Jemenissä havaitaan tuhat koleratapausta päivässä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Jemenissä havaitaan tuhat koleratapausta päivässä

Potilaita on niin paljon, että yhteen sänkyyn on pitänyt panna jopa kuusi lasta, kertoo Jemenin pääkaupungissa Sanaassa työskentelevä lääkäri.

Tahrir-aukio Jemenin pääkaupungissa Sanaassa.

Kolera leviää muun muassa Jemenin pääkaupungissa Sanaassa. Kuva: Rod Waddington / CC BY-SA 2.0.

Jemenin koleratapaukset lisääntyvät nopeammin kuin viime syksynä taudin alkaessa levitä. Uhkana on nyt täysimittainen epidemia, varoittaa avustusjärjestö Pelastakaa Lapset.

Järjestö kertoo, että koleratapauksia havaitaan nyt yli tuhat päivässä, ja niistä kaksi kolmasosaa on alle 15-vuotiailla lapsilla. Ensimmäisten viikkojen aikana kuollut ainakin 242 ihmistä – 20 kertaa enemmän kuin lokakuussa, jolloin taudin ensimmäinen aalto koettiin. Mikäli tautia ei saada kuriin heinäkuuhun mennessä, jolloin maassa alkaa sadekausi, tuhansia voi kuolla, se varoittaa.

”Viime viikolla saimme 2–3 tapausta minuutissa. Potilaiden määrä on järkyttävä. Ihmisiä makaa käytävillä, ja joissakin tapauksissa olemme joutuneet laittamaan kuusi lasta yhteen sänkyyn”, kertoo Sanaassa sairaalassa työskentelevä lääkäri Pelastakaa Lasten tiedotteessa.

Myös Maailman terveysjärjestö (WHO) varoitti viime viikolla koleraepidemiasta. Tartuntoja on sen mukaan 23 400, ja taudin leviämisnopeus on yllättänyt ammattilaisetkin.

Jemen on Lähi-idän köyhin maa, joka kärsii myös jatkuvista konflikteista. Maan humanitaarinen tilanne on heikentynyt nopeasti sen jälkeen, kun Saudi-Arabian johtama liittouma alkoi pommittaa maan huthikapinallisia kaksi vuotta sitten. Ilmaiskut ovat tuhonneet viemäriputkia ja muuta infrastruktuuria. Puhtaanapitotyöntekijät maan pääkaupungissa Sanaassa ovat lakossa maksamattomien palkkojen takia, ja kaduilla olevat roskat ovat saastuttaneet vettä sateiden ja tulvien jälkeen. Alle puolet maan terveyspalveluista ei toimi, ja noin kahdella kolmasosalla ihmisistä ei ole juomavettä.

Kolera on bakteerin aiheuttama ripulitauti, joka on vaarallinen etenkin lapsille. Jemenissä lapset ovat erityisen suuressa vaarassa, sillä aliravitsemus on heikentänyt heitä jo valmiiksi. Yhteensä maassa on 2,2 miljoonaa aliravittua lasta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia