot ovat johtaneet vesipulaan. Monet sairaalat pystyvät enää tarjoamaan vain välttämättömimmät palvelut.

”Kun lapset eivät saa terveydenhuoltoa tai parempaa ravitsemusta, kun he juovat saastunutta vettä ja elävät jätteiden keskellä ilman sanitaatiota, he sairastuvat ja jotkut kuolevat. Hengenvaaralliseen tautiin on vain vähän matkaa, etenkin, kun humanitaarista apua ei saa", Cappelaere sanoo.

Lasten oikeudet lapsetkonflikti Lähi-ItäPohjois-Afrikka

Lue myös

Kirjaimia ja kädet

Koulun toivoa tuova leipä

Tuoreessa kyselyssä on kartoitettu suomalaisten lasten ja nuorten köyhyyskokemuksia. Tulokset ovat kylmäävää luettavaa, kirjoittaa Riitta Kauppinen Pelastakaa Lapsista.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Etelä-Sudanin maan sisäisiä pakolaisia Waun kaupungissa

Etelä-Sudanissa solmittiin taas rauhansopimus – Tällä kertaa se voi onnistua, sillä ”ihmiset ovat väsyneitä sotimiseen”

Etelä-Sudanin sisällissodassa on kuollut kymmeniä tuhansia ihmisiä, mutta nyt konfliktin osapuolet ovat solmineet uuden rauhansopimuksen. Eteläsudanilainen tutkija Jok Madut Jok uskoo, että tällä kertaa rauhanprosessi voi onnistua. Siihen ei kuitenkaan riitä sopu vain valtaa haluavien poliittisten johtajien välillä.
Eduskuntatalo

Tuore selvitys mittaa rikkaiden maiden politiikan vaikutusta köyhimpiin – Suomi auttaisi enemmän paremmalla siirtolaispolitiikalla

Tuoreen selvityksen mukaan Ruotsi on maailman paras kehitysmaiden tukija. Suomea kehutaan tuoreessa selvityksessä muun muassa turvallisuuspolitiikasta, mutta siirtolaispolitiikassa Suomi ei pärjää erityisen hyvin.
Ilmakuva Lontoosta ja Thames-joesta

Eurooppa, on aika lopettaa kasvuriippuvuus

Yli 200 tutkijaa vaatii kirjeessään Eurooppaa luopumaan talouskasvuun pyrkimisestä. ”Nykyisten yhteiskunnallisten ongelmien ratkaiseminen Euroopassa ei vaadi lisää kasvua vaan reilumpaa jo aikaansaatujen tulojen ja vaurauden jakoa”, kirjeessä todetaan. Myös seitsemän suomalaistutkijaa on allekirjoittanut kirjeen.
Senegalilainen räppäri Matar Khoudia Ndiaye studiossa mikrofonien takana

Yhteisöradio varoittaa siirtolaisuuden vaaroista Senegalissa – ”Menestyminen on yhä mahdollista, vaikka pysyy kotona”

Dakarilaisen Radio Oxy Jeunes'n ohjelmassa Eurooppaan siirtolaiseksi mielineet kertovat kokemuksistaan samaa suunnitteleville. Viestillä halutaan tavoittaa myös lastensa matkoja rahoittavat vanhemmat.